Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Bidenas nominavo naują ambasadorių Izraelyje, kur suformuota nauja vyriausybė

JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį nominavo Demokratų partijos veteraną Thomą Nidesą į JAV ambasadoriaus Izraelyje postą, praėjus vos kelioms dienoms po naujos ryšius atnaujinti siekiančios vyriausybės suformavimo.
Thomasas Nidesas
Thomasas Nidesas / „Scanpix“/AP nuotr.

Th.Nidesas, buvęs investicijų banko „Morgan Stanley“ aukšto rango bankininkas, visą savo brandų gyvenimą dalyvavęs demokratų partijos politikoje, Baracko Obamos prezidentavimo metais dirbo JAV Valstybės departamente ir pasisakė už finansavimą palestiniečiams.

Jis gerokai skiriasi nuo buvusio JAV ambasadoriaus Izraelyje Davido Friedmano, atkaklaus karingos Izraelio politikos gynėjo, kurį ambasadoriumi buvo paskyręs ankstesnis prezidentas Donaldas Trumpas. Anksčiau D.Friedmanas dirbo bankrotų teisininku D.Trumpo kompanijoje.

Th.Nidesas užaugo žydų namuose Dulute Minesotoje, kur jo tėvas vadovavo vienai šventyklai. Jis negarsėja savo ideologiniu požiūriu Artimųjų Rytų ir kitais klausimais.

Dirbdamas Valstybės sekretoriaus pavaduotoju valdymui ir ištekliams Th.Nidesas kovojo prieš Kongreso respublikonų siekį nutraukti JAV finansavimą Jungtinių Tautų palestiniečių pabėgėlių reikalų agentūrai. D.Trumpas pritarė finansavimo nutraukimui, tačiau J.Bideno administracija šį sprendimą atšaukė.

Michaelas Orenas, buvęs Izraelio ambasadorius Vašingtone, 2011 metais vienoje knygoje rašė, kad Th.Nidesas kartą su juo aistringai ginčijosi dėl Kongreso ketinimų nutraukti finansavimą JT agentūrai UNESCO, kai Palestina tapo jos nare.

Kaip rašė M.Orenas, Th.Nidesas įterpdamas necenzūrinių žodžių bandė jį įtikinti, jog Izraelis nenorėtų, kad būtų nutrauktas finansavimas UNESCO, nes ši organizacija daug prisideda prie švietimo apie Holokaustą.

Kalbos apie Th.Nideso paskyrimą ambasadoriumi sklandė ne vieną savaitę. Dabar jo kandidatūrą turės patvirtinti Senatas, kurį nedidele balsų persvara kontroliuoja demokratai.

Th.Nidesas į ambasadoriaus postą nominuotas praėjus porai dienų, kai nuo valdžios buvo nuverstas ilgiausiai Izraelio vyriausybei vadovavęs ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu, kurio santykiai su JAV demokratais nebuvo geri. Jis pasisakė prieš B.Obamos politiką Irano atžvilgiu, veiksmus, kuriais buvo siekiama palestiniečių valstybės įkūrimo ir palaikė respublikonus.

J.Bidenas greitai pasveikino naująjį Izraelio ministrą pirmininką Naftali Bennettą, kuris griežtai pasisako už žydų nausėdijų plėtrą Vakarų Krante, tačiau sudarė koalicinę vyriausybę su centristinėmis ir kairuoliškomis partijomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas