Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

J.Bidenas partijos rėmėjų renginyje prilygino Xi Jinpingą diktatoriams

JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį kalbėdamas Demokratų partijos rėmėjų renginyje žurnalistų akivaizdoje savo kolegą iš Kinijos Xi Jinpingą prilygino diktatoriams.
JAV prezidentas Joe Bidenas ir Kinijos lyderis Xi Jinpingas
JAV prezidentas Joe Bidenas ir Kinijos lyderis Xi Jinpingas / „AP“/„Scanpix“

Kalbėdamas per lėšų rinkimo kampanijos renginį Kalifornijoje J.Bidenas sakė, kad Xi Jinpingą supykdė vasarį įvykęs incidentas, kai Kinijos oro balionas, kuris, Vašingtono teigimu, buvo naudojamas šnipinėjimui, praskridęs virš JAV buvo numuštas amerikiečių karinių lėktuvų.

„Numušus tą balioną su dviem dėžėmis, pilnomis šnipinėjimo įrangos, Xi Jinpingas labai nusiminė todėl, kad jis nežinojo, jog jos ten buvo“, – sakė J.Bidenas.

„Aš kalbu rimtai. Tai didžiulė diktatorių gėda, kai jie nežino, kas vyksta“, – pridūrė jis.

„Tai neturėjo patekti ten, kur pateko... ir jis apie tai nežinojo, – apie Xi Jinpingą kalbėjo JAV lyderis. – Kai balionas buvo numuštas, jis buvo labai sutrikęs ir net neigė, kad [balionas] ten buvo.“

Daug sričių apimanti Kinijos ir Jungtinių Valstijų priešprieša po vasarį įvykusio incidento peraugo į tikrą diplomatinę krizę.

J.Bidenas, kuris, būdamas 80 metų, siekia būti perrinktas antrai kadencijai, antradienį stengėsi sklaidyti susirūpinimą dėl Azijos milžinės ir rėmėjams sakė, kad Kinija turi realių ekonominių sunkumų.

Tikėtina, kad Pekinas dėl šių pastabų smarkiai paprieštaraus.

J.Bidenas taip pat sakė, kad dabartinėje situacijoje Kinijos prezidentas vėl nori užmegzti santykius. Visgi, jo teigimu, nors JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas gerai padirbėjo neseniai įvykusios kelionės į Pekiną metu bandydamas sušvelninti dviejų pasaulio galybių santykius, tam prireiks laiko.

JAV prezidentas atkreipė dėmesį į kitą klausimą, susijusį su komunistine Kinija: neseniai įvykusį viršūnių susitikimą, kuriame Australijos, Indijos, Japonijos ir Jungtinių Valstijų –vadinamosios Ketverto (angl. The Quad) grupės – vadovai siekė stiprinti taiką ir stabilumą Indijos ir Ramiojo vandenynų regione.

J. Bidenas sakė, kad šios šalys išvien dirba Pietų Kinijos jūroje ir Indijos vandenyne.

„Jį (Xi Jinpingą) labai nuliūdino tai, kad primygtinai reikalavau suvienyti... vadinamąjį Ketvertą“, – teigė jis.

Tai ne pirmas kartas, kai J.Bidenas kiek provokuojančiai pasisako lėšų rinkimo renginiuose – paprastai nedideliuose susibūrimuose, kuriuose draudžiama fotografuoti ir įrašinėti, bet žurnalistams leidžiama klausytis prezidento įžanginės kalbos ir ją užrašyti.

Pavyzdžiui, viename iš tokių renginių praėjusį spalį J.Bidenas kalbėjo apie Rusijos keliamą branduolinio Armagedono grėsmę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas