Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

J.Bidenas pažadėjo 3 mlrd. dolerių ilgalaikę karinę pagalbą Ukrainai

JAV prezidentas Joe Bidenas trečiadienį paskelbė apie didžiausią Jungtinių Valstijų įsipareigojimą skirti Ukrainai ginklų ir amunicijos, kurį jo administracija pavadino Vašingtono ilgalaikės paramos pastangoms atremti Rusijos invaziją simboliu, praneša „The Washington Post“.
Ukrainos kariuomenė Zaporižios srityje jau naudoja JAV raketines sistemas „Himars“
„Himars“ / Ukrainos kariuomenės nuotr.

Ukrainos nepriklausomybės dieną pristatytame 2,98 mlrd. dolerių vertės pakete numatyta daugiau artilerijos, bepiločių lėktuvų, radarų ir oro gynybos priemonių. Pagal jį įsipareigota pristatyti šešias papildomas žemė-oras raketų sistemas, keturis kartus padidinant Ukrainai skirtas atsargas ir šimtus tūkstančių šaudmenų šiuo metu mūšio lauke naudojamoms haubicoms ir minosvaidžiams.

„Jungtinės Amerikos Valstijos yra pasiryžusios remti Ukrainos žmones, kurie tęsia kovą už savo suvereniteto gynybą, – sakoma J.Bideno pareiškime. – Šiandien ir kiekvieną dieną mes esame kartu su Ukrainos žmonėmis ir skelbiame, kad tamsa, kuri skatina autokratiją, neprilygsta laisvės liepsnai, kuri visur nušviečia laisvų žmonių sielas.“

„Scanpix“/AP nuotr./Joe Bidenas
„Scanpix“/AP nuotr./Joe Bidenas

Mažai tikėtina, kad trečiadienio pareiškimas paskatins didelį ar greitą karinės pagalbos Ukrainai masto ar tempų padidėjimą. Gynybos sekretoriaus pavaduotojas politikai Colinas Kahlas sakė, kad šie ginklai skirti ne paveikti „šiandienos kovą“, bet pabrėžti „mūsų įsipareigojimą remti Ukrainą ilgą laiką“.

Paketas priskiriamas Ukrainos saugumo paramos iniciatyvai, pagal kurią Jungtinės Valstijos sudaro sutartis su gynybos gamybos pramone, kad ši įvykdytų užsienio klientų užsakymus. Didelė dalis ankstesnės JAV saugumo pagalbos buvo teikiama iš turimų atsargų, o tai reiškia, kad ji galėjo būti išsiųsta nedelsiant.

Pastaraisiais mėnesiais Pentagonas gyrėsi, kaip greitai perdavė karinę pagalbą Kyjivo vyriausybei, pažymėdamas, kad kai kuriais atvejais nuo pranešimo apie saugumo pagalbą iki ginklų įvežimo į Ukrainos teritoriją praėjo vos kelios dienos. Pasak Kahlo, praeis keli mėnesiai ar metai, kol dalis šiame pakete esančios įrangos pasieks mūšio lauką.

Tai yra „sutarčių sudarymo proceso pradžia, siekiant suteikti Ukrainai papildomų prioritetinių pajėgumų vidutinės trukmės ir ilgalaikėje perspektyvoje, kad Ukraina ir toliau galėtų gintis kaip nepriklausoma, suvereni ir klestinti valstybė“, – pareiškime teigė Pentagono spaudos sekretorius oro pajėgų brigados generolas Patas Ryderis.

Pasak stebėtojų, toks ištęstas tiekimo laikotarpis, atrodo, rodo, kad Jungtinės Valstijos ruošiasi ilgus metus truksiančiam Ukrainos karui su Rusija.

„Nepriklausomai nuo to, kas nutiks artimiausiais mėnesiais, JAV greičiausiai numato, kad tai gali būti užsitęsęs konfliktas“, – sakė Virdžinijoje įsikūrusio analitinio centro CNA Rusijos studijų direktorius Michaelas Kofmanas.

Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby žurnalistams patvirtino, kad Ukrainos kariai vienų ginklų gali laukti ilgiau nei kitų, priklausomai nuo to, ką JAV rangovai turi lengvai prieinamo. Kai kuri ginkluotė, pavyzdžiui, artilerijos šaudmenys, gali būti išduoti greičiau nei sudėtingos sistemos, tokios kaip radarai ir dronai, sakė jis, atsisakydamas nurodyti konkrečius pagalbos paketo daiktų išdavimo terminus.

Administracijos pareigūnai teigė, kad Jungtinės Valstijos greičiausiai siųs papildomą pagalbą iš turimų ginklų atsargų, kol bus vykdomi naujojo 3 mlrd. dolerių paketo užsakymai.

„Tai gali būti didžiausias iki šiol mūsų saugumo pagalbos paketas, bet leiskite aiškiai pasakyti, kad jis nebus paskutinis“, – sakė C.Kahlas.

Dėl to lieka neišspręstų klausimų, ar Jungtinės Valstijos ateityje gali apginkluoti Ukrainą agresyvesne ginkluote. Kyjivo pareigūnai kreipėsi į Vašingtoną prašydami atsiųsti naikintuvų ir ilgojo nuotolio raketų, kurias Jungtinės Valstijos iki šiol atsisakė tiekti.

Tokia techninė įranga nebuvo įtraukta į trečiadienį paskelbtą ilgalaikį paketą. Paklaustas apie jas, C.Kahlas pažymėjo, kad „naikintuvai tebėra svarstomi“, tačiau jokie galutiniai sprendimai nepriimti. Panašiai jis atsakė ir paklaustas apie kariuomenės taktines raketų sistemas, kurios gali nuskrieti beveik 186 mylias. C.Kahlas sakė, kad „mūsų vertinimu ukrainiečiams jų šiuo metu nereikia“.

Ukrainos pareigūnai buvo nusivylę Vašingtono nenoru tiekti tokio tipo ginkluotę, sakydami, kad rusų vadai prisitaikė perkeldami savo pozicijas iš veikimo zonos.

Ukraina kreipėsi į savo sąjungininkus prašydama didesnių ir galingesnių ginklų, nes bando išvengti aklavietės mūšio lauke, kai tiek Ukrainos, tiek Rusijos pajėgos stengiasi užkariauti ar susigrąžinti teritorijas šalies rytuose ir pietuose.

Ukrainos pareigūnai neseniai išreiškė planus pradėti kontrpuolimą, kad atgautų Chersono miestą, tačiau nėra daug įrodymų, kad jie būtų pasirengę vykdyti tokią operaciją, Rusija sustiprinus savo karines pozicijas regione.

Praėjusios savaitės pabaigoje paskelbtame atskirame JAV pagalbos Ukrainai pakete, atrodo, buvo numatytas galimas kontrpuolimas, pirmenybę teikiant ginkluotei, kuri leistų Ukrainos kariams būti judresniems mūšio lauke ir veikti arčiau Rusijos pajėgų, o ne artilerijos dvikovose, kurios vyko pastaruosius kelis mėnesius.

Abi pusės yra išsekusios po šešis mėnesius trukusių mūšių, sakė M.Kofmanas. Ukrainos pareigūnai gali svarstyti, ar atidėti operaciją, įvertindami, ar jų pajėgos gali ir toliau silpninti Rusijos pozicijas, vykdydamos sabotažo atakas prieš jos logistikos linijas ir suduodamos raketų smūgius giliai jos teritorinėse tvirtovėse, taip sumenkindamos jos galimybes sutelkti karius ir atsargas.

Rusijos pajėgoms, nors ir išsekusioms po kruvino Sjevjerodonecko užėmimo rytuose, greičiausiai būtų naudinga, jei Ukrainos kontrpuolimas prasidėtų vėliau, nes atidėjus puolimą atsirastų galimybė pailsinti personalą, apmokyti naujus karius ir toliau stiprinti pozicijas pietuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas