Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 02 13 /21:26

URM primygtinai ragina Lietuvos piliečius nevykti į Ukrainą, ten esančius – grįžti

Pastangos išspręsti krizę dėl Rusijos grasinimų Ukrainai intensyvia telefonine diplomatija įtampos nesumažino ir JAV prezidentas Joe Bidenas įspėjo, kad Rusija sulauks „greitų ir rimtų pasekmių“, jei įsiverš į Ukrainą. „Neatidėliotinomis“ sankcijomis agresijos atveju pagrasino ir Vokietijos kancleris Olafas Scholzas. O Lietuvos užsienio reikalų ministerija primygtinai paragino Lietuvos piliečius nevykti į Ukrainą, ten esančius – grįžti.
Ukrainos karys
Ukrainos karys / „Scanpix“/AP nuotr.
Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Baltijos šalių prašymu šaukiamas ESBO susitikimas

21:26

Baltijos šalių prašymu Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai pirmininkaujanti Lenkija pirmadienį šaukia ESBO susitikimą dėl Rusijos ir Baltarusijos karinių pratybų.

Rusijai ir Baltarusijai pradėjus bendras karines pratybas, Lietuva, Latvija ir Estija prašo paaiškinimų dėl neįprasto karinių pajėgų sutelkimo pratyboms Baltarusijos teritorijoje, pratybose dalyvaujančių Rusijos ir Baltarusijos karių skaičiaus, naudojamos karinės technikos ir planuojamo dalinių grįžimo į jų įprastas dislokacijos vietas.

Lenkijos pareigūnai pranešė, kad susitikimas su Baltarusija ir kitomis suinteresuotomis šalimis vyks pirmadienį.

Vakarai nerimauja, kad Baltarusijoje sutelktos Rusijos pajėgos gali būti panaudotos Ukrainos užpuolime.

J.Bidenas ir V.Zelenskis aptarė būtinybę siekti „diplomatijos ir atgrasymo“

20:44

JAV prezidentas Joe Bidenas sekmadienį kalbėjosi su Ukrainos vadovu Volodymyru Zelenskiu apie Rusijos karinių pajėgų telkimą prie Ukrainos sienų.

Abu politikai sutiko, kad reikia siekti „diplomatijos ir atgrasymo“, praneša Baltieji rūmai.

„Abu lyderiai sutarė, kad svarbu toliau siekti diplomatijos ir atgrasymo, reaguojant į Rusijos kariuomenės telkimą prie Ukrainos sienų“, – pranešama po maždaug 50 minučių trukusio pokalbio.

Vakarams vis labiau nerimaujant, kad Rusija rengiasi įsiveržti į Ukrainą, Baltieji rūmai pridūrė, kad J.Bidenas „aiškiai pareiškė, jog JAV kartu su sąjungininkėmis ir partnerėmis greitai ir ryžtingai reaguos į bet kokią tolesnę Rusijos agresiją prieš Ukrainą.“

Į Ukrainą atvyko dar du amerikiečių lėktuvai su ginkluote

20:03

Į Ukrainą atvyko dar du JAV lėktuvai su amunicija ir granatomis granatsvaidžiams.

„Šį rytą Kijevą nusileido du lėktuvai iš JAV su greitojo išskleidimo ginkluote, skirta sustiprinti Ukrainos gynybą. Tai yra 200 mln. JAV dolerių pagalbos dalis – amunicija ir granatsvaidžiams skirtos granatos“, – tviteryje parašė JAV ambasada.

JAV: po J. Bideno ir V. Putino pokalbio nėra „jokio pagrindo optimizmui“

19:12

Gausėjant įspėjimų, kad Rusijos invazija į Ukrainą gali įvykti bet kurią dieną, Pentagonas sekmadienį pareiškė, kad naujausi JAV ir Rusijos aukščiausio lygio kontaktai nesuteikia „jokio pagrindo optimizmui“.

Pentagono atstovas spaudai Johnas Kirbypateikė niūrų šeštadienį įvykusio valandos trukmės JAV prezidento Joe Bideno ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino pokalbio telefonu įvertinimą.

„Tai tikrai nėra ženklas, kad reikalai juda tinkama linkme. Tai tikrai nėra ženklas, kad V.Putinas pasirengęs deeskalacijai. Ir tai tikrai nėra ženklas, kad jis gali pasirinkti diplomatinį kelią“, – naujienų laidai „Fox News Sunday“ teigė J.Kirby, paklaustas apie esminių pokyčių nebuvimą po pokalbio telefonu.

„Taigi, tai nesuteikia jokios priežasties optimizmui,“ – pridūrė jis.

JAV pareigūnai pastarosiomis dienomis išplatino virtinę vis aštresnių perspėjimų, kad Rusijos invazija į Ukrainą gali būti neišvengiama, o užsienio šalys suskubo evakuoti savo piliečius.

JAV nacionalinio saugumo patarėjas Jake'as Sullivanas sekmadienį kanalui CNN teigė, kad „didelio masto Rusijos kariniai veiksmai Ukrainoje gali prasidėti bet kurią dieną“.

J.Sullivanas vartojo pačias specifiškiausias – ir labiausiai gąsdinančias – formuluotes iš visų iki šiol pasisakiusių amerikiečių pareigūnų, perspėdamas, kad invazija „greičiausiai prasidės nuo didelio masto raketų ir bombų atakų, <...> todėl gali žūti nekaltų civilių“.

Po to, anot jo, įvyks sausumos invazija, kurios metu „nekalti civiliai gali patekti į kryžminę ugnį“.

J.Sullivanas pažymėjo, kad Rusija dar gali pasirinkti diplomatinį sprendimą, tačiau jos pajėgos prie Ukrainos sienų yra „tokioje padėtyje, kad galėtų itin greitai pradėti karinius veiksmus“.

Vis stiprėjanti perspėjimų banga suintensyvino diplomatines pastangas.

Ukrainos prezidentūra sekmadienį pranešė, kad „artimiausiomis valandomis“ įvyks J.Bideno ir Volodymyro Zelenskio poveikis.

O Vokietijos kancleris Olafas Scholzas, kuris rengiasi vykti derybų Kijeve ir Maskvoje, pažadėjo „griežtas“ ir neatidėliotinas Vokietijos bei jos NATO ir Europos sąjungininkų sankcijas, jeigu Rusijos veiksmai sukeltų grėsmę Ukrainos „teritoriniam vientisumui ir suverenitetui“.

Įtampa yra pasiekusi „labai kritinį, labai pavojingą“ tašką, žurnalistams teigė šaltinis Vokietijos vyriausybėje.

Jungtinės Karalystės gynybos sekretorius Benas Wallace'as išreiškė susirūpinimą, kad diplomatinėmis pastangomis nepavyksta pasiekti norimo poveikio.

„Nerimą kelia tai, kad nepaisant didžiulių išaugusių išaugusios diplomatinių pastangų, karinių pajėgų telkimas tęsiasi, – teigė jis „The Sunday Times“. – Procesas nebuvo sustabdytas, jis tęsiasi.“

Ukraina nepaisydama Rusijos grėsmės žada neuždaryti oro erdvės

19:01

Ukraina sekmadienį pažadėjo neuždaryti savo oro erdvės tarptautinėms kelionėms, nors Vakarai įspėja, kad Rusijos kariai, dalyvaujantys pratybose netoli Ukrainos sienų, gali bet kuriuo metu į ją įsiveržti.

Nyderlandų vežėjas KLM šeštadienį tapo pirmąja didele oro bendrove, kuri dėl didėjančios rizikos neribotam laikui sustabdė skrydžius į Ukrainą.

Ukrainos pigių skrydžių bendrovė „SkyUp“ sekmadienį pranešė, kad jos skrydis iš Portugalijos į Kijevą buvo priverstas leistis Moldovoje, nes lėktuvą nuomojanti Airijos bendrovė atšaukė leidimą skristi į Ukrainą.

„SkyUp“ taip pat sakė, kad Ukrainos oro linijos turi per 48 valandas grąžinti iš Europos bendrovių nuomojamus lėktuvus į ES oro erdvę.

Ukrainos infrastruktūros ministerija pripažino, kad „kai kurie vežėjai susiduria su sunkumais, susijusiais su draudimo rinkos svyravimais“, tačiau pabrėžė, kad oro erdvė nėra uždaroma.

„Oro erdvė virš Ukrainos lieka atvira, valstybė stengiasi, kad nekiltų rizika oro bendrovėms“, – pranešė ministerija.

Rinkos analitikai mano, kad kitos tarptautinės oro linijos netrukus taip pat gali uždrausti skrydžius į Ukrainą dėl augančių kelionių draudikų išlaidų.

Skrydžių saugumas Ukrainos oro erdvėje yra ypač opus klausimas. 2014 metais virš separatistų kontroliuojamos Rytų Ukrainos teritorijos buvo numuštas Malaizijos keleivinis lėktuvas ir žuvo visi 298 juo skridę žmonės, įskaitant 198 Nyderlandų piliečius.

„Valstybė savo ruožtu yra pasirengusi remti oro linijas ir suteikti joms papildomų finansinių garantijų“, – rašoma ministerijos pranešime.

Išvykstantys užsieniečiai

Susirūpinimas dėl kelionių lėktuvais kyla vis daugiau Vakarų vyriausybių nutraukiant savo diplomatinių atstovybių veiklą Kijeve ir patariant piliečiams kuo greičiau išvykti iš Ukrainos.

JAV Valstybės departamentas šeštadienį nurodė visiems nebūtiniems ambasados darbuotojams išvykti iš Ukrainos.

Rusija tą pačią dieną pranešė išsiuntusi dalį savo diplomatinių darbuotojų iš Ukrainos, esą baimindamasi Kijevo „provokacijų“.

Šalių rekomendacijos taip pat paveikė Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėjimo misiją Ukrainoje.

ESBO tapo pasaulio akimis ir ausimis per aštuonerius metus trunkantį konfliktą tarp Rusijos remiamų separatistų ir Ukrainos pajėgų rytinėje šalies dalyje. Šis konfliktas nusinešė daugiau nei 14 tūkst. gyvybių.

Tačiau iš vaizdų socialiniuose tinkluose matyti, kad organizacijos baltų visureigių vilkstinės išvyksta iš įvairių konflikto zonos vietų, nes darbuotojai turi laikytis atitinkamų vyriausybių kelionių rekomendacijų.

Ukrainos vyriausybė bando sustabdyti iš šalies išvykstančių užsieniečių srautą, ragindama nusiraminti ir kritikuodama JAV įspėjimus apie „bet kurią dieną“ prasidėti galintį karą.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis šeštadienį teigė, kad „visa ši informacija tik kelia paniką ir mums nepadeda“.

Jo biuras sekmadienį pabrėžė, kad „oro erdvė virš Ukrainos išlieka atvira“.

Ukrainiečių draudikams pranešta apie aviacijos draudimo nuo karinių grėsmių sustabdymą

18:01

Ukrainos draudimo kompanijos šeštadienį gavo Didžiosios Britanijos perdraudimo rinkos „Lloyd's“ pranešimą apie laikiną aviacijos draudimo nuo karinių grėsmių sustabdymą.

„Nuo pirmadienio aviacijos draudimo srityje laikinai... nebus draudžiama nuo karinių grėsmių: ir atsakomybės prieš trečiuosius asmenis draudimu, ir kasko“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė ukrainiečių bendrovės „Ekspo strachuvannia“ direktorius Anatolijus Ivancivas.

Tuo pačiu jis pažymėjo, kad kalbama tik apie draudimą nuo karinių grėsmių pagal susitarimus dėl atsakomybės ir kasko draudimą. Nuo visų kitų rizikų draudžiama kaip ir anksčiau.

Pasak A.Ivancivo, tai reiškia, kad lizingo kompanijos, žinodamos, kad nebus draudžiama nuo visų rizikų, prašys oro bendrovių, kurioms išnuomojo lėktuvus, neskraidyti pavojingoje teritorijoje, o savo lėktuvų turinčios oro bendrovės gali savo atsakomybe tęsti skrydžius.

Jo nuomone, situacijai stabilizuoti Ukraina turėtų sukurti laikiną specialų fondą ir suteikti oro bendrovėms atitinkamas valstybės garantijas.

Ukrainos draudikų asociacijos „Strachovoj biznes“ vadovas Viačeslavas Černiachovskis sakė, kad kalbama ne apie Ukrainos oro erdvės uždarymą skrydžiams, nes tokius sprendimus priima valstybė. Jo teigimu, klausimas tas, ar oro bendrovės rizikuos skraidyti be draudimo nuo karinių rizikų.

URM primygtinai ragina Lietuvos piliečius nevykti į Ukrainą, ten esančius – grįžti

17:29

Dėl galimų susisiekimo oro keliu trikdžių Užsienio reikalų ministerija (URM) primygtinai ragina Lietuvos piliečius nevykti į Ukrainą, o šiuo metu Ukrainoje esančius Lietuvos piliečius – nedelsiant išvykti iš šalies.

„Prašome išlikti budriems, sekti naujienas, informuoti artimuosius apie savo buvimo vietą ir vadovautis oficialiomis Ukrainos valdžios bei Lietuvos Vyriausybės rekomendacijomis“, – pranešė URM.

Ministerija  atkreipia dėmesį, kad šiuo metu galioja rekomendacija nevykti ir į Baltarusiją.

URM teigimu, Ukrainoje esantys Lietuvos piliečiai turi nedelsiant užsiregistruoti ministerijos internetinėje svetainėje, kad prireikus būtų galima susisiekti dėl konsulinės pagalbos.

Lietuvos ambasada Ukrainoje ir toliau vykdo visas pagrindines funkcijas.

O.Scholzas: jei Rusija įsiverš į Ukrainą, jos laukia „neatidėliotinos“ sankcijos

17:28

Kremliui gresia „neatidėliotinos“ sankcijos iš Vakarų sąjungininkų, jei Rusijos pajėgos įsiverš į Ukrainą, sekmadienį savo vizito į Kijevą ir Maskvą išvakarėse pareiškė Vokietijos kancleris Olafas Scholzas.

„Karinė agresija prieš Ukrainą lems griežtas sankcijas, kurias mes kruopščiai paruošėme ir kurias galime nedelsiant įgyvendinti kartu su savo sąjungininkais NATO ir Europoje“, – sakė O.Scholzas.

Anksčiau šaltinis Vokietijos vyriausybėje teigė, kad įtampa tarp Rusijos ir Ukrainos pasiekė „kritinį“ tašką.

V.Zelenskis „per artimiausias valandas“ kalbėsis su J.Bidenu

17:27

Vakarams baiminantis Kremliaus invazijos į kaimyninę šalį, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis „per artimiausias valandas“ kalbėsis su JAV vadovu Joe Bidenu, sekmadienį pranešė jo biuras.

„Per artimiausias valandas prezidentas V.Zelenskis saugumo situaciją ir dabartines diplomatines pastangas deeskaluoti situaciją aptars su JAV prezidentu J.Bidenu“, – „Facebook“ įraše pranešė Ukrainos lyderio atstovas spaudai Serhijus Nikiforovas.

Pokalbis tarp šalių lyderių rengiamas praėjus dienai po to, kai Baltieji rūmai pareiškė, kad per valandą trukusį J.Bideno ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino pokalbį telefonu nebuvo pasiekta jokio proveržio.

Vašingtonas penktadienį perspėjo, kad Rusija aplink Ukrainą subūrė pakankamai pajėgų, kad galėtų surengti puolimą „bet kurią dieną“.

Rusija neigia planuojanti invaziją į Ukrainą, bet nori, kad NATO nedelsiant reaguotų į jos reikalavimus dėl naujų saugumo garantijų.

Kremlius siekia, kad Aljansas atitrauktų savo pajėgas iš Rytų Europos ir pažadėtų niekada nesiplėsti į Ukrainą.

Tuo metu Vašingtonas atmeta šiuos reikalavimus, nors pabrėžia galimybę sudaryti naują Europos nusiginklavimo susitarimą su Maskva. JAV taip pat nori, kad Rusija atitrauktų savo pajėgas kaip geros valios gestą.

Maskva Vašingtono atsakymą vadina nepakankamu.

Skubių telefoninių konsultacijų ir susitikimų srautas iki šiol nesugebėjo atvėsinti vieno karščiausių nesutarimų tarp Vakarų ir Rusijos nuo Šaltojo karo laikų.

Rusija yra atsakinga už karo grėsmę Ukrainoje, pareiškė Vokietijos prezidentas

16:43

Rusija yra atsakinga už karo Ukrainoje grėsmę, sekmadienį pareiškė antrai kadencijai perrinktas Vokietijos prezidentas Frankas-Walteris Steinmeieris, Vakarams baiminantis galimo Kremliaus pajėgų įsiveržimo į kaimyninę šalį.

„Kyla karinio konflikto Rytų Europoje grėsmė ir Rusija yra atsakinga už tai“, – sakė F.-W.Steinmeieris.

Tuo metu šaltinis Vokietijos vyriausybėje kanclerio Olafo Scholzo vizito į Kijevą ir Maskvą išvakarėse sakė, kad įtampa tarp Rusijos ir Ukrainos pasiekė „kritinį“ tašką.

„Mūsų susirūpinimas išaugo... Vertiname situaciją kaip labai kritinę, pavojingą“, – sakė jis.

Anksčiau sekmadienį F.-W.Steinmeieris buvo perrinktas antrai penkerių metų kadencijai šiame daugiausia reprezentaciniame poste. Nuo 2017 metų prezidento poste dirbantį 66 metų socialdemokratą F.-W.Steinmeierį parėmė didžioji dauguma specialaus Federalinio Susirinkimo delegatų.

Maskva reiškia susirūpinimą ESBO sprendimu perkelti kai kuriuos darbuotojus Ukrainoje

16:42

Rusija sekmadienį išreiškė susirūpinimą Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) sprendimu perkelti kai kuriuos Ukrainoje dirbančius savo darbuotojus.

ESBO „informavo dalyvaujančias valstybes apie „virtinės šalių“ sprendimą perkelti ESBO specialiojoje stebėjimo misijoje Ukrainoje (SMM) dirbančius jų piliečius „dėl prastėjančių saugumo sąlygų“, sekmadienį sakė Rusijos Užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova.

„Šie sprendimai negali nekelti rimto mūsų susirūpinimo“, – sakoma jos komentare ministerijos interneto svetainėje.

Anot atstovės, SMM naudojamasi kaip „galimos provokacijos instrumentu“.

„Raginame ESBO vadovybę ryžtingai užkirsti kelią bandymams manipuliuoti misija ir neleisti įtraukti ESBO... į politinius žaidimus“, – sakoma komentare.

Anksčiau transliuotojas CNN remdamasis šaltiniais pranešė, kad JAV piliečiai, dalyvaujantys ESBO misijoje Ukrainoje, bus iš jos atšaukti.

Naujienų agentūros „Interfax“ šaltinis sekmadienį sakė, kad kai kurie SMM darbuotojai galbūt išvyksta iš „Donecko liaudies respublika“ (DLR) pasiskelbusio separatistų darinio, bet DLR atstovai sakė, kad dar anksti kalbėti apie SMM darbuotojų evakuaciją, ir nurodė, kad misija dirba įprastu režimu.

Iš Šiaulių į Kijevą išskraidinta Lietuvos parama Ukrainai

15:59

Sekmadienį iš Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazės Šiauliuose išskraidintas Ukrainos kariuomenei skirtas krovinys. Į Kijevą nugabenta Lietuvos karinė parama – priešlėktuvinių raketų sistemos „Stinger“.

Ši parama teikiama po to, kai Jungtinėse Amerikos Valstijose pagamintos įrangos perdavimui trečiajai šaliai pritarė JAV Vyriausybė. Tame pačiame krovinyje – Ukrainai dovanojami Lietuvos šarvinių liemenių komplektai, pranešė Krašto apsaugos ministerijos Strateginės komunikacijos ir viešųjų ryšių departamentas.

„Ukrainos saugumas yra ir mūsų saugumas. Atsižvelgdami į didėjantį Rusijos karinį spaudimą Ukrainoje ir aplink ją, suteikiame papildomą paramą, kuri sustiprins Ukrainos karinius pajėgumus bei gebėjimą ginti savo teritoriją ir gyventojus galimos Rusijos agresijos atveju“, – pranešime sakė ministras Arvydas Anušauskas. 

Parama į Ukrainą nugabenta NATO remiamu tarptautiniu strateginiu krovinių gabenimo orlaiviu. Dalyvaudama strateginio krovinių gabenimo pajėgumo programoje Lietuva per metus įgyja sutartą skaičių skrydžių orlaiviu valandų, kurios dažniausiai naudojamos karių ir karinės technikos pergabenimams į tarptautinių operacijų ir misijų rajonus.

Tvyrant įtampai su Rusija, JK gynybos sekretorius sako jaučiantis „Miuncheno dvelksmą“

15:57

Jungtinės Karalystės gynybos sekretorius Benas Wallace'as diplomatines pastangas atgrasyti Rusiją nuo įsiveržimo į Ukrainą palygino su bandymais raminti nacistinę Vokietiją prieš Antrąjį pasaulinį karą.

Jis leidiniui „The Sunday Times“ pareiškė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas gali „bet kada“ pasiųsti savo karius į Ukrainą ir užsiminė, kad Vakarų šalys nėra pakankamai griežtos Maskvos atžvilgiu.

„Gali būti, kad jis (V.Putinas) tiesiog „išjungs“ tankus ir mes visi grįšime namo, bet kai kuriose Vakarų šalyse tvyro Miuncheno dvelksmas“, – sakė B.Wallace'as.

1938 metų Miuncheno susitarimu nacistinei Vokietijai buvo perduota dalis tuometinės Čekoslovakijos, nesėkmingai stengiantis užkirsti kelią dideliam konfliktui Europoje.

Pastaruoju metu Vakarų lyderiai važinėja į Maskvą tikėdamiesi įtikinti V.Putiną atitraukti savo kariuomenę nuo Ukrainos sienų.

„Nerimą kelia tai, kad, nepaisant išaugusių diplomatinių pastangų, tas kariuomenės stiprinimas tęsiasi. Jis nėra sustabdytas, o tęsiasi“, – sakė B.Wallace'as.

Sekmadienį paklaustas apie palyginimą su Miuncheno susitarimu, kitas britų konservatorių parlamentaras Brandonas Lewisas sakė, kad asociacija su naciais „nėra esmė“.

Televizijai „Sky News“ jis teigė, kad B.Wallace'as siekė palyginti „diplomatinius bandymus prieš Antrąjį pasaulinį karą ir dabartinius visų mūsų diplomatinius bandymus“.

Vėliau gynybos sekretorius socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė stabdantis savo šeimos atostogas ir grįžtantis namo, nes „visi esame susirūpinę prastėjančia situacija Ukrainoje“.

„Bet kurią dieną“

10:23

Vašingtonas penktadienį paskelbė kol kas rimčiausią įspėjimą, kad Rusija sutelkė pakankamai pajėgų rimtam puolimui pradėti.

„Mūsų požiūris, kad kariniai veiksmai dabar gali prasidėti bet kurią dieną ir kad jie gali prasidėti dar prieš pasibaigiant olimpiadai, tik stiprėja“, – įspėjo JAV nacionalinio saugumo patarėjas Jake'as Sullivanas.

J.Sullivanas nepasakė, ar Jungtinės Valstijos dabar laikosi nuomonės, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas iš tiesų apsisprendė surengti puolimą.

Tačiau kai kurios amerikiečių ir vokiečių žiniasklaidos priemonės citavo žvalgybos šaltinius ir pareigūnus, sakiusius, kad karas galėtų prasidėti kažkuriuo metu po antradienį Maskvoje rengiamų V.Putino derybų su Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu.

Pirmadienį Vokietijos lyderis turi nuvykti į Kijevą, o tada susitikti su V.Putinu, Europai stengiantis nenutraukti bendravimo su Maskva.

Ukrainos lyderiai siekia menkinti karo galimybę, nes nori išvengti skaudaus poveikio šalies ekonomikai ir visuomenės nuotaikoms.

Tačiau įtampa Ukrainoje vis tiek juntama.

Kijevo merija pranešė atsargumo dėlei parengusi 3 mln. sostinės gyventojų skubios evakuacijos planą.

Rusija siekia Vakarų garantijų, kad Ukraina niekada nebus priimta į NATO, ir nori, kad Aljansas atitrauktų pajėgas iš savo rytinių narių.

Vašingtonas šiuos reikalavimus atmeta, bet siūlo Maskvai derėtis dėl naujo Europos nusiginklavimo susitarimo.

J.Sullivanas sakė, kad NATO dabar yra „glaudesnė, ryžtingesnė, dinamiškesnė nei bet kada“ pastaraisiais metais.

O.Scholzas prisidėjo prie Europos pažadų nubausti Rusiją griežtomis ekonominėmis sankcijomis, jei ji užpultų Ukrainą.

„Galimos provokacijos“

10:22

Grėsmės pojūtį sustiprino Rusijos šeštadienio sprendimas atšaukti iš Ukrainos kai kuriuos savo diplomatinius darbuotojus.

Rusijos Užsienio reikalų ministerija sakė, kad priimti tokį sprendimą paskatino nuogąstavimai dėl „Kijevo režimo galimų provokacijų“.

Tačiau Vašingtonas, Izraelis ir virtinė Europos šalių, ragindami savo piliečius kuo greičiau išvykti iš Ukrainos, priežastimi nurodė Rusijos invazijos grėsmę.

Didžioji Britanija ir JAV taip pat atšaukė daugumą Ukrainoje dar buvusių savo karinių patarėjų. JAV ambasada nurodė išvykti iš Kijevo daugumai savo darbuotojų.

Australija nurodė visiems likusiems savo ambasados Kijeve darbuotojams evakuotis, sekmadienį paskelbė ministras pirmininkas Scottas Morrisonas. Kanada paskelbė laikinai uždaranti ambasadą ir perkelianti jos darbą į Ukrainos vakaruose esantį Lvovą.

Nyderlandų oro linijos KLM šeštadienį pranešė iki atskiro pranešimo įšaldančios reisus į Ukrainą.

Dėl galimo vakariečių bėgimo iš šalies Kijevas paragino Ukrainos piliečius „išlikti ramius“.

„Šiuo metu didžiausias žmonių priešas yra panika“, – sakė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, šeštadienį lankydamas karius, dislokuotus netoli Rusijos aneksuoto Krymo pusiasalio.

Keli tūkstančiai ukrainiečių nepaisydami žiemos šalčio žygiavo Kijevo gatvėmis demonstruodami vienybę augančio nerimo akivaizdoje.

„Panika neduoda jokios naudos. Turime susivienyti ir kovoti už nepriklausomybę“, – sakė minioje buvusi studentė Marija Ščerbenko.

Australija evakuoja paskutinius ambasados Ukrainoje darbuotojus

09:26

Australija nurodė visiems likusiems savo ambasados Kijeve darbuotojams evakuotis, sekmadienį paskelbė ministras pirmininkas Scottas Morrisonas, Rusijai toliau telkiant savo pajėgas prie Ukrainos sienų.

Informacija pasirodė po panašių JAV ir Kanados pranešimų ir po intensyvios šeštadienio telefoninės diplomatijos, nesumažinusios įtampos regione.

S.Morrisonas sakė, kad Australija savo ambasados darbą perkels į Lvovą Ukrainos vakaruose, netoli Lenkijos sienos, maždaug 540 km nuo Kijevo.

Trys Kijeve dar buvę ambasados darbuotojai padėdavo Ukrainoje esantiems australams, kurių daugelis turi dvigubą pilietybę, nurodė ministras pirmininkas.

„Situacija, kaip visi girdite, prastėja ir artinasi prie labai pavojingo etapo“, – sakė jis.

Pasmerkęs „autokratinius, vienašališkus Rusijos veiksmus“, S.Morrisonas taip pat kritikavo Kiniją, „ir toliau šiurpiai tylinčią dėl Rusijos pajėgų telkimo prie Ukrainos sienos“.

„Australija niekada neužima nerimtos pozicijos dėl tokių dalykų kaip autokratijų koalicija, siekianti įbauginti kitas šalis“, – sakė S.Morrisonas.

 Australijos užsienio reikalų ministrė Marise Payne pakartojo raginimą australams nedelsiant išvykti iš Ukrainos ir įspėjo, kad „saugumo sąlygos gali labai greitai pasikeisti“.

JAV tebėra pasirengusios diplomatijai

09:15

„Jei Rusija surengs tolesnę invaziją į Ukrainą, JAV kartu su sąjungininkais ir partneriais imsis ryžtingo atsako, o Rusija sulauks greitų ir rimtų pasekmių“, – per pokalbį telefonu su V.Putinu pareiškė J.Bidenas. Jo žodžiai cituojami šeštadienį išplatintame Baltųjų rūmų pareiškime.

„JAV tebėra pasirengusios diplomatijai, visapusiškai koordinuojant veiksmus su sąjungininkais ir partneriais, nors esame pasirengę ir kitiems scenarijams“, – sakė J.Bidenas, abiem šalims susiduriant su viena didžiausių krizių Rytų ir Vakarų santykių srityje nuo Šaltojo karo laikų.

Be to, J.Bidenas pažymėjo, kad „jei Rusija įsiverš į Ukrainą, tai nulems didžiules žmonių kančias ir pablogins Rusijos reputaciją“.

Su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs aukšto rango JAV pareigūnas žurnalistams sakė, kad daugiau kaip valandą trukęs abiejų lyderių pokalbis buvo „profesionalus ir dalykiškas“.

Tačiau pareigūnas pabrėžė, jog pokalbis nenulems „jokių esminių dinamikos, kuri vystosi jau kelias savaites, pokyčių“.

Paskutinis atnaujinimas 2022-02-13 09:15

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas Vakarų pareiškimus, kad Maskva planuoja įsiveržimą į Ukrainą, pavadino „provokuojamomis spėlionėmis“, galinčiomis nulemti konfliktą šioje buvusioje sovietinėje šalyje, sakoma rusų pranešime apie pokalbį telefonu su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu.

Po naujo V.Putino ir J.Bideno pokalbio telefonu Kremliaus patarėjas užsienio politikos klausimais Jurijus Ušakovas sakė: „Isterija pasiekė piką.“

Pastarųjų savaičių, kai Rusija kone apsupo Ukrainą daugiau kaip 100 tūkst. savo karių, įtampa dar labiau išaugo Vašingtonui įspėjus, kad visapusiška invazija galėtų prasidėti „bet kurią dieną“, o Rusijai pradėjus savo didžiausias per kelerius pastaruosius metus karinio jūrų laivyno pratybas Juodojoje jūroje.

Rusijos Gynybos ministerija įtampą pakurstė pranešimu, kad rusų karinis laivas šeštadienį privertė JAV povandeninį laivą palikti Rusijos teritorinius vandenius šalia Kurilų salų.

Ministerija nurodė, kad dėl šio incidento iškvietė JAV gynybos atašė Maskvoje.

Tačiau JAV Indijos ir Ramiojo vandenynų regiono vadavietė šį pranešimą paneigė. „Rusijos pareiškimuose apie mūsų operacijas jų teritoriniuose vandenyse tiesos nėra“, – sakė vadavietės atstovas kapitonas Kyle'as Rainesas.

V.Putinas savo popietę pradėjo derybomis su E.Macronu. Prancūzijos prezidentūra nurodė, kad pokalbis truko valandą ir 40 minučių, ir kad abu prezidentai „išreiškė norą tęsti dialogą“. Tačiau kaip ir Vašingtonas Paryžius apie jokią aiškią pažangą nepranešė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas