Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Bidenas smerkia išpuolius prieš azijiečių kilmės amerikiečius per pandemiją

JAV prezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį pasmerkė „piktavališkus neapykantos nusikaltimus“ prieš azijiečių kilmės amerikiečius, įvykdytus nuo koronaviruso pandemijos pradžios.
Joe Bidenas
Joe Bidenas / „Scanpix“/AP nuotr.

Prezidentas sakė, kad tokie veiksmai kertasi su amerikietiškomis tradicijomis, ir pareikalavo padaryti jiems galą.

„Pernelyg dažnai atsigręžiame vieni prieš kitus“, – sakė J.Bidenas, pirmąkart nuo savo kadencijos pradžios kreipdamasis į amerikiečius geriausiu televizijos eterio laiku.

Šioje kalboje demokratų prezidentas daugiausiai dėmesio skyrė pažangai kovoje su pandemija ir emocingai pagerbė daugiau kaip 530 tūkst. amerikiečių, mirusių nuo COVID-19 per pastaruosius 12 mėnesių.

J.Bidenas pasmerkė „piktavališkus neapykantos nusikaltimus prieš azijiečių kilmės amerikiečius, kurie buvo puldinėjami, persekiojami, kaltinami ir verčiami atpirkimo ožiais“ dėl pandemijos, kurios ištakos – Kinijoje.

„Kaip tik dabar daugelis jų, mūsų tėvynainių amerikiečių, dirba kovos su pandemija fronto linijoje, bandydami gelbėti gyvybes, ir vis tiek yra priversti gyventi bijodami, kad gali netekti gyvybės tiesiog eidami Amerikos gatvėmis“, – sakė prezidentas.

„Tai neteisinga. Tai – neamerikietiška. Ir tai turi liautis“, – pabrėžė jis.

Aktyvistai sako, kad azijiečių diskriminaciją sustiprino buvusio prezidento Donaldo Trumpo ir daugelio kitų kalbos apie „kinišką virusą“ – taip jie vadino COVID-19 sukėlėją.

Daugeliu atveju įrodyti rasinę motyvaciją sunku, tačiau pernai 16-oje didžiųjų JAV miestų, įskaitant Niujorką ir Los Andželą, užfiksuotų neapykantos nusikaltimų prieš azijiečius skaičius, palyginti su ankstesniais metais, išaugo daugiau nei dvigubai – nuo 49 iki 122, nors bendrai neapykantos nusikaltimų buvo įvykdyta mažiau, rodo Kalifornijos valstijos universiteto tyrimo duomenys.

VIDEO: Amerika sugrįžo, bet yra papildomų sąlygų

Į ataskaitą, paremtą preliminariais policijos duomenimis, buvo įtraukti kriminalinio pobūdžio incidentai, paskatinti etninių ar rasinių motyvų.

Kitas tyrimas, atliktas duomenis apie diskriminacijos, neapykantos ir ksenofobijos incidentus renkančios nevyriausybinės organizacijos „Stop AAPI Hate“, parodė, kad pernai nuo kovo iki gruodžio Jungtinėse Valstijose internetu buvo pranešta apie daugiau nei 2 800 rasistinio ar diskriminacinio pobūdžio incidentų, įskaitant nefizinio pobūdžio incidentus, kurių taikiniu tapo azijiečių kilmės amerikiečiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito