Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Bidenas stabdo D.Trumpo skelbtą JAV karių atitraukimą iš Europos

Buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijos skelbti planai atitraukti tūkstančius amerikiečių karių iš Vokietijos kol kas stabdomi, o sprendimas peržiūrimas. Tai, kaip praneša „Politico“, patvirtino JAV pajėgų Europoje vadas, karinių oro pajėgų generolas Todas Woltersas.
JAV kariai Vokietijoje
JAV kariai Vokietijoje / „Scanpix“/AP nuotr.

T.Woltersas, kuris taip pat yra NATO pajėgų Europoje vyriausiasis vadas, pridūrė, kad naujasis JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas „labai labai kruopščiai“ peržiūri planą.

„Ankstesnis planavimas ankstesnei iniciatyvai yra įšaldytas, kad mūsų gynybos sekretorius ir ši administracija galėtų kruopščiai įvertinti viską, kas vyko iki dienos, kai vadovauti pradėjo sekretorius Austinas“, – reporteriams pareiškė generolas.

Tiesa, tai jokia staigmena. J.Bidenas nuolat kritikavo D.Trumpo elgesį santykiuose su JAV sąjungininkais, tad tikėtasi, kad naujasis prezidentas keis kursą.

D.Trumpas nuosekliai kritikavo NATO nares Europoje, gynybai skiriančias nepakankamai lėšų, nors daugelis šalių stengėsi didinti finansavimą.

Anot T.Wolterso, oficialiai dar nėra žinių, ką J.Bideno administracija nuspręs dėl pajėgų dydžio Europje ateityje. Vėlgi, esą reikia peržiūrėti procesus, o įmanomi visokie variantai.

D.Trumpo administracija praėjusią vasarą paskelbė, kad JAV išves maždaug 12 tūkst. karių iš Vokietijos – maždaug trečdalį. Tada teigta, kad apie pusę karių grįš namo į Ameriką, o likusieji bus paskirstyti po kitas Europos šalis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV kariai Vokietijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV kariai Vokietijoje

Anuomet dažnai minėta Lenkija, o Pentagono pareigūnai tikino, kad didesnė karių rotacija rytiniame NATO sparne esą leis efektyviau atgrasyti Rusiją. Buvusi administracija taip pat ketino perkelti JAV kariuomenės Afrikoje štabą iš Štutgarto, tik kur, taip ir neapsisprendė.

Kritikai, tiesa, argumentų dėl Rusijos atgrasymo nevertino rimtai – esą D.Trumpas tiesiog nutarė pakenkti Vokietijai, kurią dažnai kritikavo dėl nepakankamo dėmesio gynybai. Berlynas didina gynybos biudžetą, bet iki 2 proc. BVP, kuriuos rekomenduoja Aljansas, dar toli.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

D.Trumpo administracijos planas dėl karių atitraukimo buvo nepopuliarus ir tarp respublikonų, ir tarp demokratų. Politikai tikino, kad Rusija kaip tik apsidžiaugs, jog mažinamas nuolat Vokietijoje laikomų karių skaičius.

Įstatymų leidėjai sujudę pasirūpino, kad karių atitraukimas strigtų, įtraukdami svarbų punktą į naują Nacionalinį gynybos įgalinimo įstatymą, kuris sausį buvo priimtas įveikus D.Trumpo veto.

Teisės akte Pentagonui uždraudžiama Vokietijoje palikti mažiau nei 34,5 tūkst. karių, kol Kongresui pateikiamas išsamus tokio ėjimo paaiškinimas ir įtaka Europos saugumui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas