Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Bideno ir Xi Jinpingo virtualus susitikimas truko pusketvirtos valandos

JAV prezidento Joe Bideno ir Kinijos lyderio Xi Jinpingo virtualus susitikimas, surengtas siekiant mažinti dėl Taivano ir kitų opių klausimų išaugusią įtampą, truko pusketvirtos valandos, pranešė kinų žiniasklaida.
Virtualus Joe Bideno ir Xi Jinpingo susitikimas
Virtualus Joe Bideno ir Xi Jinpingo susitikimas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Susitikimas prasidėjo 8 val. 46 min. Pekino (2 val. 46 min. Lietuvos) laiku ir baigėsi 12 val. 24 min. Pekino (6 val. 24 min Lietuvos) laiku. Jo metu buvo padaryta viena 15 min. pertrauka.

Remiantis pranešimais, šalys „apsikeitė nuomonėmis dvišalių santykių klausimais, taip pat aptarė abiem šalim rūpimas problemas“.

Kaip praneša Baltieji rūmai, J.Bidenas sakė Kinijos prezidentui esąs susirūpinęs dėl žmogaus teisių pažeidimų, taip pat perspėjo Pekiną nesiimti „vienašališkų“ veiksmų Taivano statusui pakeisti.

„Prezidentas Bidenas išsakė nuogąstavimų dėl KLR (Kinijos Liaudies Respublikos) praktikos Sindziange, Tibete ir Honkonge, taip pat dėl žmogaus teisių platesne prasme“, – sakoma po lyderių derybų paskelbtame Baltųjų rūmų pranešime.

„Kalbėdamas apie Taivaną prezidentas Bidenas pabrėžė, kad Jungtinės Valstijos griežtai nusistačiusios prieš vienašališkas pastangas pakeisti status quo arba sukelti pavojų taikai ir stabilumui abipus Taivano sąsiaurio“, – nurodė Baltieji rūmai.

Tuo metu Xi Jinpingas per pokalbį perspėjo J.Bideną, kad JAV parama Taivano nepriklausomybei „panaši į žaidimą su ugnimi“, antradienį pranešė kinų valstybinė žiniasklaida.

„Taivano valdžia ne kartą mėgino kliautis JAV dėl savo nepriklausomybės, – Kinijos prezidentą citavo valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“. – Kai kurie žmonės JAV ketina pasinaudoti Taivanu, kad suvaldytų Kiniją. Ši linkmė – labai pavojinga ir panaši į žaidimą su ugnimi. Žaidžiantys su ugnimi nusvils.“

Pasaulio žiniasklaida praneša, kad susitikimo pradžioje Xi Jinpingas pasisakė už taikų abiejų valstybių sambūvį ir bendradarbiavimą, taip pat pažymėjo, kad „sveiki ir stabilūs Kinijos ir Amerikos santykiai“ būtini siekiant palaikyti taikią ir stabilią tarptautinę padėtį ir veiksmingai reaguoti į pasaulinius iššūkius, įskaitant klimato kaitą ir COVID-19 epidemiją.

J.Bidenas savo ruožtu pareiškė, jog jie turi užtikrinti, kad konkurencija tarp abiejų šalių neperaugtų į konfliktą.

„Kaip jau esu sakęs anksčiau, man atrodo, kad mūsų, kaip Kinijos ir Jungtinių Valstijų lyderių, atsakomybė – užtikrinti, kad konkurencija tarp mūsų šalių neperaugtų į tyčinį ar netyčinį konfliktą“, – J.Bideną cituoja JAV žiniasklaida.

Prezidentas pabrėžė: „Mums tenka atsakomybė prieš pasaulį, taip pat prieš mūsų tautą. Dėl to manome – ir kalbėjome su jumis apie tai – kad visos šalys turi žaisti pagal vienodas taisykles. Būtent dėl to Jungtinės Valstijos visada gins mūsų interesus ir vertybes, taip pat mūsų sąjungininkų ir partnerių interesus.“

Prieš viršūnių susitikimą Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi per pokalbį telefonu su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu pareiškė, kad šis susitikimas yra „reikšmingas įvykis ne tik Kinijos ir JAV dvišaliuose santykiuose, bet ir reikšmingas tarptautinių santykių įvykis“.

Anot jo, abiejų valstybių žmonės ir visa tarptautinė bendrija viliasi, kad susitikimas duos rezultatų, kurie atneš naudos tiek Kinijai ir JAV, tiek visam pasauliui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas