Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

J.Bideno pasiūlymas dėl Rusijos ir NATO: nuolaida ar būtinybė siekiant numalšinti įtampą?

JAV prezidentas Joe Bidenas jau kitą dieną po virtualaus pokalbio su Rusijos lyderiu Vladimiru Putinu, regis, prabilo apie tam tikrą diplomatinę nuolaidą Maskvai. Jis užsiminė, kad planuoja surengti Rusijos ir kelių svarbiausių NATO sąjungininkų viršūnių susitikimą, kuriame būtų aptariamas V.Putino nepasitenkinimas dėl Aljanso bendradarbiavimu su Ukraina. Rytų Europos tokia idėja nedžiugina.
Joe Bidenas
Joe Bidenas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

J.Bidenas trečiadienį pareiškė, kad tikisi iki penktadienio paskelbti apie aukšto lygio derybas, kuriose „būtų aptariami Rusijos nerimo, susijusio su NATO, ateitis“.

Anot JAV prezidento, per pokalbius būtų ieškoma atsakymo į klausimą, „ar galime, ar ne, rasti kokį nors susitarimą, susijusį su temperatūros palei Rytų frontą sumažinimu“.

Galiausiai J.Bidenas pridūrė, kad norėtų, jog tokiose derybose dalyvautų ne tik JAV ir Rusija, bet ir „dar mažiausiai keturi dideli mūsų NATO sąjungininkai“. Konkrečių valstybių jis neįvardijo, bet tikėtina, kad jos būtų Jungtinė Karalystė, Vokietija, Prancūzija ir – greičiausiai – Italija.

Būtent su šių šalių lyderiais J.Bidenas kalbėjosi ir prieš pokalbį su V.Putinu, ir jau po jo – derinama Vakarų žinia Rusijai.

J.Bideno žodžiai, kuriais jis išsakė idėją su Rusija kalbėtis ne vien apie Ukrainą, bet apie NATO veiklą visoje Rytų Europoje, jau dabar toli gražu nėra sveikinami regione.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas, politologas Nerijus Maliukevičius 15min teigė, kad tokias derybas ir būtent tokį jų formatą galima laikyti „nedidele Kremliaus pergale“ – jo manymu, Vašingtonas „galbūt nesupranta“, kad varo pleištą tarp sąjungininkų.

Karybos apžvalgininkas dr. Egidijus Papečkys nesutinka, kad galima kalbėti apie nuolaidą Kremliui, ir nesureikšmina idėjos su Rusija kalbėtis tik kai kurioms NATO narėms: „Aljansas jau yra didelis – rasti absoliučiai vieningą poziciją nėra lengva.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas