Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 08 23 /16:59

J.Bideno specialusis pasiuntinys ragina Šiaurės Korėją atnaujinti derybas

JAV prezidento Joe Bideno specialusis pasiuntinys Šiaurės Korėjai pirmadienį per diskusijas su Pietų Korėjos pareigūnais dėl įstrigusių derybų su Pchenjanu sakė, kad yra pasirengęs „bet kur ir bet kada“ susitikti su kolegomis iš Šiaurės Korėjos.
Joe Bidenas
Joe Bidenas / „Scanpix“ nuotr.

Sungo Kimo vizitas Seule vyksta blėstant lūkesčiams dėl greito derybų atnaujinimo ir vėl padidėjus įtampai dėl vykstančių JAV ir Pietų Korėjos bendrų karinių pratybų. Šiaurės Korėja šias pratybas pavadino invazijos repeticija ir nedetalizuodama pagrasino atsakomosiomis priemonėmis, galinčiomis sukelti „saugumo krizę“ JAV ir Pietų Korėjai.

Po susitikimo su Pietų Korėjos aukšto rango diplomatu Noh Kyu-duku Sungas Kimas pakartojo, kad J.Bideno administracija neturi priešiškų ketinimų Šiaurės Korėjos atžvilgiu ir kad bendros pratybos yra įprastinės, gynybinio pobūdžio.

Sungas Kimas ir Noh Kyu-dukas žurnalistams sakė aptarę galimus diplomatijos skatinimo būdus, įskaitant humanitarinį bendradarbiavimą su Šiaurės Korėja užtikrinant kovos su COVID-19 išteklius, sanitariją ir vandens saugumą. Jokių konkrečių planų jie nepaskelbė.

Sungas Kimas taip pat susitiko su Rusijos užsienio reikalų viceministru Igoriu Morgulovu, irgi viešinčiu Seule.

„Jungtinės Valstijos neturi priešiškų ketinimų dėl [Šiaurės Korėjos]“, – sakė Sungas Kimas. Anot jo, bendros JAV ir Pietų Korėjos karinės pratybos yra „seniai [vykdomos], įprastinės ir grynai gynybinio pobūdžio, [jomis] stiprinamas abiejų mūsų šalių saugumas“.

„Ir toliau esu pasirengęs bet kur ir bet kada susitikti su savo kolega iš Šiaurės Korėjos“, – sakė Sung Kimas.

Jungtinių Valstijų ir Šiaurės Korėjos derybos dėl Pchenjano branduolinės programos įstrigo žlugus buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo ir Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno susitikimui 2019 metais, kai amerikiečiai atmetė Pchenjano reikalavimą smarkiai sušvelninti ekonomines sankcijas mainais į dalinį korėjiečių branduolinių pajėgumų sumažinimą.

Nuo to laiko Kim Jong Unas žadėjo stiprinti savo šalies branduolinio atgrasymo priemones ir ragino savo tautą neprarasti ryžto kovoti už ekonominę nepriklausomybę nuo JAV spaudimo. Jo vyriausybė atmetė J.Bideno administracijos bandymus pradėti derybas, reikalaudamas, kad Vašingtonas pirmiausia atsisakytų savo „priešiškos“ politikos.

Prasidėjus koronaviruso pandemijai Šiaurės Korėja uždarė savo sienas, tačiau ilgainiui jai teks atsiverti humanitarinei pagalbai ir dialogui su Jungtinėmis Valstijomis, kad pradėtų skiepijimą, sakė Seule veikiančio Ewhos universiteto profesorius Leifas-Ericas Easley. Tačiau tai nebūtinai reiškia, kad ji susilaikys nuo raketų bandymų per JAV ir Pietų Korėjos karines pratybas arba po jų, nurodė jis.

Nors Šiaurės Korėja dar nepranešė apie nė vieną užsikrėtimo koronavirusu atvejį šalyje, ekspertai skeptiškai vertina tokią oficialią statistiką, atsižvelgiant į šalies prastą sveikatos apsaugos sistemą ir akytą sieną su kaimynine Kinija.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) atstovas Šiaurės Korėjai Edwinas Salvadoras praėjusią savaitę naujienų agentūrai „The Associated Press“ sakė, kad Šiaurės Korėja dar nėra įvykdžiusi „techninių reikalavimų“, kurių reikia norint gauti vakcinų pagal Jungtinių Tautų remiamą programą COVAX.

Diplomatinė atmosfera dar labiau pablogėjo šį mėnesį, kai įtakinga Kim Jong Uno sesuo paskelbė pareiškimą, kuriame minėtas pratybas pavadino „akivaizdžiausia JAV priešiškos politikos išraiška“ Šiaurės Korėjos atžvilgiu ir pažadėjo, kad Pchenjanas sparčiau didins savo pajėgumus suduoti prevencinį smūgį.

Jungtinės Valstijos ir Pietų Korėja nuo praėjusio pirmadienio vykdo bendras devynių dienų karines pratybas, kuriose, pasak Seulo Gynybos ministerijos, yra daugiausia naudojama kompiuterinė simuliacija, o lauko pratybos nevyksta. Nuo pratybų pradžios Šiaurės Korėja neatliko jokių žinomų raketų bandymų, nors Pietų Korėjos kariuomenės pareigūnai sako, kad šiaurinė kaimynė dabar pati vykdo karo pratybas.

Šiaurės Korėja jau seniai piktinasi bendromis JAV ir Pietų Korėjos karinėmis pratybomis ir atsakydama dažnai demonstruoja savo ginklus. Pastaraisiais metais sąjungininkės jau sumažino bendrų karinių mokymų mastą, siekdamos atverti kelią diplomatijai arba dėl COVID-19 pandemijos keliamų grėsmių.

Pasak analitikų, naujausi Šiaurės Korėjos grasinimai gali reikšti, kad ji atnaujins savo ginklų bandymus. Šiaurės Korėja kovą baigė metus trukusį savanoriškai paskelbtą moratoriumą branduolinių ginklų ir balistinių raketų bandymams ir į jūrą paleido dvi trumpojo nuotolio raketas.

Analitikų vertinimu, šiais bandymais Pchenjanas tęsia savo seną tradiciją ir demonstruodamas ginklus išbando naują JAV administraciją, taip norėdamas įvertinti galimą Vašingtono atsaką ir išsikovoti nuolaidų.

Nuo to laiko nebuvo atlikta jokių žinomų bandymų. Kim Jong Unas sutelkė nacionalines pastangas, kad užkirstų kelią koronavirusui ir gelbėtų šalies ekonomiką, dar labiau nukentėjusią dėl pandemijos metu uždarytų sienų ir maisto trūkumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas