Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

J. Borrellis Venesuelos vyriausybę vadina diktatorišku režimu

Europos Sąjungos vyriausiasis diplomatas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) sekmadienį Ispanijoje transliuotame interviu Venesuelos prezidento Nicolaso Maduro (Nikolaso Maduro) vyriausybę pavadino diktatorišku režimu ir pakartojo vienos ispanų ministrės komentarus, kurie papiktino Karakasą.
J. Borrellis / Diego RadaméS / ZUMAPRESS.com
J. Borrellis / Diego RadaméS / ZUMAPRESS.com

Venesuela ketvirtadienį atšaukė savo ambasadorių konsultacijoms Madride ir iškvietė Ispanijos pasiuntinį Karakase, kai Ispanijos gynybos ministrė Margarita Robles N. Maduro administraciją pavadino diktatūra ir kalbėjo apie venesueliečius, kurie turėjo palikti savo šalį dėl jo režimo.

Interviu privačiam Ispanijos televizijos kanalui „Telecinco“ J. Borrellis sakė, kad nuo ginčijamų liepos 28-osios Venesuelos prezidento rinkimų, kuriuos šios Lotynų Amerikos šalies opozicija tvirtina laimėjusi, buvo savavališkai sulaikyti daugiau kaip 2 tūkst. žmonių.

Partijoms Venesueloje „taikomi tūkstančiai veiklos apribojimų“, o opozicijos lyderis Edmundo Gonzalezas Urrutia (Edmundas Gonsalesas Urutija) turėjo bėgti į Ispaniją, pridūrė jis.

„Kaip visa tai pavadinti? Žinoma, tai diktatoriškas, autoritarinis, diktatoriškas režimas. Bet vien tik taip sakydami nieko neišsprendžiame. Turime bandyti tai išspręsti“, – sakė J. Borrellis, buvęs Ispanijos užsienio reikalų ministras.

„Kartais sprendžiant reikalus reikia tam tikro žodinio santūrumo, bet neapsigaukime dėl dalykų esmės. Venesuela surengė rinkimus, bet prieš tai ji nebuvo demokratinė valstybė, o po jų ji dar mažiau yra tokia“, – kalbėjo jis.

N. Maduro, pakeitęs kairiųjų lyderį Hugo Chavezą (Hugą Čavesą) po jo mirties 2013 metais, tvirtina, kad laimėjo trečiąją kadenciją, tačiau nepateikė išsamių balsavimo rezultatų, kad pagrįstų savo teiginį.

Opozicija paskelbė balsavimo apylinkių rezultatus, kurie, jos teigimu, parodė, kad E. Gonzalezas Urrutia laimėjo triuškinama persvara.

N. Maduro tvirtinimas, kad jis laimėjo trečią kadenciją, sukėlė masinius opozicijos protestus, kurie pareikalavo mažiausiai 27 gyvybių, o 192 žmonės buvo sužeisti. Per neramumus buvo sulaikyta apie 2,4 tūkst. žmonių, tarp jų daug paauglių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas