Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

J.McCaino karstą neš ir V.Kara-Murza: tai paskutinis velionio dūris V.Putinui ir D.Trumpui

Milijonai žmonių šeštadienį stebės kovą su vėžiu pralaimėjusio JAV senatoriaus Johno McCaino pagerbimo ceremoniją Vašingtone. Velionis dar prieš mirtį pasirūpino, kad vienu jo karsto nešėjų būtų paskirtas Rusijos disidentas Vladimiras Kara-Murza – toks J.McCaino antausis tiek Vladimirui Putinui, tiek Donaldui Trumpui.
Vladimiras Kara-Murza ir Johnas McCainas
Vladimiras Kara-Murza ir Johnas McCainas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

V.Kara-Murza kartu su kitais atneš karstą su savo paties laidotuves suplanavusio J.McCaino palaikais prie Vašingtono nacionalinės katedros.

Ceremonija bus tiesiogiai transliuojama per televiziją, o velionis senatorius, regis, puikiai žinojo, kad žiūrovai bene įdėmiausiai stebi žmones, dalyvaujančius laidotuvių procesijoje.

Karstą neš buvęs JAV viceprezidentas Joe Bidenas ir buvęs demokratų senatorius Russas Feingoldas. Taip pat – buvęs gynybos sekretorius Williamas Cohenas, aktorius Warrenas Beaty.

O V.Kara-Murzos, kuris dukart vos nemirė, kai buvo apnuodytas, pasirinkimas, regis, yra paskutinė žinutė Rusijos prezidentui V.Putinui ir D.Trumpui.

Pastarąjį J.McCainas kritikavo dėl pastangų palaikyti gerus santykius su Rusijos, kuri kišosi į 2016 metų JAV prezidento rinkimų procesą, lyderiu.

J.McCainas ir V.Kara-Murza buvo artimi sąjungininkai ir dažnai vienu balsu kritikuodavo V.Putino režimą.

Pernai balandį bendras pažįstamas perdavė V.Kara-Murzai asmeninę žinutę nuo J.McCaino. JAV senatoriui prieš devynis mėnesius buvo diagnozuotas agresyvios formos smegenų vėžys, ir jis norėjo, kad jaunas rusas disidentas neštų jo karstą per laidotuves.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vladimiras Kara-Murza
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vladimiras Kara-Murza

„Aš netekau amo, man plyšo širdis. Buvau netoli ašarų. Žinoma, aš sutikau, – savo reakciją atsiminė V.Kara-Murza. – Tai labiausiai širdį verianti garbė, kokią kas nors galėtų sugalvoti.“

„Jis (J.McCainas, – red.) nemanė, kad mirtis ateis greitai. Bet jis žinojo, kaip viskas baigsis, ir viską planavo“, – pridūrė aktyvistas.

Šią savaitę V.Kara-Murza atidavė duoklę J.McCainui dienraščio „The Washington Post“ puslapiuose: „Visi žinojo, kad ši diena ateis, bet vylėmės, jog ji neateis taip greitai. Jis buvo tikras lyderis ir brangus draugas. Be galo džiaugiuosi, kad jį pažinojau.“

Oficialiai 36-erių V.Kara-Murza yra judėjimo „Atvira Rusija“ pirmininko pavaduotojas. Jis taip pat vadovauja Boriso Nemcovo, kuris 2015 metais buvo nušautas Maskvoje, vardo fondui laisvei.

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Borisas Nemcovas
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Borisas Nemcovas

Aktyvistas ryšius su J.McCainu užmezgė 2010-aisiais, kai B.Nemcovas buvo sulaikytas po didelio protesto prieš V.Putino valdžią Maskvos Triumfo aikštėje.

Vašingtone J.McCainas ir keli kiti senatoriai nusprendė netylėti. Baracko Obamos administracija kaip tik kalbėjo apie santykių su Rusija „perkrovimą“, o J.McCainas pareikalavo neaukoti Rusijos demokratinių jėgų vardan geresnių dvišalių santykių.

Maskvoje V.Kara-Murza irgi piktinosi V.Putino režimo veiksmais. Jis pareiškė, kad susidorojimas su protestuotojais „turbūt turėjo išgąsdinti oponentus, bet parodė išgąsdintą, į neviltį puolusį režimą“.

Per kitus septynerius metus J.McCainas ir V.Kara-Murza dažnai citavo vienas kito žodžius įvairiuose pasisakymuose.

„Vladimiras yra drąsus, iškalbus ir niekada nepailstantis kovotojas už laisvę bei demokratiją Rusijoje. Jis buvo apnuodytas siekiant jį išgąsdinti ar dar blogiau. Jis – mano asmeninis herojus, kurio drąsa ir idealizmas mane įkvepia“, – 2015 metais teigė J.McCainas.

„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Kara-Murza ir Johnas McCainas
„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Kara-Murza ir Johnas McCainas

V.Kara-Murza dar kartą buvo apnuodytas ir 2017-ųjų vasarį, o kai D.Trumpas netrukus viename interviu, paklaustas apie politinius nužudymus Rusijoje, atsakė, kad „žudikų daug“ ir JAV, įsiutęs J.McCainas užsiminė būtent apie savo jaunąjį bičiulį.

„Mano draugas Vladimiras Kara-Murza žino, kad negalima lyginti Jungtinių Valstijų ir Putino Rusijos.

Kartoju, nėra jokios moralinės atitikties tarp to skerdiko KGB pulkininko ir Jungtinių Amerikos Valstijų, šalies, kurią Ronaldas Reaganas vadino švytinčiu miestu ant kalvos“, – tada griaudėjo J.McCainas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas