Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 24 /2023 06 25

J.Prigožinas išvyksta į Baltarusiją, kaltinimai jam bus panaikinti

Privačios karinės grupės „Wagner“ vadas Jevgenijus Prigožinas penktadienį apkaltino Rusijos karinę vadovybę smogus grupės karinėms bazėms ir nužudžius daug karių. Pasitelkęs „Wagner“ dalinius jis leidosi į „teisingumo maršą“, perėmė karinių objektų Rostove prie Dono ir Voroneže kontrolę. Kol „Wagner“ judėjo link Maskvos, pranešta, kad Baltarusijos lyderis Aliaksandras Lukašenka įvykdė derybas su J.Prigožinu ir šis sutiko deeskaluoti situaciją. „Wagner“ įkūrėjas teigia, kad jo daliniai apsisuka ir grįžta į lauko stovyklas.

Suprasti akimirksniu

  • J.Prigožinas apkaltino Rusijos kariuomenę užpuolus „Wagner“ samdinius. Jis sako, kad buvo surengta raketinė ataka, buvo daug aukų.
  • J.Prigožinas paskelbė rengiąs teisingumo žygį atsiskaityti su Rusijos gynybos ministru Sergejumi Šoigu, kurį laiko kaltu. J.Prigožinas tikina, kad jo karių „teisingumo žygis“ nėra perversmas, tačiau ragina nesipriešinti ir netrukdyti, nes tie, kurie trukdys, bus sunaikinti.
  • Rusijos Federacijos generalinė prokuratūra nurodė, kad „Wagner“ vadovo Jevgenijaus Prigožino veiksmai „bus tinkamai teisiškai įvertinti baudžiamojoje byloje“.
  • Rusijos FSB bei Rusijos kariuomenės vadai S.Surovikinas ir V.Aleksejevas paragino „Wagner“ karius neklausyti J.Prigožino įsakymų ir jį suimti.
  • „Wagner“ samdinių grupuotės bosas Jevgenijus Prigožinas teigia, kad jo pajėgos kontroliuoja svarbiausius pietinio Rusijos miesto Rostovo prie Dono ir Voronežo objektus.
  • Vladimiras Putinas kreipėsi į tautą ir sakė, kad „neišvengiamai bus nubausti“ tie, kurie skaldo Rusijos visuomenę, bet kalboje neminėjo nei „Wagner“, nei Jevgenijaus Prigožino vardo.
  • Kol „Wagner“ daliniai judėjo link Maskvos, Baltarusijos lyderio A.Lukašenkos biuras pranešė, kad J.Prigožinas sutinka sustabdyti „Wagner“ kovotojų judėjimą po Rusiją.
Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Regiono gubernatorius: „Wagner“ pajėgos paliko Rostovą prie Dono

00:58

Privačios karinės grupuotės „Wagner“ vadeiva Jevgenijus Prigožinas ir jo samdiniai išvyko iš pietų Rusijoje esančio Rostovo prie Dono, sekmadienį pranešė regiono gubernatorius.

„Wagner“ kolona paliko Rostovą ir vyksta į savo karines stovyklas“, – socialiniame tinkle „Telegram“ pranešė gubernatorius Vasilijus Golubevas.

Šeštadienį „Wagner“ buvo užėmę Rostove prie Dono esančias karines bazes ir žadėjo žygiu į Maskvą nuversti Rusijos karinę vadovybę, tačiau galop nutarė atsitraukti.

Rusijos valstybinė žiniasklaida: per „Wagner“ maištą žuvo mažiausiai 13 rusų kareivių

00:56

Per „Wagner“ maištą žuvo mažiausiai 13 Rusijos karių, pranešė Maskvos karą remiančios žiniasklaidos priemonės.

Patriotiškai nusiteikęs Rusijos savaitraštis „Readovka“, nenurodydamas savo šaltinių, apskaičiavo, kad žuvo 15 žmonių, įskaitant karius, buvusius numuštuose lėktuvuose ir sraigtasparniuose.

Leidinys teigė, kad lėktuvo IL-18 skrydžių valdymo poste buvo mažiausiai aštuoni žmonės.

Telegramos kanalas „Rybar“ pranešė, kad žuvo daugiau nei 20 pilotų, skridusių septyniuose sraigtasparniuose ir lėktuvuose.

Ir kitoje „Telegram“ paskyroje „Fighterbomber“, kuri nedelsdama pranešė apie per maištą numuštą orlaivį, pranešė apie 13 žuvusiųjų.

Reikėtų pažymėti, kad nėra galimybės patvirtinti nė vieno iš šių pranešimų.

Ukrainos prezidentūra: J.Prigožinas maištu pažemino V.Putiną

00:46

Nepavykusį maištą Rusijoje surengęs samdinių grupuotės „Wagner“ lyderis Jevgenijus Prigožinas pažemino prezidentą Vladimirą Putiną, šeštadienį pareiškė Ukrainos prezidentūra.

„Prigožinas pažemino Putiną/valstybę ir parodė, kad ten nebėra žiaurumo monopolio“, – tviteryje parašė Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas Mychaila Podoliakas.

Atstovas: Kremlius nežino dabartinės J.Prigožino buvimo vietos

00:31

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas šeštadienį sakė nežinantis apie dabartinę „Wagnerio“ samdinių vado Jevgenijaus Prigožino buvimo vietą.

Per spaudos konferenciją paklaustas apie J.Prigožino buvimo vietą po to, kai jis susitarė nutraukti žygį į Maskvą ir išvykti į Baltarusiją, D.Peskovas atsakė: „Ne, aš nežinau“.

D.Peskovas taip pat sakė „negalintis atsakyti į klausimą“, kokią poziciją J.Prigožinas užims Baltarusijoje ir ką jis ten veiks.

„Telegram“ paskelbtame naujame ir CNN patvirtintame geografiniame pranešime buvo matyti, kaip J.Prigožinas palieka Rusijos kariuomenės vadavietę pietiniame Rusijos mieste Rostove prie Dono.

 

Tūkstančiai čečėnų kovotojų išsiųsti ginti Maskvos

00:29

Mažiausiai 3000 elitinių čečėnų karių užėmė pozicijas Maskvoje, kad apgintų Rusijos sostinę nuo besiveržiančių „Wagner“ kovotojų, pranešė Čečėnijos valstybinis transliuotojas.

„Kovotojai buvo savo pozicijose Maskvoje nuo ankstaus ryto ir yra pasirengę vykdyti bet kokį Rusijos ginkluotųjų pajėgų vado Vladimiro Putino įsakymą“, – rašoma pranešime, skelbia „Sky News“.

„Wagner“ bosas Jevgenijus Prigožinas nuo to laiko atsistatydino savo vyrus, tačiau kol kas nebuvo pranešimų, kad čečėnų kovotojams būtų liepta palikti savo pozicijas.

Pranešama, kad J.Prigožinas palieka karinį štabą Rostove prie Dono

23:46

Pranešama, kad Jevgenijus Prigožinas paliko Rusijos karinį štabą pietiniame Rostove prie Dono.

Pasirodė nuotraukos ir vaizdo įrašai, kuriuose matyti, kaip „Wagner“ bosas palieka pastatą, kai įsakė savo vyrams grįžti į bazes.

Sukilėliai samdiniai kovotojai anksčiau šiandien perėmė patalpų, kurios buvo naudojamos Rusijos invazijai į Ukrainą koordinuoti, kontrolę.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Wagner“ kovotojai traukiasi iš Rostovo prie Dono
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Wagner“ kovotojai traukiasi iš Rostovo prie Dono

 

Valstybinė žiniasklaida: J.Prigožinas išvyksta į Baltarusiją ir kaltinimai bus panaikinti

23:08 Atnaujinta 23:42

Rusijos valstybinė žiniasklaida ką tik pranešė, kad „Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas išvyks į Baltarusiją.

Pranešimuose teigiama, kad Rusijos valdžia panaikins jam ir jo „Wagner“ pajėgoms pateiktus kaltinimus, kad išvengtų „kraujo praliejimo“.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas sakė, kad kartu su J.Prigožinu sukilę kovotojai nebus patraukti baudžiamojon atsakomybėn, atsižvelgiant į jų „tarnybą fronte“. Sukilime nedalyvavę „Wagner“ kovotojai gali pasirašyti sutartis su Rusijos gynybos ministerija, sakė jis.

„Visada gerbėme juos už herojiškus darbus fronte“, – sakė D.Peskovas.

Žygį į Maskvą žadėjęs surengti J.Prigožinas šeštadienį paskelbė, jog jo pajėgos „sukasi atgal“, nes nenori pralieti kraujo.

D.Peskovas taip pat sakė, kad „Wagner“ sukeltas maištas neturės įtakos Rusijai tęsiant invaziją į Ukrainą.

Jis teigė, kad Maskva yra dėkinga autoritariniam Baltarusijos lyderiui Aliaksandrui Lukašenkai už jo pastangas tarpininkauti sprendžiant krizę.

Minskas teigė, jog būtent A.Lukašenka per pokalbį su J Prigožinu sutarė dėl to, kad „Wagner“ atsisakytų planų žygiuoti į Maskvą ir nuversti karinę Rusijos vadovybę.

D.Peskovas sakė, kad A.Lukašenka pasisiūlė tarpininkauti Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui sutikus, nes J.Prigožiną pažinojo maždaug 20 metų.

 

Keliasdešimt žmonių prie karinės būstinės Rostove prie Dono reiškia palaikymą „Wagner“

22:23

Keliasdešimt žmonių Rostove prie Dono šeštadienį vakare susirinko prie karinės būstinės, anksčiau tądien užimtos privačios karinės grupuotės „Wagner“.

Žmonės skandavo „Wagner! Wagner“, taip reikšdami palaikymą, nors grupuotės vadovas Jevgenijus Prigožinas paskelbė stabdantis žygį į Maskvą.

Privačios karinės grupės „Wagner“ vadas Jevgenijus Prigožinas penktadienį apkaltino Rusijos karinę vadovybę smogus grupės karinėms bazėms ir nužudžius daug karių. Pasitelkęs „Wagner“ dalinius jis leidosi į „teisingumo maršą“, perėmė karinių objektų Rostove prie Dono ir Voroneže kontrolę. Kol „Wagner“ judėjo link Maskvos, pranešta, kad Baltarusijos lyderis Aliaksandras Lukašenka įvykdė derybas su J.Prigožinu ir šis sutiko deeskaluoti situaciją.

Minskas: V.Putinas dėkoja A.Lukašenkai dėl „Wagner“ atsitraukimo

22:02

Minskas pareiškė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas padėkojo Baltarusijos autoritariniam lyderiui Aliaksandrui Lukašenko dėl privačios samdinių grupės „Wagner“ atsitraukimo.

„Baltarusijos prezidentas detaliai informavo Rusijos prezidentą apie derybų su „Wagner“ vadovybe rezultatus“, – paskelbė A.Lukašenkos spaudos tarnyba.

Ji pridūrė, kad V.Putinas „padėkojo savo Baltarusijos kolegai“.

Žygį į Maskvą žadėjęs surengti „Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas šeštadienį paskelbė, jog jo pajėgos „sukasi atgal“, nes nenori pralieti kraujo.

„Wagner“ kovotojams traukiantis iš Rusijos pradedama naikinti apribojimus

21:58

Apribojimai, įvesti per Rusiją siautėjant „Wagner“ grupės kovotojams, dabar panaikinami viename mieste, pranešė regiono gubernatorius.

Lipecko žmonės buvo raginami likti viduje, o keliai buvo uždaryti, nes samdinių kariuomenės vilkstinė artėjo prie regiono pakeliui į Maskvą.

„Šiandien buvo nelengva diena. Mūsų komanda atliko puikų, sunkų darbą. Ir tai padarė sklandžiai ir greitai – kaip ir turi būti, kai esate atsakingas už gyventojų saugumą“, – sakė gubernatorius Igoris Artamonovas.

„Šiandien įvestus apribojimus pradedame naikinti, artimiausiu metu atidarysime eismą rajoniniais keliais.

Na, kai kurios vietos jau pradėtos atstatyti važiuojamąją dalį – nesunku, greitai padarysime“, – sakė jis.

„Wagner“ samdiniai ankstų rytą įžengė į Rusijos miestą Rostovą prie Dono, o JK gynybos žvalgyba teigė, kad greičiausiai jie užėmė jo karinę būstinę.

Iš ten grupuotė persikėlė į Voronežą ir, kaip pranešama, perėmė visų miesto karinių objektų kontrolę, prieš važiuodama M4 greitkeliu link Lipecko, kuris yra pakeliui į Maskvą.

V.Zelenskis: pasaulis pamatė, kad Rusijos valdžia nieko nekontroliuoja

21:23

Šeštadienį, vykstant „Wagner“ maištui, pasaulis pamatė, kad Rusijos šeimininkai nieko nekontroliuoja, sakė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis savo vakariniame kreipimesi.

„Šiandien pasaulis pamatė, kad Rusijos šeimininkai nieko nekontroliuoja. Visiškai nieko. Tik visiškas chaosas. Visiškas bet kokio nuspėjamumo nebuvimas. Ir tai vyksta Rusijos teritorijoje, kuri prigrūsta ginklų.

Visi prisimename, kaip 2021 metais Rusijos vadovas grasino pasauliui. Jis turėjo kažkokių ultimatumų, kažkokią jėgą, kurią bandė parodyti.

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis

2022-ieji metai parodė, kad jis supainiojo savo iliuzijas ir melą, kuriuo buvo maitinamas, su galia. Jie Kremliuje sugeba bet kokį terorą, sugeba bet kokią kvailystę, bet negali užtikrinti net procento reikiamos kontrolės. Ir jie yra tikroji problema.

Per vieną dieną jie prarado kelis savo milijoninius miestus ir parodė visiems Rusijos gangsteriams, samdiniams, oligarchams ir bet kam kitam, kaip lengva užvaldyti Rusijos miestus ir tikriausiai ginklų arsenalus“, – sakė jis. 

Pasak V.Zelenskio, dabar labai svarbu, kad niekas pasaulyje netylėtų.

„Wagner“ kariai ruošiasi išvykti iš Rostovo prie Dono

21:21

Rusijos valstybės kontroliuojama televizija RT praneša, kad „Wagner“ kariai pakuojasi Rostove prie Dono, o vaizdo įraše matyti, kaip „Wagner“ kariai ruošiasi išvykti.

 

Šaltiniai: JAV žvalgyba matė ženklų, kad J.Prigožinas planavo mesti iššūkį Rusijos kariuomenei

21:20

Jungtinių Valstijų žvalgybos pareigūnai mano, kad „Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas jau kurį laiką planavo mesti rimtą iššūkį Rusijos karinei vadovybei, CNN teigia trys su šiuo klausimu susipažinę asmenys. Tačiau, kaip teigiama, nebuvo aišku, koks bus galutinis tikslas.

Plačiau skaitykite čia.

„Wagner“ apsisuka ir grįžta į lauko stovyklas

20:35

Garso įraše „Telegram“ platformoje Jevgenijus Prigožinas sakė, kad jis ir jo vadovaujamos „Wagner“ pajėgos apsuka kolonas ir „pagal planą grįžta į lauko stovyklas“.

„Birželio 23 dieną mes pradėjome teisingumo maršą. Per parą mes priartėjome per 200 kilometrų iki Maskvos ir per tą laiką nepraliejome nė kruopelytės kraujo“, – teigė jis. 

Tačiau, anot J.Prigožino, padėtis yra įtempta ir kraujas gali būti pralietas. 

„Suprasdami atsakomybę už rusų kraujo praliejimą abiejose pusėse, apgręžiame savo kolonas ir grįžtame į lauko stovyklas, kaip planuota“, – sakė J.Prigožinas

Su „Wagner“ grupe siejamoje „Telegram“ paskyroje skelbiama, kad pusėms pavyko susitarti. Apie tai praneša ir Baltarusijos prezidento spaudos tarnyba.

Pranešama, kad Aliaksandras Lukašenka, susitaręs su Rusijos prezidentu, surengė derybas su J.Prigožinu.

J.Prigožinas pritarė pasiūlymui sustabdyti „Wagner“ judėjimą Rusijos teritorijoje, taip pat pritarė ir tolesniems įtampos mažinimo veiksmams.

Buvo pasiūlytas absoliučiai palankus ir visoms pusėms priimtinas situacijos sprendimo būdas.

J.Prigožinas sutinka sustabdyti „Wagner“ kovotojų judėjimą po Rusiją, sako Baltarusija

20:26

Jevgenijus Prigožinas sutiko deeskaluoti situaciją Rusijoje, pranešė Baltarusijos prezidento kanceliarija. 

Pagal susitarimą samdinių grupės „Wagner“ vadovas pareiškė, kad sustabdys savo kovotojų judėjimą po šalį, pridūrė kanceliarija.

Taip pat susitarta dėl „Wagner“ karių saugumo užtikrinimo.

20:11

Naktį pietinį Rostovo miestą užėmus maištaujantiems „Wagner“ samdiniams bei jiems veržiantis Maskvos link, JAV prezidentas Joe Bidenas šeštadienį kalbėjosi su Prancūzijos, Vokietijos ir Jungtinės Karalystės vadovais,

„Prezidentas J.Bidenas šiandien kalbėjosi su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu, Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu ir Jungtinės Karalystės ministru pirmininku Rishii Sunaku. Vadovai aptarė padėtį Rusijoje. Jie taip pat patvirtino, kad tvirtai remia Ukrainą“, – sakoma Baltųjų rūmų pranešime.

Kas tie J.Prigožino samdiniai?

19:58

Naujienose linksniuojant J.Prigožiną nuolat minimi jo „Wagner“ grupuotės samdiniai.

BBC paaiškina, kad tai žmonės, kurie samdomi kovoti už pinigus. Jie nėra oficialios kariuomenės dalis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Wagner“ kariai Rostove prie Dono
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Wagner“ kariai Rostove prie Dono

Jungtinės Tautos tokių samdinių naudojimą ginkluotuose konfliktuose laiko neteisėtu. Jos neteisėtos ir Rusijoje, tačiau rusams įstrigus Ukrainos kare „Wagner” grupuotė buvo legitimizuota ir suvaidino svarbų vaidmenį.

2022 m. „Wagner Group” užsiregistravo kaip bendrovė ir atidarė naują būstinę Sankt Peterburge. Šeštadienį joje buvo atlikta krata.

Nuotraukose – Rusijos lėktuvas, kurį sunaikino „Wagner“

19:55

Atvirų šaltinių žvalgybos (OSINT) ir analitikos projektas „Oryx“ skelbia, kad Rusijos kariuomenė konflikte su sukilėlių grupuote „Wagner“ prarado kelis sraigtasparnius ir lėktuvą.

Projekto autorių skaičiavimais, kalbama apie oro pajėgų lėktuvą IL-22M, du sraigtasparnius Mi-8 ir vieną sraigtasparnį Mi-35. Visi jie buvo sunaikinti.

„Telegram“ kanalas „Baza“ publikavo prokremliško karo korespondento Jevgenijaus Pridubno nuotraukas, kaip skelbiama darytas dar vieno sraigtasparnio – Ka-52 griūties vietoje. Tvirtinama, kad sraigtasparnį nukovė „Wagner“ samdiniai.

 

Rusijos oligarchai ir politikai masiškai palieka Maskvą privačiais lėktuvais

19:48

Kaip rašo „Ukrainska pravda“, remdamasi Rusijos tiriamosios žurnalistikos interneto svetaine „Vazhnye Istorii“ („Svarbios istorijos“), Rusijos prezidento Vladimiro Putino lėktuvas Il96-300PU, kuriame sumontuota kariuomenės valdymo įranga, užfiksuotas skrendantis iš Maskvos į Sankt Peterburgą.

Lėktuvas dingo iš radarų netoli Tverės.

Oligarchui Arkadijui Rotenbergui priklausantis lėktuvas „Bombardier BD-700“ šiandien 11.30 val. pakilo iš Maskvos ir 15.04 val. nusileido Baku, Azerbaidžane.

Rusijos ministro pirmininko pavaduotojui Denisui Manturovui priklausantis lėktuvas iš Maskvos pakilo 7 valandą ryto ir 12.06 val. nusileido Dalamane, Turkijoje.

Plačiau skaitykite čia.

S.Cichanouskaja ragina Baltarusiją uždaryti sieną su Rusija ir neįsitraukti į konfliktą

19:21

Baltarusijos opozicijos lyderė Svetlana Cichanouskaja kreipėsi į Baltarusijos diplomatus, pareigūnus ir saugumo pajėgas prašydama uždaryti sieną su Rusija ir neįsitraukti į karinius veiksmus šioje šalyje.

„Jie sako: Rusija yra jūsų sąjungininkė. Bet šis sąjungininkas atneša chaosą, karą, krizę. V.Putinas gali bandyti įtraukti Baltarusijos kariuomenę į savo vidaus konfliktą, kad jis taptų ir mūsų konfliktu. Mes, baltarusiai, turime savo nacionalinių interesų. V.Putinas ar J.Prigožinas nėra Baltarusijos draugai, ir jūs neturėtumėte rinktis jų pusės. Baltarusiai turi ginti savo šalį“, – pabrėžė opozicionierė.

Plačiau skaitykite čia.

Rostovo prie Dono geležinkelio stotys yra perpildytos žmonių

19:18

Rostovo prie Dono geležinkelio stotys yra perpildytos žmonių, norinčių išvykti iš miesto, o priemiestinėje geležinkelio stotyje susidaro ilgos eilės.

Laikraščio „Kommersant“ korespondentas praneša, kad užmiesčio geležinkelio stotyje stebimos ilgos eilės.

Leidinys skelbia vaizdo įrašą, kuriame matyti didelė žmonių minia stotyje.

Regiono valdžios teigimu, autobusų stotis veikia normaliai.

„Bilietų pardavimas į tas vietas, kur laikinai blokuojamas eismas, sustabdytas“, – žurnalistams pranešė savivaldos spaudos tarnyba.

Rusijos laisvės legionas remia „perversmą“

19:15

Rusijos laisvės legionas, praėjusį mėnesį pradėjęs rengti įsiveržimus į Belgorodą, paskelbė, kad „atėjo Putino karo išprovokuotas perversmas“.

Jis paragino karius ir Rusijos kariuomenės pareigūnus „paleisti savo ginklus į Kremlių“.

„Rusijos kariuomenė, kaip ir jos kariuomenė, yra išreiškusi savo valią: Mūšio lauke Prigožinas ir aš esame priešai, bet dabar jis sako tiesą: apie tai, kaip bailūs generolai siunčia šimtus tūkstančių rusų į mirtį kaip patrankų mėsą.

Jo žodžiai rodo, kad niekas nesitaikstys su korupcija, diktatūra, veidmainyste. 

Tikimės, kad blogio karas prieš blogį susilpnins represinę mašiną ir kartu su savo broliais išlaisvinsime Rusiją“, - rašoma legiono pranešime, skelbia „Sky News“.

Vladimiras Putinas turėjo „20 metų šansų“, tik tą laiką išnaudojo „plėšti žmones kitose šalyse, prievartauti civilius Ukrainoje, bet ne ginti savo tautą“, teigia Rusijos laisvės legionas.

„Wagner“ kovotojams Maskvoje nurodyta „būti pasirengusiems“: jų gali būti 30 tūkst.

19:12

„Wagner“ vadovybė vakar įsakė Maskvos regione dislokuotiems samdiniams „būti pasirengusiems judėti link atvykstančių dalinių“.

Du „Wagner“ kovotojai, šiuo metu esantys Maskvos srityje, „Novaja Gazeta Europa“ pasakojo, kad dar vakar su jais susisiekė karinės kampanijos vadovybės atstovai ir įsakė „būti pasirengusiems judėti link atvykstančių dalinių“.

Praktiškai J.Prigožinas paskelbė mobilizaciją tarp savo buvusių darbuotojų: be jau tarnaujančių kovotojų, jų gali būti ne mažiau kaip 30 tūkst., leidiniui teigė karo ekspertas Georgijus Aleksandrovas.

Anksčiau žiniasklaidos priemonė IStories, remdamasi „Wagner“ samdiniu, dalyvavusiu invazijoje į Ukrainą, pranešė, kad samdiniams buvo liepta laukti signalo prisijungti prie sukilimo.

„Laukiame oficialaus įsakymo. Rusijos nacionalinė gvardija ir kariuomenė atsisako vykdyti įsakymus, o mums buvo įsakyta budėti visiškoje parengtyje. Arčiau vakarienės turėtų būti įsakymas, ką daryti toliau“, – sakė jis.

D.Medvedevas: laukia katastrofa, jei „Wagner“ pavyks prieiti prie Rusijos branduolinių ginklų

19:11

Buvęs prezidentas Dmitrijus Medvedevas pareiškė, kad pasaulis atsidurs ant katastrofos slenksčio, jei Rusijos branduoliniai ginklai pateks į „Wagner“ „banditų“ rankas.

Dabar Rusijos saugumo tarybos pirmininko pavaduotojo pareigas užimantis D.Medvedevas sakė, kad tauta neleis, kad maištas virstų perversmu ar pasauline krize, pranešė valstybinė naujienų agentūra TASS.

Visi masiniai lauko renginiai Maskvos regione sustabdyti savaitei

19:08

Maskvos regione iki liepos 1 d. sustabdyti visi masiniai lauko renginiai, pranešė valdžios institucijos.

Po to, kai miesto meras liepė visiems susilaikyti nuo kelionių po miestą.

Ukrainos karo ekspertas: įvykiai Rusijoje gali būti iš anksto suplanuota operacija

18:57

„Wagner“ įkūrėjas Jevgenijus Prigožinas paskelbė karą Rusijos Federacijos karinei vadovybei. Tačiau kol kas nežinoma, ar dėl to šalyje kils visavertis pilietinis karas. Karinis ekspertas Vladyslavas Selezniovas komentare „RBC-Ukraina“ teigė, kad įvykiai Rusijoje vis labiau primena cirką. Yra tikimybė, kad „Wagner“ bando nustatyti nepatikimus elementus tarp politinio elito, kurie yra pasirengę sukilti prieš Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną.

„Techniškai sunaikinti Prigožiną nesunku. Rusijos valstybės sistema yra totalitarinė. Prigožinas gyvas, jis keičia situaciją, derasi su Generalinio štabo viršininko pavaduotoju Vladimiru Aleksejevu, tikru koviniu generolu, kuriam Rusijoje mažai kas gali prilygti.

Esu gana atsargus vertindamas, ar tai sukels pilietinį karą. Man atrodo, kad tai yra testas arba nuotaikų momentinė nuotrauka, fiksacija personažų, kurie bus pasirengę atsakyti į Prigožino kvietimą pasipriešinti“, – sakė V.Selezniovas.

Pasak eksperto, įvykiai gali būti iš anksto suplanuota operacija, nes Rusijos generalinio štabo viršininkas Valerijus Gerasimovas yra hibridinio karo koncepcijos autorius. Jis pabrėžė, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos gali tik toliau judėti į priekį, o ne tikėtis pilietinio karo Rusijoje.

Žiniasklaida: „Wagner“ Rostove užblokavo visus miesto saugumo tarnybų atstovus

18:45

Užgrobtame Rostove „Wagner PMC“ samdiniai užblokavo visus miesto saugumo tarnybų atstovus.

Kaip pažymi „Novaja Gazeta Europa“, remdamasi šaltiniais saugumo tarnybose, Rostovo srities rajonų policijos skyrių pastatus „Wagner“ PMC samdiniai užėmė jau naktį.

„Tie pareigūnai, kurie atvyko į skyrius pagal aliarmą, dabar yra užblokuoti savo kabinetuose: jiems buvo liepta „sėdėti ir dirbti“, tačiau leista užsisakyti vandens ir maisto“, – pažymi laikraštis.

Jame taip pat pažymima, kad SOBR (specialusis greitojo reagavimo būrys) ir OMON taip pat yra užblokuoti savo bazėse, o „Rosgvardija“ – savo automobiliuose, skirtuose kovotojams pervežti.

Kitas šaltinis teigė, kad prie SOBR pastato stovi pikapas su kulkosvaidžiu ir „Wagner“ kulkosvaidžiais. Kelios transporto priemonės su kulkosvaidžiais taip pat yra išdėstytos prie Aksajų tilto, vieno iš pagrindinių įvažiavimų į miestą.

Galerijoje – saugumo priemonių Maskvoje besiimantys pareigūnai

18:34

Galerijoje – nuotraukos iš Maskvos, kur ruošiamasi stabdyti prie sostinės artėjančias „Wagner“ pajėgas.

 

Maskvos meras pirmadienį skelbia nedarbo diena, kad sumažintų riziką

18:28

Maskvos meras Sergejus Sobjaninas ką tik paskelbė pranešimą „Telegram“, kuriame skelbia, kad „Maskvoje paskelbtas antiteroristinės operacijos režimas“ ir kad pirmadienis bus „nedarbo diena“, siekiant „sumažinti riziką“.

Jis paprašė maskviečių „kiek įmanoma susilaikyti nuo kelionių po miestą“.

„Miesto tarnyboms paskelbta padidinta parengtis“, – sakė jis.

Panašu, kad „Wagner“ samdiniai juda į šiaurę iš centrinių Rusijos regionų sostinės link.

„Padėtis sudėtinga“, – sakoma „Telegram“ paskelbtame Maskvos mero S.Sobjanino pareiškime.

Jis pridūrė, kad gali būti, jog kai kurie miesto keliai ar rajonai bus uždaryti eismui.

Regionuose, esančiuose tarp Maskvos ir „Wagner“ sukilėlių, įvestos kovos su terorizmu priemonės

17:56

Regionuose, esančiuose tarp Maskvos ir „Wagner“ sukilėlių, įvestos kovos su terorizmu priemonės.

Tambovo srityje, kuri ribojasi su Lipecku, į kurį neseniai „Wagner“ pajėgos, šeštadienį buvo atšaukti masiniai renginiai, praneša AP.

Tarp šių renginių buvo vidurinių mokyklų išleistuvės. Rusijos švietimo ministerija pranešė, kad Maskvoje, aplink sostinę esančiame regione ir „keliuose kituose regionuose, kuriuose įvestos papildomos antiteroristinės priemonės“, tokie vakarėliai atidedami iki liepos 1 d.

Sostinėje buvo sustabdytas eismas Maskvos upe. Prie įvažiavimo į pagrindinę magistralę, jungiančią Maskvą su Voronežu ir Rostovu prie Dono, buvo matyti policijos pareigūnai neperšaunamomis liemenėmis ir su automatais.

V.Putinas pasirašė 10 įstatymų

17:44

Kaip skelbiama Rusijos teisės aktų skelbimo svetainėje, šeštadienį Rusijos lyderis Vladimiras Putinas pasirašė mažiausiai 10-ties įstatymų.

Be įstatymo dėl baudų ir arešto, numatančio iki 30 parų už karo padėties pažeidimą, V.Putinas pasirašė įstatymą, atleidžiantį nuo baudžiamosios atsakomybės mobilizuotus ir pagal sutartį tarnaujančius kariškius, ir įstatymą, leidžiantį teistiems ir riboto fizinio pasirengimo asmenims tarnauti kariuomenėje pagal sutartį.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

 

Maskvoje evakuojami viešieji pastatai

17:42

BBC Rusijos tarnyba pranešė, kad dėl „Wagner“ sukilėlių puolimo visoje Maskvoje evakuojami viešieji pastatai.

Transliuotojas teigė, kad Maskvoje evakuojami netoli Kremliaus esantys muziejai.

Per kelias pastarąsias valandas buvo gauta pranešimų apie Tretjakovo galerijos, Puškino muziejaus ir GES-2 kultūros namų evakuaciją, pridūrė BBC.

Maskvoje taip pat buvo evakuoti prekybos centras „Mega Belaja dača“ ir prekybos centras „Kvartal“, teigė jie.

Rusijos Kalugos regione į pietus nuo Maskvos įvesti kelionių apribojimai

17:41

Kalugos regione, esančiame į pietus nuo Maskvos, Rusijos valdžia šeštadienį įvedė kelionių apribojimus, tęsiantis privačios karinės bendrovės „Wagner“ žygiui į Maskvą.

„Prašome susilaikyti nuo kelionių asmenine transporto priemone šiais keliais, nebent tai būtina“, – socialiniame tinkle paskelbtame pareiškime teigė Kalugos gubernatorius Vladislavas Šapša, turėdamas omenyje transporto arterijas, jungiančias jo vadovaujamą regioną su keletu kitų, įskaitant pasienio su Ukraina, regionų.

Čečėnų kovotojai buvo pastebėti kelyje netoli Rostovo

17:38

Čečėnų kovotojai buvo pastebėti kelyje netoli Rostovo.

Anksčiau Ramzanas Kadyrovas pareiškė, kad „viskas, kas vyksta, yra peilis į nugarą ir tikras karinis sukilimas! Sukilimą reikia numalšinti, ir jei tam reikės imtis griežtų priemonių, mes (Achmat) esame pasirengę“.

„Baza“ „Telegram“ kanale paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame, kaip teigiama, užfiksuoti Ramzano Kadyrovo pajėgos Rusijos mieste Rostove prie Dono, kurio kontrolę, kaip teigiama, šeštadienį perėmė Jevgenijaus Prigožino vedami „Wagner“ samdiniai.

 

Rusijos valdžios institucijos „Wagner“ maištininkams pasiūlė amnestiją, jei jie pasiduos

17:10

Pranešama, kad Rusijos valdžios institucijos „Wagner“ maištininkams pasiūlė amnestiją, jei jie pasiduos.

Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS iš vieno Rusijos įstatymų leidėjo sužinojo, kad „Wagner“ kovotojams pažadėta amnestija, jei jie sudės ginklus, tačiau jie turi veikti greitai, praneša „Reuters“.

„Wagner“ juda į šiaurę, Maskvos kryptimi

17:01

Atrodo, kad „Wagner“ kariai juda į šiaurę, Maskvos kryptimi, rašo BBC.

Šį rytą „Wagner“ samdiniai buvo pastebėti pietiniame Rostovo prie Dono mieste; vėliau pasirodė pranešimų, kad „Wagner“ kariai yra Voroneže, 560 km į šiaurę.

Dabar į šiaurę nuo Voronežo esančios Lipecko srities gubernatorius pareiškė, kad „Wagner“ kariai juda per regioną.

Maskva yra tik už 400 km į šiaurę.

Neaišku, kiek „Wagner“ karių yra kiekvienoje vietovėje ir kokio dydžio buvo Lipecke pastebėta grupė.

Lipecko gubernatorius patvirtino, kad „Wagner“ juda per regioną

16:55

Lipecko srities gubernatorius Igoris Artamonovas patvirtino, kad „Wagner“ perkelia „įrangą“ į regioną.

Nuo regiono sostinės iki Maskvos yra mažiau nei 400 km.

„Teisėsaugos institucijos ir valdžios institucijos imasi visų būtinų priemonių gyventojų saugumui užtikrinti. Situacija kontroliuojama“, - sakė I.Artamonovas.

Jis taip pat priminė gyventojams, kad „jiems primygtinai rekomenduojama neišeiti iš namų ir vengti kelionių bet kokiomis priemonėmis“.

Baltarusija žada toliau remti Rusiją

16:43

Baltarusija ir toliau liks Rusijos sąjungininkė, teigiama šalies Saugumo tarybos pareiškime, kurį šeštadienį paskelbė jos užsienio reikalų ministerija.

„Baltarusija buvo ir lieka Rusijos sąjungininkė, visiškai pritarianti specialiosios karinės operacijos tikslams ir uždaviniams. Tai sudėtinga, priverstinė ir pagrįsta misija, kuria siekiama apsaugoti Rusijos žmones Donbase. Iš tikrųjų tai yra nuolatinė kova už slavų pasaulio ateitį“, – sakoma pareiškime.

V.Putinas pasirašė įstatyma, kuriuo leidžiama 30 dienų sulaikyti asmenis, pažeidusius karo padėtį

16:42

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šeštadienį pasirašė įstatymą, kuriuo leidžiama 30 dienų sulaikyti asmenis, pažeidusius karo padėtį tose vietose, kur ji įvesta, pranešė valstybinė naujienų agentūra RIA.

Turkijos prezidentas telefoninio pokalbio metu išreiškė visapusišką paramą V.Putinui

16:38

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas telefoninio pokalbio metu išreiškė visapusišką paramą Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, tęsiantis privačios karinės bendrovės „Wagner“ maištui, šeštadienį pranešė Kremlius. 

„Rusijos prezidentas pateikė informaciją apie padėtį šalyje, susijusią su bandymu surengti ginkluotą sukilimą. Turkijos prezidentas išreiškė visišką paramą Rusijos vadovybės veiksmams“, – teigiama Kremliaus išplatintame pranešime. 

„AFP“/„Scanpix“/Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas
„AFP“/„Scanpix“/Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas

 

J.Borrellis: G-7 šalių užsienio reikalų ministrai aptarė padėtį Rusijoje

16:27

Didžiojo septyneto (G-7) šalių užsienio reikalų ministrai šeštadienį aptarė padėtį Rusijoje, kur privati karinė bendrovė „Wagner“ rengia maištą prieš Maskvos karinę vadovybę, teigė Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis.

Socialiniame tinkle „Twitter“ J.Borrellis nedetalizavo, kas tiksliai buvo aptarta.

Tuo tarpu Vokietija nurodė, kad šalies užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock aptarė dabartinę padėtį ir įvykius Rusijoje su kitais G-7 užsienio reikalų ministrais.

Kremliui teigiant, kad V.Putinas tęsia darbą Maskvoje, prezidentinis lėktuvas išvyko į Sankt Peterburgą

15:58

Jevgenijaus Prigožino „Wagner“ samdiniams žygiuojant į Maskvą, Rusijos prezidento Vladimiro Putino lėktuvas išskrido Sankt Peterburgą.

Tai matyti skrydžius sekančiame flightradar24.com tinklalapyje.

V.Putino lėktuvas pakeliui į Sankt Peterburgą / Ekrano nuotr.
V.Putino lėktuvas pakeliui į Sankt Peterburgą / Ekrano nuotr.

Tiesa, V.Putino atstovas Dmitrijus Peskovas tai neigė ir tvirtino, jog prezidentas tebetęsia darbą Maskvoje.

„Prezidentas dirba Kremliuje“, – valstybinei naujienų agentūrai „RIA Novosti“ sakė D.Peskovas.

Išpirkti skrydžių iš Maskvos bilietai

15:54

Pranešama, kad artėjant „Wagner“ samdinių grupei skrydžiai iš Maskvos buvo išpirkti.

„Der Spiegel“ pranešė, kad nebėra bilietų tiesioginiams skrydžiams iš Maskvos į Tbilisį, Astaną ir Stambulą.

„Google Maps“ rodo, kad į pietus nuo Maskvos uždarytas kelias M4, kuriuo važiuoja „Wagner“ sukilėliai.

J.Prigožinas: Rusijos kariai apšaudo „Wagner“ konvojus

15:50

„Wagner“ lyderis Jevgenijus Prigožinas apkaltino Rusijos kariuomenę, kad ši puola jo vadovaujamus karius.

„Mus apšaudė: iš pradžių smogė iš artilerijos, o paskui iš sraigtasparnių“, – „Telegram“ žinutėje teigė J.Prigožinas, nepateikdamas įrodymų ir nepatikslindamas, kur įvyko tariama ataka.

J.Prigožinas: „Wagner“ užėmė miestą neiššovę nė šūvio

15:32

„Wagner“ Rostovo prie Dono kontrolę įgavo neiššovę nė šūvio, pareiškė J.Prigožinas. 

„Wagner“ kontroliuojamame „Telegram“ kanale paskelbtoje garso žinutėje jis teigia, kad Rostovo prie Dono gyventojai palaikė jo karius, tebetęsiančius „teisingumo žygį“.

Tuo metu Rusijos valstybinė žiniasklaida parodė filmuotą medžiagą, kurioje akivaizdžiai matyti, kaip Rostovo prie Dono gyventojai ginčijasi su „Wagner“ kariais ir ragina juos paklusti prezidento Vladimiro Putino įsakymams.

Šių teiginių BBC patikrinti negalėjo. 

Maskvos pakraštyje kasami grioviai, rengiami kulkosvaidžiai

15:29

Rusijos kareiviai Maskvos pakraštyje įrengė kulkosvaidžių pozicijas, skelbia Rusijos laikraštis.

Pasak „Reuters“, laikraštis „Vedomosti“ pranešė, kad kulkosvaidžiai įrengti pietvakariniame miesto pakraštyje. Ukrainos laikraštis „Kyiv Post“ pranešė, kad Maskvos pakraštyje buvo kasami grioviai.

Rusijos užsienio žvalgybos tarnybos SVR vadovas Sergejus Naryškinas šeštadienį pareiškė, kad akivaizdu, jog tai, ką jis pavadino bandymu destabilizuoti visuomenę ir įžiebti brolžudišką pilietinį karą, nepavyko, pranešė naujienų agentūra TASS.

S.Naryškinas turėjo omenyje tai, ką valdžia vadina ginkluotu maištu, kurį surengė „Wagner“ samdinių vadas Jevgenijus Prigožinas.

Tuo tarpu maištaujantis Rusijos samdinių bosas J.Prigožinas pareiškė, kad jo kariams neprireikė nė vieno šūvio, kai jie perėmė Rusijos pietinės karinės apygardos štabo Rostove prie Dono kontrolę.

Šeštadienį jo spaudos tarnybos išplatintame naujame garso pranešime jis sakė, kad jo vyrus pakeliui į Rostovą vis dėlto apšaudė artilerija ir sraigtasparniai.

Jis teigė manantis, kad turi Rusijos žmonių palaikymą tam, ką vadina savo „teisingumo žygiu“.

Nėr kam ginti Maskvos?

15:27

Unian.net skelbia, remdamasis su Kremliumi siejamam „Telegram“ kanalu „ВЧК-ОГПУ“, kad Rusijos valdžia neturi operatyvinių rezervų, kurie galėtų imti skubios gynybos pakeliui į Maskvą. Į sostinę sutraukiamos spec.pajėgų kruopelytės ir šauktiniai.

„Šaltinių teigimu, dar naktį nedidelį kiekį specialiųjų operacijų kovotojų, kurie Maskvoje ir Maskvos srityje atostogavo, skubiai apginklavo ir išsiuntė į automagistralę M4 pasitikti "Wagner" kovotojų.

Teigiama, kad jie teturi keletą šarvuočių, o amunicijos užteks keletui mūšio valandų.

Be spec.padalinių kruopelyčių, Rosgvardijos ir policininkų ginti Maskvos siunčiami šauktiniai. Į mūšį prieš samdinius nuspręsta iš esmės siųsti karius iš 106-osios VDV divizijos iš Tulos. Bet kalba eina viso labo apie 200 kareivių“, – rašo unian.net.

Kaip teigiama, šaltinių duomenimis, „J.Prigožinas neblefuoja, jis turi mažiausiai 20 tūkst. kovotojų, dauguma su rimta patirtimi, sprendimai grupuotėje priimami ne kaip Gynybos ministerijoje per krūvas pranešėjų aukšty, o akimirksniu.“

„Jėgų, mestų ginti Maskvą, neužteks juos sustabdyti. Grupuotei pasiduodama daliniais, tiesiog pereinama į jų kontrolę“, – cituojamas šaltinis.

Taip pat tas pats kanalas informuoja, kad vagnerininkai jau atėjo į Lipecko sritį. Toliau belieka praeiti Tulos sritį, už kurios jau prasideda Maskvos sritis.

Anksčiau skelbta, kad Maskvoje ir jos srityje įvestas antiteroristinis režimas.

Į pietus nuo Maskvos pastebėtas „Wagner“ konvojus

15:23

BBC „Verify“ komanda patikrino vaizdo įrašą, kuriame matyti ginkluotų „Wagner“ automobilių kolona, važiuojanti greitkeliu M4, jungiančiu Voronežą ir Maskvą per Lipecko sritį.

Kiek anksčiau Lipecko srities gubernatorius paprašė gyventojų likti namuose ir vengti kelionių nei viešosiomis transporto priemonėmis, nei viešuoju transportu.

Lipecko srities valdžia pranešė, kad iki atskiro pranešimo atšaukiami visi autobusų reisai regione.

Voronežas yra vienas iš dviejų miestų – kitas miestas yra Rostovas prie Dono, esantis toliau į pietus – kuriuose, kaip pranešama, „Vagnerio“ samdiniai užėmė svarbiausius objektus.

Vaizdo įraše – didžiulis sprogimas netoli Voronežo

15:08

Socialiniuose tinkluose pasirodė vaizdo įrašas, kuriame matyti sraigtasparnis ir didelis dūmų bei liepsnų pliūpsnis degalų sandėlyje netoli Voronežo, esančio maždaug pusiaukelėje tarp Rostovo ir Maskvos prie M4 greitkelio. Apie gaisrą degalų sandėlyje pranešta jau anksčiau.

Vaizdo įrašą patikrino BBC komanda.

BBC News Rusijos šaltiniai teigia, kad „Wagner“ samdiniai perėmė karinių objektų mieste kontrolę.

Taip pat pranešama apie regione važiuojančią „Wagner“ koloną.

Patriarchas Kirilas ragina šalį vienytis ir sako, kad palaiko V.Putiną

15:07

Rusijos Ortodoksų Bažnyčios vadovas Kirilas „Wagner“ maišto akivaizdoje paragino šalį vienytis, o J.Prigožino kovotojus – „pagalvoti iš naujo“. 

„Kai priešai deda visas pastangas, kad sunaikintų Rusiją, bet koks bandymas sėti nesantaiką šalies viduje yra didžiausias nusikaltimas, neturintis jokio pateisinimo. Raginu tuos, kurie yra pasirengę ginklus panaudoti prieš savo brolius, pagalvoti dar kartą“, – Kirilą cituoja CNN. 

Jis taip pat išreiškė palaikymą V.Putino „pastangoms užkirsti kelią neramumams mūsų šalyje“. 

Provagneriški kanalai skelbia, kad keliuose kalėjimuose Rusijoje kilo riaušės

15:01

Su „Wagner“ įkūrėju Jevgenijumi Prigožinu siejami „Telegram“ kanalai skelbia apie keliuose kardomojo kalinimo centruose kilusias kalinių riaušes. Federalinė kalėjimų tarnyba paskelbė, kad informacija apie riaušes „neatitinka tiesos“.

Kiek vėliau pranešta, kad riaušės kilo ir įkalinimo įstaigoje, kurioje laikomas politikas Vladimiras Kara-Murza

Apie tai pranešė kriminalų temomis naujienas skelbiantis „Telegram“ kanalas „Avtozak“. Kartu su informacija išplatintas ir garso įrašas, kuriame girdėti švilpimas ir šauksmai, esą užfiksuoti kardomojo kalinimo įstaigoje.

Rusijos Lipecko srities pareigūnai ragina gyventojus likti namie

14:52

Rusijos pietvakarinės Lipecko srities pareigūnai šeštadienį paragino gyventojus likti namie, privačiai karinei samdinių bendrovei „Wagner“ pažadėjus ginklu nuversti šalies karinę vadovybę.

„Kad užtikrintų įstatymų laikymąsi, tvarką ir Lipecko srities piliečių saugumą, srities operatyvinis štabas prašo gyventojų be skubios būtinybės neiti iš savo namų ir susilaikyti nuo bet kokių kelionių asmeniniu ar viešuoju transportu“, – sakoma socialinėje žiniasklaidoje paskelbtame srities administracijos spaudos tarnybos pranešime.

Lipeckas – miestas Rusijos vakaruose, abipus Voronežo upės, 438 km į pietus nuo Maskvos

Politologas L.Kojala: situacija Rusijoje karą Ukrainoje gali nustumti į antrą eilę

14:19

Situacija Rusijoje kol kas neapibrėžta, tačiau prezidento Vladimiro Putino valdžiai mestas rimtas iššūkis, sako politologas Linas Kojala.

Pasak jo, susiklosčiusi situacija gali būti palanki Rusijos puolamai Ukrainai.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Linas Kojala
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Linas Kojala

„Vidiniai režimo nesutarimai ir jų išvirtimas į tokią, galima sakyti, politinę konfrontaciją bent jau teoriškai palanku Ukrainai, nes sudaro terpę sėkmingiau vykdyti karines operacijas. Galime įsivaizduoti, kad ir agresoriaus pajėgos Ukrainos teritorijoje bus pasimetusios, nebus aišku, kaip klostysis tolesni veiksmai, kaip toliau vykdyti tuos agresyvius veiksmus, kuriems neaišku, kas dabar vadovauja. Tai sudaro palankesnę terpę Ukrainai, bent jau trumpuoju laikotarpiu. Aišku, toliau viskas priklausys nuo įvykių eigos“, – BNS šeštadienį sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto politologas L.Kojala.

Plačiau skaitykite čia.

Pro Voronežo miestą važiavo „Wagner“ karinė kolona

14:08

Vienas liudininkas sakė „Reuters“, kad pro Rusijos Voronežo miestą važiavo „Wagner“ karinė kolona.

Naujienų agentūra „Reuters“ pateikė keletą „Wagner“ kovotojų kolonos, važiuojančios pro Voronežą, nuotraukų.

Šeštadienį sukarinta grupuotė „Wagner“ pareiškė, kad perėmė Rusijos karinių objektų Voronežo mieste kontrolę. Šią informaciją BBC patvirtino šaltiniai Rusijos jėgos struktūrose.

 

V.Putinas kalbėjo su Kazachstano, Uzbekistano prezidentais

14:06

Pasak Kazachstano pareigūnų, prezidentas Vladimiras Putinas taip pat kalbėjosi su Kazachstano prezidentu.

Oficialioje prezidento Kassymo-Jomarto Tokayevo interneto svetainėje paskelbtame pareiškime sakoma: „Tokayevas telefonu kalbėjosi su Rusijos Prezidentu Vladimiru Putinu. Vladimiras Putinas pateikė informaciją apie padėtį šalyje“.

„K-J.Tokayevas pažymėjo, kad tai, kas vyksta dabar, yra Rusijos vidaus problema. Konstitucinė tvarka ir teisinė valstybė yra pagrindinės sąlygos teisinei tvarkai šalyje palaikyti. Tai yra visuomenės saugumo ir sėkmingos jos raidos pagrindas.

Vladimiras Putinas padėkojo Kazachstanui už supratimą apie dabartinę padėtį Rusijos Federacijoje“, – rašoma pranešime.

Pranešama, kad kilus maištui prezidentas V.Putinas taip pat kalbėjosi su Uzbekistano prezidentu Šavkatu Mirzijojevu. 

Ar tai perversmas? Ką tiksliai J.Prigožinas veikia Rusijoje

14:03

Pats J.Prigožinas teiginius apie perversmą vadina absurdiškais.

Tačiau tai, kas prasidėjo kaip nesutarimai dėl to, kad kariuomenė nesugebėjo aprūpinti jo samdinių pakankamu kiekiu ekipuotės ir amunicijos, dabar peraugo į tiesioginį iššūkį dviem už karo vykdymą atsakingiems asmenims – gynybos ministrui Sergejui Šoigu ir ginkluotųjų pajėgų vadui Valerijui Gerasimovui, teigia BBC.

Kol kas tai nėra perversmas, nes nebuvo bandoma perimti valdžios iš vyriausybės. Tačiau tai yra mėginimas nuversti aukščiausius Rusijos kariškius, taigi atitinkamai ir iššūkis Rusijos prezidentui.

PLAČIAU SKAITYKITE ČIA

V.Zelenskis sureagavo į padėtį Rusijoje: jos „silpnumas jau tapo akivaizdžiu“

13:34

Šeštadienio popietę Volodimyras Zelenskis savo „Telegram“ paskyroje išplatino reakciją į pastarojo meto įvykius Rusijoje. Ukrainos vadovas pabrėžė, kad jo šalis „pajėgi apsaugoti Europą nuo Rusijos blogio ir chaoso plitimo“

V.Zelenskis įraše neminėjo Vladimiro Putino vardo, tačiau iš teksto nesunku nuspėti apie ką kalbama.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

Anot Ukrainos prezidento, Rusijos „silpnumas jau tapo akivaizdžiu“.

Jis taip pat pridūrė, kad Ukrainos kariai ir šalies karinė vadovybė „žino ką reikia daryti“, taip užsimindamas apie neseniai prasidėjusio Ukrainos kontrpuolimo veiksmus.

Plačiau skaitykite čia.

Kodėl J.Prigožinas toks svarbus?

13:16

Privačiai karo samdinių grupuotei „Wagner“ vadovaujantis J.Prigožinas tapo viena iš kertinių invazijos figūrų.

J.Prigožinas yra sėdėjęs Rusijos kalėjimuose, išėjęs į laisvę jis įkūrė dešrainių kioskų verslą, o vėliau kelis prabangius restoranus Sant Peterburge. 

Vėlesniais metais jo grupuotė kovojo su Ukrainos pajėgomis rytiniame Donbaso regione, J.Prigožinas taip pat vadovavo trolių armijai per JAV prezidento rinkimus 2016 m. 

Rusijai užpuolus Ukrainą, J.Prigožino paslaugų vėl prireikė. Jis verbavo būsimus samdinius kalėjimuose, pažadėdamas, kad jei po šešių mėnesių jie dar bus gyvi, galės grįžti namo laisvi ir su panaikintais teistumais.

Tačiau pablogėjus J.Prigožino santykiams su Gynybos ministerija, 2023 m. pradžioje jam buvo uždrausta tai daryti. Šių metų balandį J.Prigožinas viename savo vaizdų įraše paragino padėti tašką „specialiojoje karinėje operacijoje“.

PLAČIAU SKAITYKITE ČIA: Nuo dešrainių verslo iki karinio perversmo organizavimo: kas yra J.Prigožinas?

Voroneže degalų sandėlyje kilo gaisras

13:16 Atnaujinta 14:04

Rusijos Voronežo regione degalų sandėlyje kilo gaisras. Vietoje dirba gelbėjimo tarnybos, pranešė gubernatorius, praneša „Reuters“.

Nepriklausomas Rusijos laikraštis „Novaja Gazeta“ teigė, kad vietos „Telegram“ kanalai pranešė apie gaisrą ir pasidalijo filmuota medžiaga, kurioje matyti juodų dūmų stulpas.

Anot Ukrainos leidinio „Kyiv Post“, degalų sandėliui smogė Rusijos karinės oro pajėgos smogė. Anot leidinio, pranešama, kad jame buvo „Wagner“ pajėgos. Leidinys teigia, kad smogta tam, kad būtų atimta prieiga prie degalų, pranešė vietos žiniasklaida.

Regiono gubernatorius Aleksandras Gusevas sakė, kad gaisro gesinimo metu dirbo 100 ugniagesių.

Socialiniuose tinkluose platinamuose vaizdo įrašuose matyti, kaip iš gaisro vietos kyla didžiulis juodų dūmų stulpas.

 

R.Sunakas neatsakė, ar situacija Rusijoje yra gera, ar bloga žinia

13:13

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas atsisakė pasakyti, ar tai, kad Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui metamas iššūkis, yra gera, ar bloga žinia.

„Zuma press“/„Scanpix“/Didžiosios Britanijos premjeras Rishi Sunakas
„Zuma press“/„Scanpix“/Didžiosios Britanijos premjeras Rishi Sunakas

„Tai besikeičianti situacija, ir manau, kad šiuo metu teisinga būtų užtikrinti, kad mes viską žinome, kad palaikome ryšį su savo sąjungininkais, ką mes ir darome, ir vėliau šiandien su jais kalbėsiuosi, ir kad raginame visas šalis prisiimti atsakomybę ir apsaugoti civilių gyvybes“, – sakė jis.

Paklaustas, ar kalbėjosi su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu, R.Sunakas pakartojo, kad palaiko ryšius su sąjungininkais, „kaip ir galima tikėtis, kad tokioje situacijoje mūsų veiksmai bus koordinuojami“.

Paklaustas apie patarimus Rusijoje likusiems Didžiosios Britanijos piliečiams, Ministras Pirmininkas teigė, kad JK „jau seniai rekomenduoja nevykti į Rusiją“ ir kad „žmonės turėtų nuolat tikrinti Užsienio reikalų ministerijos interneto svetainėje pateikiamus atnaujintus duomenis“.

D.Medvedevas: susiskaldymas ir išdavystė – tai kelias į didžiausią tragediją, visuotinę katastrofą

12:39

Ilgą laiką tylėjęs savo nuomonę išreiškė ir buvęs šalies prezidentas bei ilgametis Vladimiro Putino bendražygis Dmitrijus Medvedevas. Jis paragino šalies piliečius „susitelkti“ ir palaikyti šalies prezidentą. 

„Susiskaldymas ir išdavystė – tai kelias į didžiausią tragediją, visuotinę katastrofą. Mes to neleisime. Priešas bus nugalėtas! Pergalė bus mūsų!“ – išplatintoje žinutėje paskelbė D.Medvedevas.

 

J.Prigožinas sureagavo į V.Putino kalbą: niekas nesiruošia pasiduoti prezidento, FSB ar kieno nors kito prašymu

12:33

„Wagner“ samdinių grupuotės vadovas Jevgenijus Prigožinas sureagavo į anksčiau pasirodžiusį Vladimiro Putino pareiškimą, kuriame Rusijos prezidentas „Wagner“ veiksmus Rusijoje pavadino „išdavyste“ ir „smūgiu į nugarą“.

„Prezidentas smarkiai suklydo dėl tėvynės išdavystės, – pareiškė J.Prigožinas. – Esame savo tėvynės patriotai, kovojome ir kovosime. Ir niekas nesiruošia pasiduoti prezidento, FSB ar kieno nors kito prašymu. Nes mes nenorime, kad šalis ir toliau gyventų korupcijoje, apgaulėje ir biurokratijoje.“

Vaizdo įrašo ekrano nuotr./Jevgenijus Prigožinas Rostove prie Dono
Vaizdo įrašo ekrano nuotr./Jevgenijus Prigožinas Rostove prie Dono

 

Pranešama apie sprogimus greitkelyje, kuriuo juda „Wagner“ pajėgos

12:25 Atnaujinta 15:48

BBC Rusijos tarnyba, remdamasi žiniasklaidos pranešimais, skelbia, kad netoli Verchnyj Mamon kaimo tarp Rostovo ir Voronežo girdimi sprogimai, šūviai ir aviacija. Kaimas yra netoli magistralės M-4. Eismas greitkeliu Voronežo srityje uždarytas nuo 464 iki 777 km.
Greitkeliui juda „Wagner PMC“ daliniai.

Anot „Kyiv Post“, greitkelyje esantiems „Wagner“ daliniams smūgiavo Rusija.

Kiek vėliau naujienų agentūra „Reuters“ pranešė, kad Rusijos kariuomenės sraigtasparniai apšaudė „Wagner“ konvojų.
Karinė kolona važiavo M4 greitkeliu už Voronežo miesto.

Vienas iš „Reuters“ žurnalistų matė, kaip sraigtasparniai apšaudė ginkluotą „Wagner“ koloną, kuri judėjo su kariniais transporteriais ir mažiausiai vienu tanku ant platforminio sunkvežimio. 

 

Voroneže imamasi „būtinų karinių priemonių“

12:23

Rusijos Voronežo srities gubernatorius šeštadienį pareiškė, kad kariuomenė regione imasi „būtinų karinių priemonių“ vykdydama antiteroristinę operaciją, paskelbtą po ginkluoto samdinių grupės „Wagner“ maišto.

Anksčiau šeštadienį vienas Rusijos saugumo šaltinis agentūrai „Reuters“ sakė, kad „Wagner“ kovotojai užėmė karinius objektus Voronežo mieste, esančiame maždaug už 500 km į pietus nuo Maskvos. Agentūra „Reuters“ teigė negalinti nepriklausomai patvirtinti šio teiginio.

Pareigūnai rusų okupuotose Ukrainos dalyse reiškia paramą V.Putinui

12:16

Rusijos primesti okupuotų Ukrainos regionų vadovai šeštadienį reiškė paramą prezidentui Vladimirui Putinui, Rusijoje kilus privačios karinės samdinių bendrovės „Wagner“ maištui.

„Chersono regionas ir Chersono žmonės visiškai remia mūsų prezidentą!“ – per „Telegram“ paskelbė Rusijos primestos administracijos Ukrainos pietinėje Chersono srityje vadovas Andrejus Aleksejenka.

Kremliaus paskirtas Maskvos kontroliuojamos pietrytinio Zaporižios regiono dalies vadovas Jevgenijus Balickis taip pat sakė, kad ši teritorija „yra su prezidentu“.

R.Kadyrovas sako, kad jo pajėgos yra pakeliui į „įtampos zonas“

12:10

Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas kontroliuojantis didelę karių grupę, sakė, kad jo pajėgos yra pakeliui į „įtampos zonas“, ir Jevgenijaus Prigožino maištą pavadino „peiliu į nugarą“.

Jis teigė, kad jo pajėgos padarys viską, kas įmanoma, kad apsaugotų Rusiją. „Wagner“ veiksmus jis pavadino sukilimu prieš valstybę, dėl kurio visi turi susitelkti aplink prezidentą V.Putiną.

Pastaraisiais metais R.Kadyrovas sukūrė savo privačią kariuomenę, kurioje, kaip manoma, yra apie 20 000 žmonių, ir įsteigė specialiųjų pajėgų mokymo centrą. Jam lojalios pajėgos šiek tiek kovojo Ukrainoje, tačiau buvo kaltinamos, kad laikosi atokiau, siekdamos išsaugoti save.

„AP“/„Scanpix“/Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas
„AP“/„Scanpix“/Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas

 

M.Zacharova paragino rusus susitelkti aplink V.Putiną

11:39

Po to, kai Rusijos lyderis Vladimiras Putinas samdinių grupės „Wagner“ veiksmus Rusijoje „ginkluotu maištu“, šalies užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova paragino rusus susitelkti aplink V.Putiną.

V.Putinas kalbėjosi su Baltarusijos prezidentu Aliaksandru Lukašenka ir informavo jį apie „įvykius Rusijoje“, teigiama Baltarusijos prezidentūros „Telegram“ kanale.

Rusijos naujienų svetainė „Sputnik“ pranešė, kad Europos Komisijos atstovas šeštadienį pareiškė, jog Europos Sąjunga tai, kas vyksta Rusijoje, laiko vidaus reikalu.

Atstovas spaudai žurnalistams Briuselyje sakė, kad ES stebi padėtį.

Prezidentūra: tiesioginė grėsmė Lietuvos saugumui nėra padidėjusi, situacija stebima

11:33

Dėl įvykių Rusijoje tiesioginė grėsmė Lietuvos saugumui nėra padidėjusi, situacija Rusijoje yra stebima, sako Prezidentūra.

„Visos tarnybos atlieka savo darbą ir teikia informaciją valstybės vadovui. Situacija Rusijoje stebima. Tiesioginė grėsmė Lietuvos saugumui nėra padidėjusi“, – BNS šeštadienį sakė prezidento Gitano Nausėdos atstovas spaudai Ridas Jasiulionis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gitanas Nausėda
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gitanas Nausėda

 

Voronežo regione taip pat įvestas antiteroristinis režimas

11:23

Rusijos nacionalinis kovos su terorizmu komitetas paskelbė, kad Maskvoje, Maskvos srityje ir Voronežo srityje įvedamas antiteroristinių operacijų režimas.

„Siekiant užkirsti kelią galimiems teroro aktams Maskvos miesto, Maskvos ir Voronežo sričių teritorijoje, įvestas antiteroristinių operacijų režimas“, – sakoma pranešime. 

Pasak Rusijos valstybinės žiniasklaidos, tai pirmas kartas, kai šiuose regionuose paskelbtas antiteroristinis režimas. 

Priemonės buvo paskelbtos privačios karinės grupės „Wagner“ vadovui Jevgenijui Prigožinui pareiškus kaltinimus dėl ginkluoto sukilimo prieš Rusijos valstybę rengimo. 

Kovos su terorizmu režimas apima, be kita ko, šias priemones:

  • dokumentų patikrinimus
  • sustiprintą viešosios tvarkos apsaugą
  • telefoninių pokalbių kontrolę
  • ryšių ribojimą
  • transporto priemonių ir pėsčiųjų judėjimo gatvėmis ribojimą.

Prancūzija ir Vokietija atidžiai stebi padėtį Rusijoje

11:22 Atnaujinta 12:00

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas „atidžiai stebi padėtį Rusijoje“, šeštadienį pranešė Eliziejaus rūmai.

„Prezidentas atidžiai stebi padėtį. Mes ir toliau sutelkiame dėmesį į paramą Ukrainai“, - sakė Eliziejus.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Emmanuelis Macronas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Emmanuelis Macronas

Vokietijos vyriausybės atstovas naujienų agentūrai AFP taip pat sakė, kad Berlynas atidžiai stebi įvykius Rusijoje.

Dūmos pirmininkas: paragino „Wagner“ karius vykdyti V.Putino įsakymus

11:21

Rusijos parlamento pirmininkas Viačeslavas Volodinas pirmą kartą pakomentavo šalyje besiklostančią situaciją. Savo „Telegram“ paskyroje jis paragino „Wagner“ karius „vykdyti vyriausiojo karinio vado“ (V.Putino) įsakymus. 

Pasak jo, šalies problemos ir bėdos „visuomet kildavo tik dėl elito išdavysčių ir vidinių nesutarimų bei skilimų“.

Jis teigė, kad Valstybės Dūmos deputatai pasisako už „jėgų konsolidaciją“ ir palaiko Rusijos prezidentą. 

„Wagner“ kovotojai turi priimti vienintelį teisingą sprendimą: būti su savo tauta, įstatymo pusėje, ginti tėvynės saugumą ir ateitį, vykdyti vyriausiojo vado įsakymus. Visa kita yra išdavystė!“ – parašė V.Volodinas. 

 

Šaltiniai Rusijoje: Voroneže kontroliuojami visi svarbiausi objektai

11:02

BBC Rusijos tarnyba, remdamasi šaltiniais Rusijos jėgos struktūrų viduje skelbia, kad „Wagner“ maištininkams pavyko pasistūmėti Voroneže. 

„Voroneže kontroliuojami visi svarbiausi objektai, viskas taip pat, kaip ir Rostove“, – BBC patvirtino FSB centrinei būstinei artimas šaltinis.

Pasak jo, kol kas jie neturi konkretaus plano, kaip numalšinti „Wagner“ pradėtą sukilimą.

 

Britų žvalgyba: tai „svarbiausias pastarojo meto iššūkis Rusijos valstybei“

10:52

Jungtinės Karalystės gynybos ministerija pateikė naujausią žvalgybos informaciją apie padėtį Rusijoje.

„2023 m. birželio 24 d. ankstyvomis valandomis Jevgenijaus Prigožino vadovaujamos „Wagner Group“ ir Rusijos gynybos ministerijos nesutarimai peraugo į atvirą karinę konfrontaciją.

Per operaciją, kurią J.Prigožinas apibūdino kaip „žygį už laisvę“, „Wagner Group“ pajėgos mažiausiai dviejose vietose perėjo iš okupuotos Ukrainos į Rusiją.

„Wagner“ Rostove prie Dono beveik neabejotinai užėmė svarbiausius saugumo objektus, įskaitant štabą, kuris vadovauja Rusijos karinėms operacijoms Ukrainoje.

„Wagner“ daliniai toliau juda į šiaurę per Vorenežo sritį, beveik neabejotinai siekdami patekti į Maskvą. Kadangi kovos tarp „Wagner“ ir Rusijos saugumo pajėgų įrodymų yra labai nedaug, kai kurios iš jų greičiausiai liko pasyvios, nuolaidžiaudamos „Wagner“.

Artimiausiomis valandomis Rusijos saugumo pajėgų, ypač Rusijos nacionalinės gvardijos, lojalumas bus labai svarbus krizės baigčiai. Tai didžiausias iššūkis Rusijos valstybei pastaruoju metu“, – rašoma Jungtinės Karalystės gynybos ministerijos pateiktoje žvalgybos informacijoje.

 

A.Anušauskas: kol kas jokio rimto pasipriešinimo J.Prigožinas nesutinka

10:39

Lietuvos krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas sako, kad Rusijoje Jevgenijus Prigožinas ir jo samdinių grupė „Wagner“ kol kas nesutinka pasipriešinimo.

„Prigožino samdiniai prie Voronežo, nuo kurio iki Maskvos tik 550 km arba 8 valandos kelio. Pačioje Maskvoje gatvėse karinė technika, ruošiasi sutikimui. Klausimas kas gins ir ar gins Putiną? Kol kas jokio rimto pasipriešinimo Prigožinas nesutinka“, – feisbuke rašo ministras.

 

Vaizdo įraše – „Wagner“ kariai Rostove prie Dono

10:20

VIDEO: „Wagner“ kariai užfiksuoti Rostove prie Dono, Rusijoje

 

V.Putinas kreipėsi į tautą: kai kurių asmenų didelės ambicijos privedė prie „išdavystės“

10:10 Atnaujinta 10:21

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pradėjo sakyti kalbą tautai.

Savo kalboje Vladimiras Putinas sako, kad kai kurie rusai buvo „įvilioti į nusikalstamą nuotykį“, tačiau konkrečiai nemini sukilusių „Wagner“ kovotojų.

V.Putinas sako, kad ant kortos pastatyta Rusijos ateitis, o maištininkų veiksmus vadina „dūriu į nugarą“.

Konkrečiai neminėdamas „Wagner“ grupės vadovo Jevgenijaus Prigožino, V.Putinas sako, kad kai kurių asmenų didelės ambicijos privedė prie „išdavystės“.

Rusijos prezidentas taip pat perspėja, kad „neišvengiamai bus nubausti“ tie, kurie skaldo Rusijos visuomenę.

Jis taip pat sako, kad sostinėje Maskvoje ir keliuose kituose regionuose jau įvestas kovos su terorizmu režimas.

V.Putinas taip pat pabrėžia, kad duoti visi „būtini nurodymai“ krizei įveikti, ir pasižada ginti Rusiją.

V.Putino kalba buvo neilga ir jis nė karto konkrečiai nepaminėjo „Wagner“ samdinių ir jų vado J.Prigožino.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiro Putino kreipimasis į tautą
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiro Putino kreipimasis į tautą

 

Ukrainos prezidento padėjėjas: Rusijoje viskas tik prasideda

10:05

Kyjivas šeštadienį pareiškė, kad įvykiai Rusijoje, kur privačios karinės samdinių bendrovės „Wagner“ kovotojai ėmėsi veiksmų karinei vadovybei nuversti, tik prasideda.

„Rusijoje viskas tik prasideda“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Ukrainos prezidento padėjėjas Mychaila Podoliakas.

„Elito skilimas tikrai akivaizdus“, – sakė jis.

„Wagner“ teigia perėmusi karinių objektų Voroneže kontrolę

09:54

Šeštadienį sukarinta grupuotė „Wagner“ pareiškė, kad perėmė Rusijos karinių objektų Voronežo mieste kontrolę.

„Kariniai objektai Voroneže perimti į „Wagner PMC“ kontrolę. Kariuomenė pereina į liaudies pusę“, – sakoma trumpame pareiškime, paskelbtame „Wagner“ „Telegram“ kanale. 

Anksčiau šeštadienį „Wagner“ vadas Jevgenijus Prigožinas pareiškė, kad yra kariniame štabe Rostove ir kad vietos aerodromą kontroliuoja jo pajėgos.

Rusijos saugumo pajėgos aptvėrė „Wagner“ centrą Sankt Peterburge

09:50 Atnaujinta 10:32

Rusijos teisėsauga surengė reidą „Wagner“ biure Sankt Peterburge, pranešė vietos naujienų portalas „Fontanka“. Pranešama, kad Rusijos saugumo pajėgos aptvėrė „Wagner“ centro Sankt Peterburge pastatą.

„Wagner“ grupės „Telegram“ kanaluose platinamuose vaizdo įrašuose matyti apsaugos darbuotojai prie būstinės Sankt Peterburge ir kordonas aplink pastatą.

„Teisėsaugos pareigūnai įžengė į „PMC Wagner“ centrą Sankt Peterburgo Žolnajos gatvėje“, – pranešė leidinys „Fontanka“.

Jo duomenimis, prie pastato atvažiavo du autobusai su riaušių policija ir nacionaline gvardija, kurie įvažiavo kartu su paprastais drabužiais vilkinčiais asmenimis.

Apie reidą „Fontanka“ šeštadienį paskelbė savo „Telegram“ kanale.

Naujienų portalas teigė, kad „žmonės su kaukėmis ir automatiniais šautuvais“ buvo dislokuoti netoli Sankt Peterburgo Blagoveščenskio tilto, kur yra viešbutis ir restoranas, siejamas su „Wagner“ bosu Jevgenijumi Prigožinu.

Vėliau „Fontanka“ paskelbė, kaip teigiama, vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip teisėsauga įžengia į „Wagner“ centrą, ir ginkluotų vyrų nuotraukas prie su J.Prigožinu susijusių objektų.

Maskvoje paskelbtas antiteroristinės operacijos režimas

09:36

Rusija šeštadienį paskelbė antiteroristinės operacijos režimą Maskvoje ir Maskvos regione, privačios samdinių bendrovės „Wagner' vadovui pažadėjus nuversti Rusijos karinę vadovybę ir pareiškus, kad jis kontroliuoja svarbų kariuomenės štabą šalies pietuose.

„Siekiant užkirsti kelią galimiems teroro aktams Maskvos miesto ir Maskvos regiono teritorijoje nustatytas antiteroristinės operacijos režimas“, – sakoma Rusijos naujienų agentūrų cituojamame šalies antiteroristinio komiteto pareiškime.

Gynybos ministerija paragino „Wagner“ samdinius kreiptis į savo ir teisėsaugos tarnybų atstovus

09:15

Rusijos gynybos ministerija teigia, kad „Wagner“ kovotojai buvo apgauti ir įvelti į kriminalinę veiklą, pranešė valstybinė naujienų agentūra RIA, remdamasi „Reuters“.

Ministerija paragino „Wagner“ samdinius kreiptis į savo ir teisėsaugos tarnybų atstovus, pranešė naujienų agentūra „Tass“.

Ministerija pareiškė, kad garantuos jų saugumą.

Teigia, kad įvykiai Rusijoje neturėjo įtakos padėčiai fronto linijose Ukrainoje

09:12

Pasak vieno iš kovose dalyvaujančių Rusijos vadų Aleksandro Chodakovskio, įtampa tarp „Wagner“ samdinių ir Rusijos karinės vadovybės neturėjo įtakos padėčiai fronto linijose Ukrainoje.

„Nepaisant visos vykstančios netvarkos, mūsų kariai stovi savo pozicijose“, – teigė jis „Telegram“ žinutėje.

Kas vyksta Pietų Rusijoje?

09:02

Šiuo metu pietų Rusijoje viskas sparčiai vystosi, tad BBC pateikia trumpą apžvalgą to, ką žinome iki šiol:

  • „Wagner“ samdinių grupuotės bosas Jevgenijus Prigožinas teigia, kad jo pajėgos kontroliuoja svarbiausius pietinio Rusijos miesto Rostovo prie Dono objektus.
  • Jis paskelbė vaizdo įrašą, kuriame sako, kad „Wagner“ pajėgos toliau blokuos miestą ir judės į Maskvą, nebent gynybos vadovai Sergejus Šoigu ir Valerijus Gerasimovas atvyks su juo susitikti.
  • Anksčiau filmuotoje medžiagoje matyti, kaip ginkluoti vyrai Rostove prie Dono apsupo vyriausybės pastatą su kariais ir tankais.
  • Maskvoje įvestos kovos su terorizmu priemonės, gatvėse matyti šarvuoti automobiliai.
  • Maskvą ir Rostovą jungiantis greitkelis M4 uždarytas ties Lipecko ir Voronežo sričių siena, pranešė Lipecko gubernatorius.
  • Rusijos valdžia apkaltino „Wagner“ bosą J.Prigožiną ginkluotu maištu.
  • Viskas įvyko po to, kai J.Prigožinas apkaltino Rusijos kariuomenę įvykdžius mirtiną raketinį smūgį „Wagner“ kariams Ukrainoje, tačiau Gynybos ministerija tai neigia.
  • J.Prigožinas pažadėjo „eiti iki galo“ ir nuversti Rusijos kariuomenės vadovybę, tačiau neigė, kad vykdo perversmą.

J.Prigožinas paragino rusus netikėti tuo, ką jiems sako valstybinė televizija

08:59

Jevgenijus Prigožinas paragino rusus netikėti tuo, ką jiems sako valstybinė televizija.

„Kai jums sako, kad „PMC Wagner“ trukdė dirbti ir todėl kažkas fronte sugriuvo, – sakė jis, kreipdamasis į rusus, – dalykai fronte sugriuvo ne dėl šios priežasties“, – naujame vaizdo įraše, paskelbtame „Telegram“ tinkle, sakė „Wagner“ vadovas.

Agentūra „Agence France-Presse“ praneša, kad J.Prigožinas vaizdo įraše taip pat sakė:

„Prarasta labai daug teritorijos. Žuvo karių, tris, keturis kartus daugiau, nei rašoma dokumentuose, parodytuose aukščiausiajai [vadovybei]“.

Primename, kad nėra galimybės patikrinti J.Prigožino teiginių.

Vaizdo įraše samdinių vadas sakė, kad buvo Rostovo prie Dono kariuomenės štabe, kuris yra pagrindinė Rusijos puolimo Ukrainoje logistikos bazė.

Rostove esantys kariniai objektai, įskaitant aerodromą, yra kontroliuojami.

J.Prigožinas sakė, kad Ukrainos puolime dalyvaujantys lėktuvai „normaliai išskrenda“ iš aerodromo.

V.Putinas televizijos eteryje kreipsis į tautą

08:57

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas netrukus per televiziją pasakys kalbą, naujienų agentūra TASS cituoja Kremliaus atstovą spaudai.

„AP“/„Scanpix“/Rusijos lyderis Vladimiras Putinas
„AP“/„Scanpix“/Rusijos lyderis Vladimiras Putinas

 

Galerijoje – „Wagner“ kariai Rostove prie Dono

08:49

Naujienų agentūra „Reuters“ pateikė keletą „Wagner“ kovotojų nuotraukų pietiniame Rusijos mieste Rostove prie Dono, kurį, pasak „Wagner“ vadovo Jevgenijaus Progožino, dabar kontroliuoja jo pajėgos.

 

Rusijoje daugeliui vartotojų nepasiekiama „Google“

08:43

Interneto sutrikimus stebinčios grupės „NetBlocks“ duomenimis, „Google News“ tapo neprieinama daugeliui vartotojų Rusijoje, skelbia „The Guardian“.

 

A.Anušauskas apie įvykius Rusijoje: V.Putinui turėtų aktyvuoti bunkerinį apsaugos planą

08:14

Reaguodamas į naujausius įvykius Rusijoje, Lietuvos krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas sako, kad Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui „turėtų aktyvuoti bunkerinį apsaugos planą“.

„Prigožinas su savo muzikantais jau Pietų karinės apygardos štabe reikalavo Gerasimovo ir Šoigu galvų. Neaišku, kiek milijoną gyventojų turinčiame Rostove yra Prigožino samdinių, bet fiksuota iki 300 Wagnerininkų su karine technika. Putinui turėtų aktyvuoti bunkerinį apsaugos planą ir paruošti eilinį fronto linijos tiesinimo planą Chersono ir Zaporižės srityse“, – feisbuke rašo ministras.

 

„Wagner“ vadovas sako esantis kariuomenės būstinėje Rostove

07:59 Atnaujinta 08:12

Jevgenijus Prigožinas, pažadėjęs nuversti Rusijos karinę vadovybę, šeštadienį paskelbė, kad yra kariuomenės būstinėje Rostove prie Dono ir kad jo kovotojai kontroliuoja šio Rusijos pietinio miesto karinius objektus, įskaitant aerodromą.

„Esame [kariuomenės] štabo būstinėje, dabar 7 val. 30 min. (ir Lietuvos laiku), – per „Telegram“ paskelbtame vaizdo įraše sako J.Prigožinas. – Kariniai objektai Rostove, įskaitant aerodromą, kontroliuojami.“

Agentūra „Reuters“ praneša, kad pro-vagneriškame kanale „Telegram“ paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip J.Prigožinas kalbasi su aukščiausio rango Rusijos generolais, kaip teigiama, Rostovo prie Dono apygardos kariniame štabe.

Šio vaizdo įrašo nebuvo galima nepriklausomai patikrinti.

Atrodo, kad J.Prigožinas vaizdo įraše sako, kad jo vyrai blokuos Rostovą prie Dono ir keliaus į Maskvą, jei pas juos neatvyks Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu ir generolas Valerijus Gerasimovas.

J.Prigožinas sako, kad Rusijos kariškiai prisijungia prie „Wagner“ ir džiugiai juos pasitinka

07:44

„Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas sakė, kad prie „Wagner“ grupės prisijungia Rusijos gvardija ir karo policija.

Šeštadienį CNN išverstame J.Prigožino garso įraše jis teigė, kad „ten, kur mus sutinka kareiviai, Rusijos gvardija ir karo policija, jie linksmai mojuoja rankomis“. 

Įraše „Wagner“ vadas teigė, kad prie „Wagner“ pajėgų prisijungė nuo 60 iki 70 Rusijos kariškių.

„Daugelis jų sako: „Mes norime prisijungti prie jūsų“. Prie mūsų jau prisijungė 60-70 žmonių, nors dar nuėjome nedidelį kelią. Manau, kad pusė kariuomenės yra pasirengusi prisijungti prie mūsų“, – sakė J.Prigožinas.

CNN rašo, kad negali nepriklausomai patikrinti šių teiginių.

Rostove prie Dono atšaukti numatyti viešieji renginiai

07:39

Rostovo srities gubernatorius Vasilijus Golubevas taip pat pranešė, kad atšaukiami visi šį savaitgalį Rostove prie Dono numatyti viešieji renginiai.

Savivaldybės transportas mieste veikė, „tačiau maršrutai aplink miesto centrą buvo pakeisti“, pranešė jis „Telegram“.

Priemiestinis transportas iš Azovo, Bataisko ir Aksajaus dirba reguliariai. Laikini apribojimai galioja Taganrogo [uostamiesčio], taip pat šiaurine kryptimi nuo Rostovo.

Kodėl Rostovas prie Dono yra svarbus?

07:15

JAV analitinis centras „Karo studijų institutas“ (ISW) mano, kad Jevgenijus Prigožinas siekia priversti pakeisti vadovybę Kremliaus gynybos ministerijoje, tačiau mano, kad jam „vargu ar pavyks“, nes Kremlius, atrodo, priešinasi jo veiksmams.

Tačiau bet koks „Wagner“ bandymas perimti Rostovo prie Dono kontrolę gali turėti įtakos karui Ukrainoje, nes Rostove įsikūrusi Rusijos pietinės karinės apygardos vadavietė, kuri yra labai svarbi Rusijos karo veiksmams.

Sputnik/Rostovas prie Dono
Sputnik/Rostovas prie Dono

Pietų karinės apygardos 58-oji jungtinė ginkluotųjų pajėgų armija „šiuo metu ryžtingai dalyvauja gynybinėse operacijose prieš Ukrainos kontrpuolimus Pietų Ukrainoje ir yra visos Rusijos jungtinės pajėgų grupės Ukrainoje vadavietė“, rašo ISW.

Uždarytas greitkelis į Maskvą

07:01

Lipecko ir Voronežo sričių pasienyje uždarytas greitkelis M4, pranešė Lipecko gubernatorius.

Anksčiau jis sakė, kad greitkeliu važiavo Rusijos karinė kolona.

M4 jungia Maskvą su pietiniais regionais, įskaitant Rostovą ir jo pagrindinį miestą Rostovą prie Dono, kur buvo pastebėti ginkluoti vyrai.

Tai įvyko po to, kai „Wagner“ samdinių grupuotės vadas J.Prigožinas pažadėjo nuversti Rusijos karinę vadovybę.

J.Prigožinas teigia, kad jo daliniai pasirengę mirti: „Sunaikinsime viską aplinkui“

06:58

Šeštadienį „Wagner“ vadas Jevgenijus Prigožinas „Telegram“ kanale paskelbtoje garso žinutėje teigė, kad jo dalinius greitkelyje užklupo sraigtasparnis, ir grasino „sunaikinti viską“ savo kelyje.

Neaišku, kur tiksliai tie daliniai buvo.

„Vienas iš šturmo būrių pateko į sraigtasparnių ugnį. „Wagner“ daliniai nenukentėjo, sraigtasparnis sunaikintas ir dega miške“, – sakė J.Prigožinas ir pridūrė, kad „mes tai priimsime kaip grasinimą ir sunaikinsime viską aplinkui“. 

„Scanpix“/ZUMA Press nuotr./Jevgenijus Prigožinas
„Scanpix“/ZUMA Press nuotr./Jevgenijus Prigožinas

CNN negali patikrinti šių teiginių ir jokių tai patvirtinančių vaizdo įrašų.

J.Prigožinas taip pat sakė, kad jo daliniai yra „pasirengę mirti“. 

„Nes mes mirštame už Rusijos žmones, kurie turi būti išvaduoti nuo tų žmonių, kurie smogia civiliams gyventojams, kuriems ką tik iš sraigtasparnių smogė Rostove“, – sakė jis. 

Tai įvyko, kai Maskvos meras Sergejus Sobjaninas šeštadienį „Telegram“ žinutėje pareiškė, kad „atsižvelgiant į gaunamą informaciją, Maskvoje imamasi antiteroristinių priemonių, kuriomis siekiama sustiprinti saugumo priemones“. 

„Įvesta papildoma kontrolė keliuose. Galimi viešųjų renginių organizavimo apribojimai“, – pridūrė S.Sobianinas.

Didelės transporto spūstys Voronežo srityje – rusai bėga nuo „Wagner“ pajėgų

06:44

Pranešama apie dideles transporto spūstis Voronežo srityje, galimai, po karinio perversmo Rusijoje rusai bando pabėgti nuo besiartinančių „Wagner“ pajėgų.

 

Nerimas Rusijos Lipecko srityje

06:37

Rusijos Federacijos Lipecko srities gubernatorius Artamonovas paskelbė, kad imamasi saugumo priemonių.

„Rusijos Federacijos federalinės saugumo tarnybos departamente Lipecko srityje vyksta susitikimas su teisėsaugos institucijomis. Visi padaliniai dirba įprastu režimu. Be kita ko, sprendžiame žmonių informavimo apie kelių blokavimą pietų kryptimi klausimą. Dar kartą prašau Lipecko srities gyventojų atsisakyti kelionių“, – UNIAN cituoja jį.

Kremliui priešiškai nusiteikęs magnatas ragina rusus palaikyti „Wagner“ vadovą

06:20

Prieš Kremlių nusiteikęs Michailas Chodorkovskis paragino rusus palaikyti „Wagner“ vadovą Jevgenijų Prigožiną, kuris, kaip jau pranešėme, pažadėjo nuversti Maskvos karinę vadovybę.

M.Chodorkovskis, kadaise buvęs turtingiausias Rusijos oligarchas, sakė: „Mums reikia padėti dabar, o paskui, jei reikės, mes kovosime ir su šiuo (J.Prigožinu)“.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Michailas Chodorkovskis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Michailas Chodorkovskis

Po nesutarimų su Vladimiru Putinu jis 10 metų praleido Rusijos kalėjime ir neseniai paragino sugriežtinti sankcijas Rusijos prezidentui.

M.Chodorkovskis sakė, kad svarbu paremti „net velnią“, jei jis nuspręstų stoti į kovą su Kremliumi.

„Ir taip, tai tik pradžia“, – sakė jis.

Meras: Maskvoje imamasi antiteroristinių priemonių saugumui sustiprinti

06:17

Maskvos meras paskelbė, kad sostinėje imamasi antiteroristinių priemonių saugumui sustiprinti.

Sergejus Sobjaninas „Telegram“ rašė: „Atsižvelgiant į gaunamą informaciją, Maskvoje imamasi antiteroristinių priemonių, kuriomis siekiama sustiprinti saugumo priemones.

“Įvesta papildoma kontrolė keliuose.

„Galima apriboti viešų renginių organizavimą. Prašome supratingai vertinti taikomas priemones“.

 

Gubernatorius įspėja Rusijos gyventojus: venkite Rostovo centro, pastebėti ginkluoti vyrai

06:05

Atrodo, kad Rostovo prie Dono mieste viskas vyksta labai greitai, nes vietos „Telegram“ kanaluose paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti, kaip „Wagner“ pajėgos apsupo vyriausybės pastatą, rašo BBC.

Filmuotoje medžiagoje, kurios BBC nepatvirtino, matyti, kaip uniformuoti ginkluoti vyrai vaikšto aplink vietos Vidaus reikalų ministerijos pastato perimetrą, o jį supa šarvuočiai, tarp kurių yra du tankai, į kuriuos nukreipti ginklai.

Tuo tarpu vietos gubernatorius Vasilijus Golubevas paragino gyventojus vengti Rostovo prie Dono centro.

„Atsižvelgdamas į dabartinę padėtį, prašau jūsų susilaikyti nuo kelionių į miesto centrą ir, jei įmanoma, neišeiti iš savo namų“, – parašė jis „Telegram“.

Rostove „Wagner“ apsupo administracinius pastatus, J.Prigožinas skelbia apie du numuštus sraigtasparnius

05:47

Nenustatyti maskuojančiais drabužiais vilkintys asmenys apsupo ne tik Rostovo pietinės karinės apygardos būstinę, bet ir Vidaus reikalų ministerijos pagrindinės būstinės, FSB departamento, Rostovo administracijos ir vieno iš policijos skyrių pastatus, praneša vietos leidinys „161ru“.

UNIAN nurodo, kad kad Pietų karinės apygardos štabo pastatą šiuo metu užėmė „Wagner“.

 

Analitikai: vargu ar J.Prigožino sukilimas bus sėkmingas

05:45

Ginkluotas J.Prigožino sukilimas prieš Rusijos gynybos ministerijos vadovybę yra „mažai tikėtinas“ ir jis gali būti „labai neteisingai apskaičiavęs savo veiksmus“, teigiama naujausioje Rusijos invazijos į Ukrainą analizėje, kurią atliko Karo tyrimų institutas.

JAV analitinis centras rašė, kad „Wagner“ lyderis galbūt manė, jog jį palaikys Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, tačiau tai buvo „nepaprastai mažai tikėtina“, atsižvelgiant į tai, kad V.Putinas pastaruoju metu glaudžiau bendradarbiavo su Rusijos gynybos ministerija.

 

J.Prigožinas skelbia apie antrą numuštą sraigtasparnį

05:43

JPrigožinas skelbia, kad „Wagner“ samdiniai numušė antrą Rusijos sraigtasparnį. Tačiau nepateikia jokių įrodymų.

Analizė: įtampa tarp J.Prigožino ir Rusijos gynybos ministerijos pasiekė viršūnę

05:23

Įtampa tarp Jevgenijaus Prigožino ir Rusijos gynybos ministerijos pagaliau pasiekė aukščiausią tašką – „Wagner“ lyderis pagrasino užpulti Rusijos karius, keršydamas už, jo teigimu, mirtiną smūgį jo sukarintoms pajėgoms, rašo CNN.

Rusijos saugumo tarnybos apkaltino J.Prigožiną bandymu įvykdyti perversmą ir pradėjo baudžiamąjį persekiojimą, dėl kurio jis gali būti įkalintas.

J.Prigožinas kelis mėnesius peikė Rusijos vyriausiąją vadovybę dėl netinkamo karo Ukrainoje valdymo, ne kartą kaltino gynybos ministrą ir šalies kariuomenės vadą nekompetencija.

Anksčiau šį mėnesį Kremlius pareikalavo, kad visi rusų samdiniai pasirašytų sutartis su Rusijos gynybos ministerija, ir tai laikė bandymu kontroliuoti „Wagner“.

Tačiau J.Prigožinas ir toliau priešinosi, atsisakydamas paklusti ir išsakydamas vis piktdžiugiškesnes tiradas prieš Rusijos karinę hierarchiją.

Kadras iš vaizdo įrašo/Jevgenijus Prigožinas „Wagner“ samdinių kapinėse
Kadras iš vaizdo įrašo/Jevgenijus Prigožinas „Wagner“ samdinių kapinėse

Likus kelioms valandoms iki tariamo išpuolio prieš „Wagner“ stovyklą, J.Prigožinas socialinėje žiniasklaidoje paskelbė daugiau kurstančių komentarų, kaltindamas Gynybos ministeriją, kad ši apgavo Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną dėl Ukrainos keliamos grėsmės prieš 2022 m. vasario mėn. invaziją. Jis taip pat suabejojo Rusijos karo motyvais.

Dabar Maskvoje paskelbta parengtis, reaguojant į J.Prigožino raginimą surengti „žygį už teisingumą“ prieš gynybos pareigūnus, kurie, jo teigimu, yra atsakingi už „Wagner“ grupės užpuolimą, o jo samdinių pajėgos esą įžengia į pietinę Rusijos Rostovo sritį.

CNN rašo, kad negali nepriklausomai patikrinti šių teiginių.

Tuo tarpu greta, Ukrainoje, gynybos pareigūnai sako atidžiai stebintys, kaip Rusija, regis, grimzta į neramumus.

Rusijos valdžia paragino gyventojus vengti greitkelio, vedančio į Maskvą

05:16

Pietinio Rusijos Voronežo regiono valdžia paragino gyventojus vengti greitkelio M4, vedančio į Maskvą, praneša „Reuters“.

Regiono valdžia teigė, kad padėtis kontroliuojama ir imamasi priemonių visuomenės saugumui užtikrinti.

Aliaksandro Lukašenkos šeimos lėktuvas išvyko iš Baltarusijos

05:16

Baltarusijos opozicijos kanalo NEXTA atstovai skelbia, kad Aliaksandro Lukašenkos šeimos lėktuvas išvyko iš Baltarusijos.

Kas juo skrido, nežinoma.

Dabar lėktuvas yra virš Turkijos teritorijos.

 

Šalia Rostovo esančio regiono gubernatorius prašo žmonių nekeliauti į pietus

05:11

Rusijos Lipecko srities gubernatorius prašo gyventojų nekeliauti į pietus, nes Rusijoje griežtėja saugumo reikalavimai.

Lipeckas yra maždaug už 280 km į šiaurės rytus nuo artimiausios Ukrainos sienos ir daugiau kaip 500 km į šiaurę nuo Rostovo.

„Telegram“ rašantis Igoris Artamonovas teigia, kad regione griežtinamos saugumo priemonės, ypač daug dėmesio skiriant ypatingos svarbos infrastruktūros objektų apsaugai.

Jis taip pat prašo žmonių išlikti ramiems ir pasitikėti oficialių šaltinių informacija.

Karinė technika Rostove

05:11

Telegrame plinta vaizdo medžiaga, kurioje neva užfiksuota karinė technika Rostovo mieste.

Kol kas šios informacijos negalima nepriklausomai patvirtinti.

 

Maskvoje patruliuoja šarvuotas sunkvežimis

05:08

BBC rašo, kad iš „Reuters“ gavo filmuotą medžiagą apie sustiprintas saugumo priemones Maskvoje.

Tai įvyko po to, kai šios šalies valdžia apkaltino samdinių grupuotės „Wagner“ vadovą Jevgenijų Prigožiną kurstant ginkluotą maištą.

 

Rusijos valstybinės žiniasklaidos žurnalistas: Rostovo prie Dono gatvėse ramu

05:01

Rusijos valstybinės žiniasklaidos korespondentas teigė, kad pietiniame Rostovo mieste prie Dono padėtis rami, o gatvės uždarytos tik iš dalies.

Šis liudininko pasakojimas pasirodė po to, kai „Wagner“ vadas Jevgenijus Prigožinas pareiškė, kad jo kovotojai įžengė į Rusijos Rostovo sritį, kuri ribojasi su Ukraina.

J.Prigožinas anksčiau grasino atkeršyti Rusijos kariuomenei po to, kai apkaltino vadovybę nužudžius jo vyrus per smūgį stovykloje.

Pasak „RIA Novosti“ korespondento, eismas blokuojamas vienoje Budennovskio prospekto pusėje, taip pat dalyje Puškino gatvės.

Tame rajone yra vienas šarvuotas transporteris, vienas šarvuotas automobilis „Patrol-A“, vienas šarvuotas visureigis „Tigr-M“ ir keletas kovotojų su kulkosvaidžiais, sakė reporteris.

Eismas iš esmės normalus, gatvėse yra keletas žmonių.

Kas įvyko iki dabar

04:46

Pateikiame trumpą įvykių santrauką, kas įvyko iki dabar.

  • „Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas paragino sukilti prieš kariuomenę, kaltindamas ją įvykdžius raketinį smūgį prieš jo pajėgas. Rusijos Gynybos ministerija tai neigia

  • Kremlius teigia, kad dėl J.Prigožino dabar atliekamas tyrimas dėl maišto kurstymo. Jam gresia iki 20 metų kalėjimo bausmė

  • Maskvoje ir Rostove, esančiame maždaug už 100 km į rytus nuo Ukrainos sienos, sustiprintas saugumas

  • J.Prigožinas sako, kad jo pajėgos įžengė į Rusiją iš Ukrainos, nors nepateikė jokių įrodymų. Jis taip pat teigė, kad „Wagner“ pajėgos numušė rusų sraigtasparnį, tačiau irgi nepateikė įrodymų.

  • Rostovo srities gubernatorius liepė gyventojams likti namuose ir išlikti ramiems

  • Apie padėtį informuojamas Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir JAV prezidentas Joe Bidenas

„Wagner“ grupės kolona galimai yra Rostovo srityje

04:40

Plinta vaizdo įrašas, jog „Wagner“ grupės kolona yra Rostovo srityje.

Ši informacija nėra patvirtinta.

 

„Google News“ blokuojama Rusijoje

04:33

Remiantis interneto naudojimo stebėjimo sistemos „NetBlocks“ duomenimis, „Google News“ svetainė Rusijoje šiuo metu yra neprieinama.

J.Prigožinas: „Wagner“ paliko Ukrainą

04:31

„Wagner“ vadovas taip pat tikina, kad jo vadovaujamos pajėgos paliko Ukrainą ir įžengė į pietinį Rusijos miestą Rostovą prie Dono.

Šį teiginį jis išsakė ankstyvą šeštadienį garsinėje žinutėje, tačiau nepateikė jokių įrodymų.

 

Į Maskvą atvyksta tankai

04:30

Pranešama, kad tankai atvyksta saugoti Rusijos parlamento (Dūmos).

 

J.Prigožinas tikina, kad „Wagner“ numušė Rusijos sraigtasparnį

04:12

J.Prigožinas garso pranešime teigia, kad „Wagner“ numušė Rusijos sraigtasparnį, kuris netoli pietinio Rostovo miesto apšaudė konvojų.

Jis nepateikė įrodymų, patvirtinančių šį teiginį.

Anksčiau vietiniai Rostovo gyventojai pranešė, kad virš miesto skraido kariniai sraigtasparniai.

Rusijos regiono gubernatorius liepia gyventojams likti namuose

04:03

Rusijos pietinės Rostovo srities gubernatorius Vasilijus Golubevas liepė gyventojams išlikti ramiems ir neiti iš namų, praneša "Reuters".

Plinta galimų susišaudymų vaizdai

03:59

Internetinėje erdvėje plinta vaizdo įrašas, kuriame užfiksuotas tariamas susišaudymas tarp „Wagner“ ir Rusijos karių.

Nepriklausomai patikrinti šios informacijos kol kas nėra galimybių.

 

Rostove išjungtos gatves filmuojančios kameros

03:58

Rostovo mieste išjungtos gatves filmuojančius kameros. Apie tai telegrame pranešė nepriklausomi Rusijos žurnalistai.

 

J.Prigožinas: karinis sraigtasparnis atidengė ugnį į „Wagner“ koloną

03:58

J.Prigožinas „Telegram“ paskelbtame garso įraše sako, kad karinis sraigtasparnis atidengė ugnį į „Wagner“ koloną ir „Wagner“ pajėgos jį numušė.

Šie duomenys nėra patvirtinti.
 

Rusijos generalinis prokuroras pranešė V.Putinui apie pradėtą bylą

03:46 Atnaujinta 04:35

Rusijos generalinis prokuroras Igoris Krasnovas pranešė prezidentui Vladimirui Putinui apie baudžiamąją bylą, iškeltą dėl kaltinimų ginkluotu sukilimu, ir pažymėjo, kad ši baudžiamoji byla inicijuota teisėtai, pranešė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Apie tai pranešė agentūra TASS.

Prokuratūra pažadėjo pateikti teisinį J.Prigožino veiksmų įvertinimą -jam gali grėsti nuo 12 iki 20 metų laisvės atėmimo bausmė.

Baltieji rūmai stebi padėtį Rusijoje

03:45

Po kaltinimų dėl ginkluoto maišto Rusijoje Baltųjų rūmų nacionalinio saugumo taryba pranešė, kad stebi padėtį ir konsultuosis su sąjungininkais bei partneriais dėl įvykių eigos, praneša „Reuters“.

J.Prigožinas kaltina Rusijos kariuomenės vadą įsakius lėktuvų pilotams šaudyti į jo samdinius 

03:38

Privačios karinės grupės „Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas apkaltino Rusijos kariuomenės vadą Valerijų Gerasimovą įsakius surengti oro ataką „viduryje civilių automobilių“, skelbia CNN. 

„Generalinio štabo viršininkas ką tik davė įsakymą pakelti lėktuvus ir atidengti ugnį į kolonas, kurios juda tarp civilių automobilių ir sunkvežimių“, – sakė J.Prigožinas. „Jam nerūpi, ką jis nužudys. Jie jau pusantrų metų žudo savo civilius, užuot kovoję su priešu“, – pridūrė jis. 
J.Prigožinas gyrė rusų pilotus už tai, kad „atsisakė vykdyti šiuos nusikalstamus įsakymus“.

15min fotomontažas, „Scanpix“ nuotr./V.Gerasimovas/J.Prigožinas
15min fotomontažas, „Scanpix“ nuotr./V.Gerasimovas/J.Prigožinas

CNN negali patvirtinti J.Prigožino pasakojimo apie oro ataką. Anksčiau jis sakė, kad jo pajėgos įžengė į Rusijos Rostovo sritį, kuri ribojasi su Ukraina.

Rusijos gynybos ministerija kol kas nepateikė komentarų.

Rusijos statytinis Kryme susirūpinęs ir negali užmigti

03:36

Kai kurie Rusijos pareigūnai jau išreiškė susirūpinimą dėl šios nakties įvykių.

Rusijos statytinis, okupuoto Krymo Sevastopolio miesto gubernatorius Michailas Razvožajevas „Telegram“ paskelbė:

„Kaip ir daugelis jūsų, dabar nemiegu. Bet koks konfliktas yra blogai. Tokio lygio konfliktas... yra labai blogas.“

Ch.Grozevas: mano prognozė išsipildė, nors sakė, kad tai nesąmonė

03:31

Christo Grozevas, projekto „Bellingcat“ tiriamasis žurnalistas: 

„Prigožinas sako, kad turi 25 tūkst. kariuomenę ir kad prieš grįždamas į fronto liniją ketina perimti valdžią ir susidoroti su „išdavikais“ pačioje viršūnėje.

SWNS / Scanpix nuotr./Christo Grozevas
SWNS / Scanpix nuotr./Christo Grozevas

Esu pakankamai senas, kad prisiminčiau, kaip Rusijos „ekspertai“ sakė, jog kalbu nesąmones, kai prognozavau, kad Prigožinas šiais metais bandys įvykdyti perversmą“.

Politologė T.Stanovaja: „Ramiai. Nėra jokio perversmo“

03:28

Rusijos politologė Tatjana Stanovaja, komentuodama Jevgenijaus Prigožino maištą ir jo galimybes laimėti, rašo:

„Gerai, visi išlikite ramūs. Nėra jokio perversmo.

Prigožinas iš karto ir aiškiai pareiškė, kad jis neliečia valdžios (išskyrus jau “priešiškai nusiteikusius„ kariškius).

Kol kas nėra įtikinamų įrodymų, kad (a) įvyko pasikėsinimas į “Wagner„ ir (b) Prigožinas kažkur veda kolonas.

„Twitter“ nuotr./Tatjana Stanovaja
„Twitter“ nuotr./Tatjana Stanovaja

Parodomasis, viešasis momentas visoje šioje istorijoje yra labai stiprus. Iš pradžių dar vienas “šokiruojantis„ interviu (kad parodytų, kaip Prigožinas vis labiau tolsta), paskui smūgio vaizdo įrašas (kad visi sudrebėtų) ir, galiausiai, žygis į Rostovą ir Šoigu pabėgimas (kaip patogu).

Tada šiek tiek atsitraukimo, sakant, kad kariškiai yra su mumis, kariuomenė taip pat, ir kad tai ne perversmas, o teisingumo žygis. Dar neaišku, kodėl visa tai vyksta. Galbūt tam, kad Prigožinas būtų pašalintas iš žaidimo (jam pačiam aktyviai dalyvaujant). Tačiau akivaizdu, kad tai šventė FSB ir Generaliniam štabui – Prigožinas pagaliau gaus į galvą“.

 

„Meduza“: „Wagner“ vaizdo įrašas su Kremliaus atakos prieš samdinius įrodymais – suklastotas

03:17

Penktadienį lygiai 21 val. Maskvos laiku telegrame buvo paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame užfiksuoti tariami raketų atakos prieš „Wagner“ stovyklą padariniai. Būtent dėl šios tariamos atakos „Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas apkaltino Kremlių ir pažadėjo atkeršyti – pasiuntė savo samdinius į Rusiją. Rusijos nepriklausomas žiniasklaidos kanalas „Meduza“ skelbia, kad „Wagner“ paskelbtas vaizdo įrašas yra suklastotas.

„Meduza“ išanalizavo vaizdo įrašą ir skelbia, kad jis yra suklastotas.

Pasak žiniasklaidos kanalo, vaizdo įrašas nufilmuotas toje pačioje „Wagner“ stovykloje, kuri jau ne kartą pasirodė „karinių korespondentų“ reportažuose – palyginus vaizdo įrašus nekyla abejonių.

„Meduza“ taip pat pateikia akcentus, kurie leidžia manyti, kad "Wagner" skelbiama medžiaga padirbta:

  • Operatoriai ne bėga nuo sprogimo, kaip būtų galima tikėtis, jei bijotų pakartotinių artilerijos ar raketų smūgių, bet, priešingai, eina jo link.
  • Operatoriai iš karto, vis dar nieko nežinodami, kas tiksliai įvyko, daro nedviprasmiškas išvadas, kad Ukrainos smogti galėjo tik jų pačių „sąjungininkai“
  • Nė viename vaizdo įrašo fragmente nematyti sprogimo kraterio, o aplinkinė teritorija nėra užversta žemėmis. Tai įmanoma arba esant labai silpnam sprogimui (pavyzdžiui, rankinės granatos), arba sprogimui ore. Tačiau pastarasis variantas yra labai retas atvejis.
  • Viename įrašo fragmente matyti iškastos duobės liekanos, padengtos šviežiais medžių lapais, kurie neturi jokių terminių pažeidimų. Duobės centre degė du laužai, o netoliese nematyti nei kraterio, nei sviedinių fragmentų, kurie paprastai lieka tose vietose, kur pataiko sviediniai
  • Vaizdo įraše, kuriame, sprendžiant iš aprašymo, rodoma raketų ataka su daugybe aukų, nėra nė vienos aukos.
  • Viename epizode matyti žmogaus kūnas ir galūnės fragmentas. Įrašo kokybė neleidžia jo atpažinti, tačiau pagal kraujo spalvą galima drąsiai teigti, kad žmogus mirė ne likus kelioms valandoms iki šaudymo, o tai įvyko gerokai anksčiau.

V.Putinui apie „bandymą sukelti maištą“ jėgos struktūros praneša kiaurą parą

03:09

Gynybos ministerija, Federalinė saugumo tarnyba, Vidaus reikalų ministerija ir „Rosgvardija“ Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui visą parą teikia ataskaitas apie priemones, kurių imtasi dėl „bandymo sukelti maištą“.

„Gynybos ministerija, Federalinė saugumo tarnyba, Vidaus reikalų ministerija ir Federalinė gvardijos tarnyba visą parą nuolat atsiskaito prezidentui apie priemones, kurių imtasi“, – sakė jo atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Kariškiai užblokavo įvažiavimus į Rostovą prie Dono

02:39

161.ru praneša apie federalinio greitkelio M4 "Don" uždarymą. Leidinys cituoja liudininkus, kurie teigia, kad buvo tikrinamos transporto priemonės.

Iš viso greitkelis užblokuotas šešiuose ruožuose, įskaitant teritoriją netoli oro uosto "Platov", Šachtų miestą, rašo leidinys "Tiutina". Taip pat uždarytos Stavropolio-Rostovo greitkelio atkarpos ties Zernogradu (atstumas tarp šių miestų yra apie 80 km).

Anksčiau karinė technika buvo pastebėta Rostovo prie Dono centre prie Pietų karinės apygardos štabo. Ten taip pat buvo matyti ir policijos patruliai su automatais. Įvairiose miesto dalyse buvo girdimas sraigtasparnių triukšmas.

Pasak 161.ru šaltinio saugumo tarnybose, saugumo tarnyboms buvo įsakyta Pietų karinės apygardos būstinę paimti į specialią apsaugą.

Specialiųjų pajėgų daliniai išskrido į Rostovą

02:24

Vyriausybės pareigūnas laikraščiui „The Moscow Times“ sakė, kad prieš kelias valandas į Rostovą prie Dono išskrido dešimtys lėktuvų su specialiųjų pajėgų daliniais.

Rostovo centre jau buvo pasirodžiusi karinė technika, mieste įvestas planas „Tvirtovė“.

 

J.Prigožinas: „Wagner“ kirto Rusijos sieną, pasieniečiai apkabino mūsų karius

02:15

„Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas savo naujame pranešime tvirtina, kad jo kariuomenės žmonės „visose vietose“ iš Ukrainos kirto Rusijos valstybinę sieną ir dabar įžengė į Rostovą.

„Šiuo metu mes visose vietose peržengėme valstybės sieną. Pasieniečiai išėjo mūsų pasitikti ir apkabino mūsų karius. Dabar įvažiuojame į Rostovą“, – sakoma jo pranešime.

Pasirodė pranešimų, kad iš Ukrainos Luhansko srities į Rusijos Rostovo srities teritoriją įvažiavo „Wagner“ kolonos:

„Muzikantų kolona [„Wagner“ samdinių pravardė] važiuoja per Novošachtinsko kontrolės punktą, kolonos ilgis – apie 50 km. Vološino kontrolės punkte situacija tokia pati, tik kolonos ilgis – 80 km, o jie važiuoja toliau. Karo policija ir pasieniečiai nesikiša“, – rašėė Rusijos karinis tikraraštininkas „Dontstopwar“.

„Wagner“ atsakas generolams: „Neįmanoma sustabdyti to, kas prasidėjo“

02:11

„Wagner“ į generolų raginimus nepaklusti Jevgenijaus Prigožino įsakymams ir nutraukti maištą, savo „Telegram“ kanale atsakė, kad neįmanoma sustabdyti to, kas prasidėjo.

„AFP“/„Scanpix“/„Wagner“ kariai mojuojantys vėliavomis neidentifikuotoje lokacijoje
„AFP“/„Scanpix“/„Wagner“ kariai mojuojantys vėliavomis neidentifikuotoje lokacijoje

„Wagner“ vadai lieka ištikimi perspektyviausiam politikui ir vykdys bet kokį įsakymą. Nei FSB, nei Surovikinas negalės sustabdyti to, kas prasidėjo. Visi generolai, kurie drebančiomis rankomis kreipiasi į muzikantus, kad šie liautųsi, iš tikrųjų jau pasirašė nuosprendį. Tribunolas tikrai bus. Surovikinas atsakys už Chersono atidavimą“, – sakoma pranešime.

Šaltiniai: įvyko pirmasis susidūrimas tarp „Wagner“ ir „Rosgvardijos“ dalinių

02:08

Nepatvirtintais duomenimis, kelyje Rostovas-Maskva, Kozači Tabory vietovėje, įvyko pirmasis susidūrimas tarp „Wagner“ priešakinių grupių, judančių Maskvos link, ir „Rosgvardijos“ dalinių.

 

 

Generolas V.Aleksejevas: „Tai yra valstybinis perversmas“

02:08

Rusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo Vyriausiosios valdybos viršininko pirmasis pavaduotojas generolas leitenantas Vladimiras Aleksejevas pavadino „Wagner“ veiksmus „dūriu į nugarą šaliai ir prezidentui“.

„Tai, kas dabar vyksta, yra akivaizdus faktas, kurio, be beprotybės, negaliu paaiškinti <...> tai yra valstybinis perversmas. Tokią provokaciją galėjo sugalvoti tik Rusijos Federacijos priešai“, – sakė V.Aleksejevas.

JAV atidžiai stebi situaciją: „Tai kažkas tikro“

02:01

JAV administracija atidžiai stebi padėtį Rusijoje po privačios karinės bendrovės „Wagner“ vadovo Jevgenijaus Prigožino pareiškimų. Tai praneša CNN, remdamasi neįvardytu JAV prezidento Joe Bideno administracijos pareigūnu.

Vašingtonas mano, kad naujausi J.Prigožino pranešimai yra „daugiau nei jo įprasta retorika“. „Tai kažkas tikro“, – teigė administracijos atstovas.

„Wagner“ aiškina, kaip seko jų kantrybė: J.Prigožino norą atkurti teisingumą labai lengva suprasti

01:58

„Wagner“ telegrame paskelbė pranešimą, kuriame išdėstė, kaip Rusijos karinė vadovybė sekino kantrybę.

„Buvo daug bandymų:

  • Rusijos oro pajėgos atakavo pozicijas netoli Palmyros, kur žuvo 3 kovotojai, o Rusijos didvyris Andrejus Bogatovas neteko rankos;
  •  įvykiai Chšeme, kai Šoigu įsakymu lėktuvai atakavo „Wagner“;
  • „šovinių badas“, kilęs Bachmuto mėsmalės įkarštyje;
  • privaloma sutartis su Rusijos gynybos ministerija.

O dabar, šiandien, atviras raketų ir lėktuvų smūgis.

Taigi Prigožino norą atkurti teisingumą, kuris ypač svarbus Rusijos žmonėms, labai lengva suprasti.

O visi teiginiai apie karinį perversmą yra absurdiški. Kodėl Prigožinas, kuris visa širdimi remia „Wagner“ ir išleidžia jai tiek daug asmeninių pinigų?

Jis išspręs visus klausimus su Šoigu ir Gerasimovu ir grįš į frontą su savo kovotojais užbaigti to, ką pradėjo ir ko nepavyko kitiems.

„Wagner“, esant dabartinei situacijai, yra vieninteliai, kurie gali grąžinti Rusijai ne tik teisingumo, bet ir nacionalinio pasididžiavimo jausmą“, – sakoma paskelbtame pranešime.

Maskvoje – ypatingos saugumo priemonės

01:56

Maskvoje sustiprintos saugumo priemonės. Apie tai Rusijos valstybinei naujienų agentūrai TASS pranešė teisėsaugos institucijos.

„Maskvoje sustiprintos saugumo priemonės, visi svarbiausi objektai buvo pradėti sustiprintai saugoti“, – sakė naujienų agentūros šaltinis.

Be to, imta saugoti vyriausybinius objektus ir transporto infrastruktūrą.

Taip pat pažymima, kad budėti pradėjo riaušių policijos daliniai ir Rosgvardijos specialiosios paskirties kariai.

Pranešama, kad Rusijos saugumo pajėgoms buvo atsakyti ugnimi į bet kokį bandymą vykdyti agresiją jų kryptimi.

FSB ir S.Surovikinas ragina „Wagner“ samdinius nevykdyti J.Prigožino įsakymų

01:42

Rusijos federalinė saugumo tarnyba paragino „Wagner“ kovotojus nevykdyti Jevgenijaus Prigožino įsakymų ir jį sulaikyti, o J.Prigožinui artimu laikytas Generalinio štabo viršininko Valerijaus Gerasimovo pavaduotojas generolas Sergejus Surovikinas įrašė vaizdo pranešimą, kuriame paragino samdinius „liautis“.

VIDEO: Rusijos generolas Sergejus Surovikinas paragino „Wagner“ karius grįžti į bazes

„Raginame „Wagner“ kovotojus nedaryti nepataisomos klaidos, nutraukti bet kokius jėgos veiksmus prieš Rusijos žmones, nevykdyti nusikalstamų ir išdavikiškų J.Prigožino įsakymų, imtis priemonių dėl jo sulaikymo“, – skelbiama FSB kreipimęsi.

AFP/ „Scanpix“ nuotr./Sergejus Surovikinas
AFP/ „Scanpix“ nuotr./Sergejus Surovikinas

Generolas S.Surovikinas taip pat kreipėsi į „Wagner“ kovotojus: „Raginu jus sustoti“.

„Ką tik Gynybos ministerijos vadovybės įsakymu atvykau iš fronto linijos, iš fronto linijos, kur mūsų kariai kovoja su priešo persvara iki mirties, patiria nuostolių, bet atsilaiko.

Kreipiuosi į „Wagner“ vadovybę, vadus ir kovotojus. Mes kovojome kartu su jumis, kartu patyrėme nuostolių, kartu laimėjome. Esame vieno kraujo, esame kariai.

Raginu sustoti, priešas tik ir laukia, kai pablogės mūsų vidaus politinė padėtis. Neturime žaisti jų naudai. Kol dar nevėlu, privalome paklusti visuotinai išrinkto Rusijos Federacijos prezidento valiai ir įsakymui, privalome sustabdyti kolonas ir grąžinti jas į nuolatines bazes. Visas problemas galima išspręsti tik taikiai, vadovaujant Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų vyriausiajam vadui“, – pareiškė S.Surovikinas.

 

V.Putinui pranešta, „imamasi visų būtinų priemonių“

01:32

Rusijos diktatoriui Vladimirui Putinui jau buvo pranešta apie „Wagner“ vadovo Jevgenijaus Prigožino ir Rusijos gynybos ministro Sergejaus Šoigu konfliktą. J.Prigožinui iškelta baudžiamoji byla dėl raginimo surengti ginkluotą sukilimą, pranešė Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS.

Pranešama, kad V.Putinas žino apie situaciją. Pasak jo atstovo spaudai Dmitrijaus Peskovo, „imamasi visų būtinų priemonių“.

Rusijos nacionalinis kovos su terorizmu komitetas pareiškė, kad J.Prigožino pareiškimai buvo pagrindas „iškelti baudžiamąją bylą dėl raginimo rengti ginkluotą sukilimą“.

Komitetas paragino J.Prigožiną nutraukti savo „neteisėtus veiksmus“.

Rusijos tiriamosios žurnalistikos leidinys „Svarbios istorijos“, remdamasis šaltiniu, praneša, kad V. Putino administracijoje tvyro panika: „Jie neatmeta pilietinio karo scenarijaus“.

Maskvoje ir kituose miestuose – karinė technika

01:32

Po „Wagner“ vadovo Jevgenijaus Prigožino pareiškimo apie faktinį karo Rusijos kariuomenei paskelbimą socialiniuose tinkluose skelbiamos šarvuočių nuotraukos Rostovo prie Dono gatvėse, o Maskvos prieigose įrengiamos blokados.

Rostovo leidinio 161.ru šaltiniai patvirtina informaciją apie plano „Tvirtovė“ paskelbimą Rostovo srityje: „Yra įsakymas įvesti budėjimą visoje Vidaus reikalų ministerijoje ir Rosgvardijoje bei sustiprinti postus pasienyje su „LLR“ ir „DLR.“

Leidinyje taip pat skelbiamos šarvuočių nuotraukos Rostovo prie Dono gatvėse. 

Vaizdo įrašuose matyti prie Valstybės Dūmos važiuojančios Rusijos karinės transporto priemonės

01:31

Keliose socialinės žiniasklaidos paskyrose pasirodė vaizdai, kaip ankstyvą šeštadienio rytą pagrindinėmis Maskvos gatvėmis važinėja Rusijos karinės transporto priemonės. Viename vaizdo įraše, pateiktame vietinėje Rusijos interneto svetainėje, matyti, kaip dvi transporto priemonės važiuoja prie Maskvos Valstybės Dūmos.

Netoli pietryčių Ukrainos esančiame Rusijos mieste Rostove taip pat buvo galima pamatyti gatvėmis važinėjančias karines transporto priemones.

Rusijos valstybinis televizijos kanalas nutraukė naujienų laidą, kad paneigtų „Wagner“ vadovo teiginius

01:31

Valstybinis naujienų televizijos kanalas „Rossija 24“ penktadienio vakarą nutraukė laidos transliaciją ir perskaitė Rusijos gynybos ministerijos pranešimą, kuriame teigiama, kad samdinių grupuotės „Wagner“ lyderio Jevgenijaus Prigožino teiginiai „neatitinka tikrovės“.

Pertrauka įvyko transliuojant laidą „Tarptautinė apžvalga“. Laidos vedėjas paskelbė šiuos žodžius:

„Pertraukiame programą [...], kad perduotume Rusijos gynybos ministerijos pranešimą: Visi socialiniuose tinkluose platinami Jevgenijui Prigožinui priskiriami pranešimai ir vaizdo įrašai apie tariamus Rusijos gynybos ministerijos išpuolius prieš „Wagner“ PMC užnugario stovyklas neatitinka tikrovės ir jais siekiama dezinformuoti.“

Rusija: J.Prigožino veiksmai bus tinkamai įvertinti baudžiamojoje byloje

01:30

„Wagner“ vadovo Jevgenijaus Prigožino veiksmai „bus tinkamai teisiškai įvertinti baudžiamojoje byloje“, pranešė Rusijos Federacijos generalinė prokuratūra, remdamasi valstybine žiniasklaida „RIA Novosti“. 

Penktadienį Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FSB) iškėlė baudžiamąją bylą J.Prigožinui po to, kai jis, apkaltinęs Maskvos karinę vadovybę, kad per smūgį stovyklai nužudė „didžiulį kiekį“ jos samdinių, pažadėjo atkeršyti.

Rusijos gynybos ministerija paneigė J.Prigožino teiginį.

Ukrainos gynybos ministerija reaguoja į Rusijos nesutarimus: „Mes stebime“

01:30

Ukrainos gynybos ministerija penktadienį sureagavo į „Wagner“ grupės lyderio Jevgenijaus Prigožino sukeltą kovą Rusijoje.

„Mes stebime“, – tviteryje rašo Ukrainos gynybos ministerija, reaguodama į Rusijos kovą.

 

Ukrainos prezidento patarėjas sureagavo į J.Prigožino pareiškimus: „Ateina neramūs laikai“

01:29

Ukrainos prezidento administracijos patarėjas Michailas Podoliakas penktadienį reagavo į „Wagner“ lyderio Jevgenijaus Prigožino ir jo naujausių pareiškimų prieš Rusijos karinę vadovybę ažiotažą.

„Twitter“ M.Podoliakas teigė: „Artėja audringi laikai“.

 

Rusija atlieka tyrimą dėl „Wagner“ vadovo raginimo „sukilti“

01:28

Vladimiras Putinas žino apie „situaciją, kuri susiklostė dėl Jevgenijaus Prigožino pareiškimų“, penktadienį pranešė Rusijos valstybinė žiniasklaida TASS, turėdama omenyje „Wagner“ vadovą.

Jis taip pat žino, kad Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FSB) penktadienį iškėlė baudžiamąją bylą, kurioje samdinių pajėgų vadas kaltinamas raginimu rengti ginkluotą sukilimą, pranešė TASS.

J.Prigožinas pareiškė, kad Rusijos kariuomenė raketomis smogė „Wagner“ grupės užnugario stovykloms, pagrasino atsakyti ir pažadėjo „atkurti teisingumą“ Rusijoje. Prigožinas sakė, kad jo „25 000 (karių)“ ketina „išsiaiškinti, kodėl šalyje tvyro chaosas“, ir ragino rusus prisijungti prie jų.

Pasak TASS, Nacionalinis kovos su terorizmu komitetas pareiškė, kad J.Prigožino paskleisti kaltinimai „neturi jokio pagrindo“.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas taip pat sakė, kad V.Putinas žino apie padėtį ir „imamasi visų būtinų priemonių“, praneša valstybinė žiniasklaida „RIA Novosti“. 

Pasak Rusijos žiniasklaidos priemonės „Važnyj istorij“, kuri remiasi Kremliui artimu šaltiniu, Rusijos prezidento kanceliariją „apėmė panika“ ir ji „neatmeta pilietinio karo scenarijaus“.

Rusijos žiniasklaida pranešė, kad keliuose Rusijos regionuose teisėsaugos institucijoms paskelbta padidinta parengtis, o Rostovo prie Dono, miesto netoli Ukrainos sienos, gatvėse pastebėta karinės technikos.

J.Prigožinas kaltina Rusijos kariuomenę užpuolus „Wagner“ ir grasina atsakyti

01:26

„Wagner“ samdinių vadas Jevgenijus Prigožinas sakė, kad Rusijos gynybos ministerija atakavo grupės bazes užnugaryje.

„Buvo surengta raketinė ataka prieš “Wagner„ stovyklas. Daug aukų. Pasak liudininko, ataka buvo surengta iš užnugario, vadinasi, ją surengė Rusijos gynybos ministerija“, – sakė J.Prigožinas.

„Šis niekšas bus sustabdytas“, – pridūrė jis, turėdamas omenyje Rusijos gynybos ministrą Sergejų Šoigu.

„Scanpix“/ZUMA Press nuotr./Jevgenijus Prigožinas
„Scanpix“/ZUMA Press nuotr./Jevgenijus Prigožinas

„Buvome pasirengę padaryti nuolaidų gynybos ministerijai, atiduoti savo ginklus, rasti sprendimą, kaip toliau ginti šalį. Tačiau šie niekšai nenusiramino“, – sakė J.Prigožinas.

„Turime 25 000 (karių) ir ketiname išsiaiškinti, kodėl šalyje tvyro chaosas“, – sakė jis. „Visi, kas nori, prisijunkite prie mūsų“.

J.Prigožino „Wagner“ grupė aktyviai dalyvauja Rusijos kare, daugiausia dėmesio skirdama Bachmuto užėmimui.

Siekdama savo tikslų, samdinių būrys pradėjo verbuoti rusų belaisvius, žadėdamas jiems laisvę po šešių mėnesių fronte. Tuo pat metu J.Prigožinas aktyviai kritikavo Rusijos gynybos ministrą S.Šoigu ir Generalinio štabo viršininką Valerijų Gerasimovą dėl aplaidumo ir paramos trūkumo.

Nepaisant tebesitęsiančių nesutarimų, Rusijos kariuomenė kartu su „Wagner“ samdiniais iki gegužės 20 d. užėmė Bachmutą.

J.Prigožinas netrukus pareiškė, kad samdinių būrys perduos miesto kontrolę Rusijos gynybos ministerijai ir pasitrauks.

Nepaisant to, konfliktas nesibaigė, o J.Prigožinas ir toliau viešai užsipuolė Rusijos gynybos ministeriją, nueidamas taip toli, kad pareiškė, jog Rusija pradėjo visą visuotinį karą dėl „oligarchų praturtėjimo“.

Jis kaltino Rusijos gynybos ministeriją, kad ši dėl prasto planavimo „išžudė tūkstančius jaunų vaikinų (karių)“.

Paskutinis atnaujinimas 2023-06-24 01:26

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas