Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 06 06 /14:26

J.Stoltenbergas: NATO palaiko Italijos siekį palaikyti dialogą su Rusija

NATO sveikina Italijos pagalbą palaikant dialogą su Rusija, trečiadienį sakė Aljanso generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas, atsakydamas į klausimą apie Italijos norą, kad būtų iš naujo svarstomos Rusijai taikomos sankcijos.
Jensas Stoltenbergas
Jensas Stoltenbergas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Kai kalbama apie Rusiją, man atrodo svarbu pabrėžti, kad NATO dvejopai vertina santykius su Rusija. Mums būtina stipri atgrasomoji priemonė, stipri gynyba drauge su politiniu dialogu, nes mes nesiekiame Rusijos izoliacijos“, – sakė J.Stoltenbergas.

„Dėl šios priežasties aš sveikinu Italijos reikšmingą paramą mūsų dialogui su Rusija“, – pridūrė jis.

Aljanso generalinis sekretorius pabrėžė, kad jam atrodo svarbu tęsti šį dialogą, nors jis nėra paprastas.

J.Stoltenbergas priminė, kad neseniai įvyko Rusijos ir NATO tarybos posėdis. „Svarbu tęsti dialogą“, – pažymėjo jis.

„Manau, kad ekonominės sankcijos svarbios, nes jos aiškiai parodo, jog tai, ką Rusija padarė Ukrainoje, privalo turėti pasekmių. Rusija turi pakeisti elgesį, tik tada sankcijos bus panaikintos“, – sakė jis.

Antradienį kalbėdamas apie Rusiją, kuriai taikomos ES sankcijos dėl Ukrainos krizės, naujasis Italijos premjeras Giuseppe Conte sakė: „Skatinsime iš naujo svarstyti sankcijų sistemą.“

Nuomonių skirtumai netrukdo bendradarbiauti

J.Stoltenbergas taip pat pareiškė, kad NATO sąjungininkės gali stiprinti ryšius saugumo ir gynybos srityse, nors jų nuomonės įvairiais tarptautiniais klausimais, nuo prekybos ir ekonomikos iki Irano branduolinės programos, skiriasi.

„Taip, yra nuomonių skirtumų ir mes juos rimtai vertiname. Tačiau tuo pačiu metu NATO sugeba stiprinti savo transatlantinius ryšius saugumo srityje“, – pažymėjo jis, atsakydamas į žurnalisto klausimą, kaip Aljanso narių nuomonių skirtumai paveiks bendradarbiavimą sąjungininkių saugumo srityje.

Generalinis sekretorius priminė, jog Aljansą sudaro 29 valstybės abiejose Atlanto pusėse ir visos šios šalys turi savo istoriją, savo geografiją ir požiūrį į prekybą, ekologiją bei kitus dalykus, tačiau tai NATO nėra problema, nes istorija parodė, kad nepaisydamas visų vidaus nuomonių skirtumų Aljansas sėkmingai vykdo savo gynybos misiją.

AFP/„Scanpix“ nuotr./NATO vėliava
AFP/„Scanpix“ nuotr./NATO vėliava

„Tuo pačiu metu reikia prisiminti, kad mes ir anksčiau esame susidūrę su tokiais nuomonių skirtumais“, – sakė J.Stoltenbergas ir pažymėjo, kad dabartinė situacija Aljansui jokiu būdu nėra nauja.

„Tačiau vėl ir vėl matome, kad galime susivienyti esminiam NATO uždaviniui: ginti vieniems kitus nepaisant nuomonių skirtumų“, – pabrėžė jis.

NATO generalinis sekretorius pridūrė, jog „būtų gerai, jeigu šie nuomonių skirtumai galiausiai būtų įveikti“.

„Aš galvoju, kad įmanoma apriboti neigiamą šių ginčų poveikį NATO“, – sakė J.Stoltenbergas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas