Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAE pertvarko baudžiamosios ir šeimos teisės kodeksus

Jungtiniai Arabų Emyratai atsisakė švelnesnių bausmių už vadinamuosius „garbės“ nužudymus, šaliai imantis didelės baudžiamosios ir šeimų teisės reformos, apie kurią buvo paskelbta šeštadienį.
JAE
JAE / 123rf.com nuotr.

Naftos turtinga Persijos įlankos valstybė taip pat atšaukė draudimą nesusituokusioms poroms gyventi kartu ir sušvelnino suvaržymus alkoholio vartojimui, bet sugriežtino bausmes už išžaginimą ir lytinį priekabiavimą.

Daugelio arabų valstybių teisinės sistemos numato švelnesnes bausmes už nužudymus „ginant garbę“. Aukomis dažniausiai tampa moterys, laikomos užtraukusiomis „nešlovę“ savo šeimoms.

Dabar JAE tokiems nusikaltimams taikys lygiai tokią pačią atsakomybę, kaip ir už bet kuriuos kitus nužudymus.

Taip pat nebebus atskirų taisyklių, kaip turi būti parenkamos bausmės už „garbės nužudymus“. Anksčiau už tokius nusikaltimus galėjo būti skiriama 3–15 metų laisvės atėmimo, nurodė Jungtinių Emyratų žiniasklaida.

Nuo šiol nuteistiesiems grės mirties bausmė arba laisvės atėmimas iki gyvos galvos, nebent aukos šeima atsisakytų savo teisės į „atpildą“ – tokiais atvejais žudikai būtų siunčiami į kalėjimą mažiausiai septyneriems metams.

Žmogaus teisių ir moterų teisių grupės jau seniai ragino atsisakyti išlygų „garbės“ nužudymams. Anot jų, iki šiol galiojusi tvarka moteris nužudžiusiems vyrams leisdavo gana lengvai išsisukti.

Kitos reformos, kurioms apėmė JAE prezidentas šeichas Khalifa bin Zayedas al Nahaynas, apima pakeitimus, kaip bus nustatomos bausmės už kitus nusikaltimus prieš moteris.

Griežtesnės bausmės numatomos už lytinio priekabiavimo atvejus, o nuteistiems už nepilnamečio arba „ribotų protinių gebėjimų asmens“ išžaginimą grės mirties bausmė, rašo Abu Dabyje leidžiamas dienraštis „The National“.

Kitų šalių piliečiai, sudarantys apie 90 proc. JAE gyventojų, nuo šiol galės prašyti, kad skyrybų ir paveldėjimo bylose būtų taikomi jų šalių įstatymai.

Taip pat nebebus taikomos baudos žmonėms, sučiuptiems vartojant alkoholį be licencijos.

Futuristiniais dangoraižiais ir prekybos centrais garsėjantys Jungtiniai Arabų Emyratai išvystė didžiausia įvairove pasižyminčią ekonomiką Persijo įlankos regione, bet yra smarkiai priklausomi nuo turizmo ir iš užsienio atvykstančių darbininkų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas