Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Japonija ir Kinija susitarė surengti aukšto lygio derybas saugumo klausimais

Japonijos ir Kinijos pareigūnai kitą savaitę pirmą kartą nuo 2019-ųjų vasario surengs aukšto lygio diskusijas saugumo klausimais, šeštadienį pranešė Tokijo diplomatijos vadovas.
Japonijos užsienio reikalų ministras Yoshimasa Hayashi
Japonijos užsienio reikalų ministras Yoshimasa Hayashi / „AP“/„Scanpix“

Japonijos užsienio reikalų ministras Yoshimasa Hayashi ir jo kolega iš Kinijos Wang Yi šeštadienį beveik valandą kalbėjosi Miuncheno saugumo konferencijos Vokietijoje kuluaruose, sakoma jo biuro pranešime.

Jame teigiama, kad abu pareigūnai aptarė Rusijos invaziją į Ukrainą – vieną pagrindinių šių metų Miuncheno viršūnių susitikimo, kuris rengiamas likus vos kelioms dienoms iki pirmųjų Maskvos išpuolio metinių, temų.

Y.Hayashi „paragino Kiniją reaguoti į padėtį Ukrainoje kaip atsakingą didžiąją galią“.

Jis taip pat pasmerkė vėliausiąjį Šiaurės Korėjos raketos paleidimą šeštadienį ir paragino Pekiną „pozityviai prisidėti prie tarptautinės bendruomenės veiklos pagal nustatytas tarptautines taisykles“.

Abu pareigūnai susitarė kitą savaitę surengti saugumo ir diplomatines derybas, pranešė Y.Hayashi biuras, tačiau nepatikslino, kur jos vyks.

Paskutinis toks susitikimas įvyko 2019-ųjų lapkritį Pekine.

Tokijas ir Pekinas jau daug metų nesutaria dėl negyvenamų salų Rytų Kinijos jūroje, kurias Japonija administruoja kaip Senkaku, o Kinija vadina Diaoju salomis, suvereniteto.

Dviejų didžiųjų Azijos valstybių santykiai pašlijo 2012-aisiais, kai Japonijos vyriausybė supykdė Kiniją, nacionalizuodama kai kurias salas.

„Ministras Hayashi dar kartą išreiškė rimtą susirūpinimą dėl Rytų Kinijos jūros, įskaitant padėtį aplink Senkaku salas, taip pat dėl vis aktyvesnės Kinijos karinės veiklos netoli Japonijos, įskaitant jos veiksmų koordinavimą su Rusija“, – sakoma šeštadienį paskelbtame Japonijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Būsimosios saugumo derybos bus surengtos po neseniai Japonijos pareikštų kaltinimų, kad ankstesniais metais ji taip pat pastebėjo Kinijos stebėjimo balionus virš savo teritorijos. Šis pareiškimas pasirodė po to, kai Vašingtonas vasario pradžioje numušė, jo teigimu, kinų šnipinėjimo balioną.

Y.Hayashi „dar kartą aiškiai išdėstė Japonijos poziciją dėl konkrečių baliono formos skraidančių objektų, kurie anksčiau buvo aptikti Japonijos teritorinėje oro erdvėje“, sakoma pareiškime.

„Pasakiau, kad jei koks oro balionas įskris į mūsų šalies oro erdvę be leidimo, tai bus laikoma įsiveržimu, nesvarbu, iš kurios šalies jis kilęs“, – po derybų žurnalistams sakė ministras, nurodė naujienų agentūra „Kyodo“.

Japonijos žiniasklaida anksčiau pranešė, kad vyriausybės pareigūnai svarsto galimybę sušvelninti taisykles ir leisti numušti oro objektus, kurie pažeidžia šalies oro erdvę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas