2021 07 03 /2021 07 04

Japonijoje purvo nuošliauža pražudė mažiausiai 2 žmones, kelios dešimtys dingo

Daugiau nei tūkstantis karių, ugniagesių ir policijos pareigūnų sekmadienį vykdė gelbėjimo darbus, kai purvo nuošliauža užgriuvo į pietvakarius nuo Tokijo įsikūrusį kurortinį miestelį, pakeliui šluodama nuo kelio namus ir automobilius.
Japonijos vidurio pietinėje Šidzuokos prefektūroje nuslinkus nuošliauža
Japonijos vidurio pietinėje Šidzuokos prefektūroje nuslinkus nuošliauža / „Scanpix“/AP nuotr.

Pranešama, kad per stichinę nelaimę mažiausiai du žmones žuvo, o apie 20 laikomi dingusiais.

Japonijos ministras pirmininkas Yoshihide Suga žurnalistams teigė, kad Atamio miestelyje buvo išgelbėta 19 žmonių, o 130 namų ir kitų pastatų buvo apgadinti.

Du žmonės žuvo, tačiau baiminamasi, kad dingo didesnis skaičius žmonių, pranešė premjeras po ministrų kabineto neeilinio posėdžio.

Kiek anksčiau gelbėjimo tarnybos teigė, kad dar nerasta 20 žmonių, tačiau perspėjo, jog skaičius gali išaugti. Šidzuokos prefektūros pareigūnai pranešė, kad trys žmonės buvo sužeisti.

„Regione vis dar smarkiai lyja, tačiau sunkus gelbėtojų darbas bus tęsiamas“, – kalbėjo Y.Suga ir perspėjo gyventojus saugotis tolesnių nuošliaužų.

„Prašau veikti kuo greičiau, kiek tai įmanoma kartu išliekant saugiems“, – prašė premjeras.

Kariai, ugniagesiai ir kitų tarnybų gelbėtojai, kuriems talkino trys pakrantės apsaugos laivai, mėgino išvalyti purvą iš Atamio gatvių ir pasiekti žmones, kurie, kaip manoma, galėjo įstrigti ar būti nublokšti. Per kritulius ir tirštą rūką buvo matomi tik pareigūnų šalmai.

Gelbėjimo tarnybų paieškose buvo naudojami ir šeši kariniai dronai.

Purvo nuošliauža ankstyvą šeštadienio rytą užgriuvo miestelį po kelias dienas trukusio stipraus lietaus. Išsigandę liudininkai spėjo nufilmuoti įvykį mobiliaisiais telefonais.

Liudininkai pasakojo girdėję didžiulį triukšmą ir tada bejėgiškai stebėję, kaip namus prarijo purvo bangos.

Kaip ir daugelis kitų, vertėja Mariko Hattori, gyvenanti netoli vietos, kuria prasiveržė cunamį primenanti purvo srovė, iš pradžių nesuprato, kas nutiko.

„Pirmasis dalykas, kurį pastebėjau, buvo daugybė greitosios pagalbos automobilių. Iš pradžių nežinojau, kas atsitiko, – pasakojo moteris. – išsigandau, kai pamačiau filmuotą medžiagą.“

Atamis, kur įvyko purvo nuošliauža, yra pajūrio kurortas, esantis maždaug už 100 kilometrų į pietvakarius nuo Tokijo. Miestelis garsėja karštosiomis versmėmis, šventovėmis ir parduotuvių alėjomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas