Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Japonijos ekspertai siūlo Fukušimos radioaktyvų vandenį išleisti į vandenyną

Avarijos ištiktoje Fukušimos atominėje elektrinėje susikaupęs radioaktyviomis medžiagomis užterštas vanduo turėtų būti išleistas į vandenyną arba išgarintas, penktadienį Japonijos vyriausybei rekomendavo ekspertų komisija.
Darbuotojai prie Fukušimos-1 atominės elektrinės stato vandens rezervuarus
Darbuotojai prie Fukušimos-1 atominės elektrinės stato vandens rezervuarus / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šis pasiūlymas nėra privalomas ir nenustato jokio termino, iki kurio vyriausybė turėtų apsispręsti, kaip pasielgti su silpnai radioaktyviu vandeniu arba iki kada turi būti baigtos pasirinktos procedūros.

Komisija šį klausimą svarstė ilgiau kaip trejus metus, bet kuo toliau, tuo jis tampa opesnis, nes jėgainės komplekse jau stinga vietos užterštam vandeniui laikyti.

Praėjus jau beveik devyneriems metams nuo žemės drebėjimo ir milžiniško cunamio sukeltos katastrofos, per kurią bendrovės „Tokyo Electric Power Co.“ (TEPCO) valdomoje Fukušimos 1-ojoje atominėje elektrinėje išsilydė trijų reaktorių aktyvioji masė, radioaktyvus vanduo tebesikaupia. Pagrindinis jo šaltinis yra sugedusiems reaktoriams aušinti naudojamas vanduo, iš jų prasisunkiantis ir surenkamas į rezervuarus, kad nenutekėtų į vandenyną arba kur nors kitur.

Pramonės ministerijos paskirta komisija nurodė, kad išleisti užterštą vandenį į jūrą arba paskleisti ore garinant yra „realistiniai pasirinkimai“.

Ekspertai pridūrė, kad vandens išleidimas į jūrą „gali būti patikimai atliktas“, nes šis metodas taip pat taikomas įprastai veikiančiuose reaktoriuose.

Šios komisijos, tuos pačius siūlymus preliminariai parengusios gruodį, vaidmuo tėra patariamasis. Jos rekomendacijoje reiškiama viltis, kad vyriausybė „priims sprendimą atsakingai ir ryžtingai“.

VIDEO: Robotas užfiksavo vaizdus iš apsemto Fukušimos elektrinės reaktoriaus

Vyriausybė tikriausiai tęs konsultacijas su vietos valdžia ir žvejais. Daugelis jų griežtai priešinasi vandens išleidimui į jūrą.

Neaišku, kada gali būti priimtas koks nors sprendimas. Tikėtina, kad jokio sprendimo šiuo opiu klausimu nebus priimta iki ateinančią vasarą Tokijuje vyksiančios olimpiados.

Jėgainėje veikiančių filtravimo sistemų apdorotame vandenyje turėtų būti likę tik tričio, kurio šiuo metodu neįmanoma pašalinti. Apie 80 proc. sukaupto užteršto vandens reikėtų pakartotinai apdoroti, kad jis taptų tinkamu išleisti.

Ekspertai sako, kad tritis žmonėms pavojingas tik šiuo atveju, jeigu šio radioaktyvaus vandenilio izotopo į organizmą patenka labai dideli kiekiai. Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) irgi nurodo, kad tinkamai išfiltruotas vanduo galėtų būti praskiedžiamas vandenyno vandeniu ir saugiai išleidžiamas, nesukeliant pavojaus aplinkai.

Vis dėlto šie argumentai iki šiol neįtikino aktyvistų ir kai kurių vietos gyventojų, įskaitant žvejus ir ūkininkus – šie žmonės baiminasi, kad vandens išleidimas sukeltų pavojų jų pragyvenimo šaltiniams.

Šiuo metu iš dalies apvalytas vanduo laikomas tūkstantyje didelių rezervuarų Fukušimos elektrinės teritorijoje.

Jėgainės operatorė TEPCO stato daugiau rezervuarų, bet jie bus visiškai įrengti tik 2022 metų vasarą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas