Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 13 /16:51

Japonijos imperatorius Akihito atsisakys valdžios

Japonijos imperatorius Akihito paskelbė apie savo planus artimiausiais metais išsižadėti sosto, praneša BBC. 82 metų monarchas pastaruoju metu kentė sveikatos problemas.
Japonijos imperatorius Akihito
Japonijos imperatorius Akihito / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Akihito Japonija

Tiesa, imperatorius neatskleidė tikslios priežasties, kodėl atsisakys valdžios. Akihito pareigas eina 27 metus, o jo sosto išsižadėjimas būtų neregėtas įvykis moderniosios Japonijos istorijoje.

Naujuoju imperatoriumi turėtų tapti imperatiškojo sosto paveldėtojas – princas Naruhito. Jam yra 56 metai.

Imperatoriaus postas Japonijoje yra ceremoninis, tačiau daugelis šalies gyventojų labai gerbia Akihito - dar ir dėl to, kad jis po Antrojo pasaulinio karo sugebėjo atriboti monarchiją nuo agresyvaus prieškario ir karo metų nacionalizmo.

Akihito būtų pirmasis iš sosto pasitraukęs Japonijos imperatorius per 200 metų.

1989 metais jis perėmė sostą iš savo mirusio tėvo Hirohito, valdžiusio net 63 metus. Prieš Antrąjį pasaulinį karą ir per jį Hirohito Japonijoje buvo laikomas kone dievybe, tačiau karą laimėję amerikiečiai naujoje konstitucijoje atėmė daugelį svarbiausių funkcijų iš imperatoriaus.

Imperatorius Akihito 2003 metais buvo operuotas dėl prostatos vėžio, be to, prieš ketverius metus jam buvo atlikta širdies operacija.

2011-aisiais jis nustebino šalį kreipdamasis į tautą per televiziją po Japoniją nuniokojusio žemės drebėjimo ir cunamio. Tai buvo itin neįprastas gestas, nes imperatoriai šalyje paprastai vengia viešumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito