Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Japonijos įstatymų leidėjai atvyko reto vizito į Taivaną aptarti regiono saugumo

Grupė Japonijos įstatymų leidėjų, įskaitant du buvusius gynybos ministrus, ketvirtadienį per retą aukšto lygio vizitą Taivane susitiko su prezidente Tsai Ing-wen aptarti regiono saugumo.
Taivano prezidentė Tsai Ing-wen
Taivano prezidentė Tsai Ing-wen / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Japonija Taivanas

Įstatymų leidėjo ir buvusio gynybos ministro Shigeru Ishibos vadovaujama delegacija teigė norinti susitarti su Taivanu gynybos klausimais ir pasirengti bet kokiam potencialiam konfliktui regione, kartu siekdama užkirsti kelią įsiplieksti tokiam konfliktui.

„Turime iš anksto apgalvoti, kokios situacijos gali nutikti, kokius įstatymus ir susitarimus turėtume parengti ir kokią ginkluotę galėtume naudoti“, – kalbėjo jis prezidentūroje.

„Turime dirbti drauge, kad pasiektume konsensusą dėl šio klausimo anksčiau, nei kas nors galėtų nutikti“, – pridūrė Sh.Ishiba.

Jis pažymėjo, kad Japonija taip pat glaudžiai bendradarbiauja su JAV, siekdama užkirsti kelią konfliktams Indijos ir Ramiojo vandenynų regione, ir teigė, kad sąjungininkės „neturi kito pasirinkimo“, kaip tik ruoštis.

Įtampa regione pastaraisiais mėnesiais didėjo. Taivanas, turintis 23 mln. gyventojų, gyvena nuolatinės Kinijos invazijos grėsmės sąlygomis. Pekinas autonominę, demokratiškai valdomą salą laiko savo teritorijos dalimi ir ne kartą sakė, kad kada nors ją susigrąžins, prireikus – jėga.

Japonijos įstatymų leidėjų grupę Taivane pasveikino prezidentė Tsai Ing-wen. Japonų delegacija taip pat susitiks su Taivano ministru pirmininku Su Tseng-changu ir Gynybos ministerijos atstovais.

„Taivano apsauga – tai ne tik suvereniteto apsauga... strateginio saugumo klausimu Taivanas yra labai svarbi pirmosios salų grandinės gynybos linija“, – sakė Tsai Ing-wen.

„Toliau gilinsime bendradarbiavimą su Japonija ir kitomis demokratinėmis partnerėmis, kad palaikytume taiką ir stabilumą Indijos ir Ramiojo vandenynų regione“, – pridūrė ji

Sh. Ishibą lydi dar trys Japonijos įstatymų leidėjai – Yasukazu Hamada, Akihisa Nakashima ir Takayuki Shimizu – visi jie priklauso įvairių partijų nacionalinio saugumo grupei, kurią sudaro daug gynybos srityje dirbusių asmenų.

Sh. Ishiba teigė, kad Japonija privalo skatinti regiono saugumą, ekonominį vystymąsi ir teisinės valstybės principo laikymąsi.

„Tai negali būti tik minčių, tik ištartų žodžių lygmuo. Japonija turi prisiimti konkrečią atsakomybę Azijos regione“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas