Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Japonijos premjeras: G-7 vasario 24-ąją internetu surengs susitikimą su V.Zelenskiu

Japonijos premjeras Fumio Kishida pirmadienį sakė, kad vasario 24-ąją – per Rusijos invazijos į Ukrainą metines – internetu surengs Didžiojo septyneto (G-7) šalių lyderių ir ukrainiečių prezidento Volodymyro Zelenskio susitikimą.
Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida
Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida / „AFP“/„Scanpix“

„Kad G-7 lyderiai galėtų ir toliau vieningai spręsti invazijos į Ukrainą [problemą], nusprendžiau šią savaitę, 24 dieną, surengti G-7 lyderių vaizdo konferenciją ir pakviesti prezidentą Zelenskį“, – sakydamas kalbą Tokijuje pranešė F.Kishida, kurio šalis šiemet pirmininkauja G-7.

„Šiais metais Japonija, kaip G-7 pirmininkė ir nenuolatinė JT Saugumo Tarybos narė, rems Ukrainą kovoje su Rusijos agresija ir vadovaus pasaulio pastangoms palaikyti laisvą ir atvirą tarptautinę tvarką, grindžiamą teisinės valstybės principais“, – sakė F.Kishida.

G-7 vadovai asmeniškai susitiks Hirošimoje gegužės mėnesį.

Be to, Japonija skirs Ukrainai naują 5,5 mlrd. dolerių (apie 5,18 mlrd. eurų) vertės finansinę paramą, pirmadienį pareiškė ministras pirmininkas.

„Vis dar reikia padėti žmonėms, kurių pragyvenimo šaltinius sugriovė karas, ir atkurti sugriautą infrastruktūrą. Nusprendėme skirti papildomą 5,5 mlrd. dolerių finansinę paramą“, – sakė jis kalbėdamas analitinio centro simpoziume.

F.Kishida sakė, kad vyriausybė sieks parlamento pritarimo dėl „atitinkamų įstatymų ir taisyklių pakeitimo“, kad lėšos galėtų būti suteiktos.

Šis pranešimas buvo paskelbtas tuo metu, kai JAV prezidentas Joe Bidenas, atvykęs iš anksto neskelbto vizito į Kyjivą, pažadėjo naują ginkluotės paketą Ukrainai.

Tai buvo pirmas J.Bideno vizitas į Ukrainą nuo karo pradžios, o V.Zelenskis šią kelionę pavadino „itin svarbiu paramos visiems ukrainiečiams ženklu“.

Japonija prisijungė prie Vakarų galybių, įvedusių sankcijas Rusijai, ir nuo prezidento Vladimiro Putino invazijos pradžios praėjusių metų vasario 24-ąją teikia pagalbą Ukrainai.

Premjero biuro duomenimis, Japonija jau suteikė Ukrainai 600 mln. dolerių (561,7 mln. eurų) finansinę paramą ir šimtų milijonų dolerių (eurų) vertės skubią humanitarinę pagalbą.

Nuo Rusijos prezidento Vladimiro Putino invazijos pradžios Japonija taip pat ėmėsi retų žingsnių – nusiuntė Kyjivui gynybinės įrangos ir pasiūlė prieglobstį nuo karo bėgantiems asmenims.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento