Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Japonijos žvalgyba: Ukrainoje žuvo 20 Rusijos generolų

Per beveik metus trunkantį karą Ukrainoje žuvo dvidešimt Rusijos generolų, remdamasi Japonijos žvalgybos duomenimis, surinktais kartu su Jungtinių Amerikos Valstijų ir Europos šalimis, pranešė Azijos naujienų svetainė „Nikkei“.
Rusijos karių pratybos kontroliuojamame Donecko regione
Rusijos karių pratybos kontroliuojamame Donecko regione / „AP“/„Scanpix“

Generolai asmeniškai vadovauja šimtams ar tūkstančiams karių. Pasak žvalgybos analitikų, nemažas generolų žūčių skaičius rodo, kad kariuomenė apskritai yra prastai apmokyta.

Buvęs Japonijos kariuomenės savigynos pajėgų štabo viršininkas Kiefumi Iwata nurodytą žuvusių generolų skaičių laiko „neįtikėtinai dideliu“ ir pažymėjo, kad, pavyzdžiui, JAV generolai beveik niekada nežūsta mūšio metu.

Preitų metų rugpjūtį britų žvalgyba pranešė, kad Ukrainoje žuvo 10 Rusijos generolų. Tuo tarpu Japonija, remdamasi žvalgybos duomenimis, surinktais bendradarbiaujant su JAV ir Europa, apskaičiavo, kad iš viso žuvo daugiau kaip 20 generolų.

Surinktos informacijos apžvalgoje teigiama, jog tikėtina, kad Ukrainos kariuomenė generolų paieškai naudojo mobiliųjų telefonų signalų sekimą, privertusį Maskvą uždrausti tokiu ryšiu naudotis fronte.

Neįprastai didelį nužudytų generolų skaičių K.Iwata aiškino Ukrainos kariuomenės pranašumu kibernetinio karo srityje, leidžiančiu Kyjivui sužinoti generolų buvimo vietas bei Rusijos taktika siųsti generolus į mūšio lauką.

„Generolo mirtis silpnina karių moralę“, – sakė jis.

Aukšto rango Japonijos žvalgybos pareigūnas iškėlė dar vieną galimybę.

„Gali būti, kad dviejuose rytiniuose regionuose yra informatorių, teikiančių informaciją Ukrainai“, – sakė pareigūnas, turėdamas omenyje Donecką ir Luhanską, kurių didžiąją dalį kontroliuoja Rusija.

Tokia žvalgybinė informacija gali būti neįkainojama. Duodami interviu pareigūnai teigė, kad vidinių šaltinių trūkumas buvo viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl JAV prireikė 10 metų, kad Pakistane surastų ir nužudytų Rugsėjo 11-osios teroristinių išpuolių sumanytoją Osamą bin Ladeną.

Vietos informatorių verbavimas priklauso nuo įvairių veiksnių, įskaitant valdymo sistemas, religiją ir etninę priklausomybę. Jų nuomone, nereikėtų stebėtis, kad Rusijos užgrobtuose Ukrainos regionuose yra šaltinių, teikiančių Kyjivui žvalgybinę informaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas