Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jaunimas spaudžia AfD dėl klimato: anglies pramonė ar mūsų balsai?

Vokietijos dešiniųjų populistų partija „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) per Europos Parlamento rinkimus pasirodė prasčiau nei tikėtasi, o ypač gausiai nuo šios politinės jėgos nusisuko šalies jaunimas, mieliau rinkęsis žaliuosius. Turbūt nenuostabu, kad AfD jaunimo sparnas po balsavimo paprašė partijos vadovybės atsisakyti radikalių pozicijų klimato kaitos klausimu, rašo „Reuters“.
AfD jaunimo sparnas ragina partiją pakeisti nuostatas dėl klimato kaitos
AfD jaunimo sparnas ragina partiją pakeisti nuostatas dėl klimato kaitos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

AfD EP rinkimuose Vokietijoje užėmė ketvirtąją vietą. Tuo tarpu žalieji, kuriuos aktyviai rėmė didmiesčių jaunimas, šoktelėjo net į antrąją poziciją.

Išanalizavus balsus paaiškėjo, kad AfD pritraukė tik 7 proc. 18-29 metų rinkėjų. Beveik trečdalis šios amžiaus grupės rinkėjų sekmadienį balsavo už žaliuosius.

AfD jaunimo sparnas tokią tendenciją netrukus susiejo su partijos vadovybės per rinkimų kampaniją demonstruotą skepsį dėl žmonijos įtakos klimato kaitai.

Kalbėjo apie „klimato psichozę“

„Rinkimų analizė: mes kviečiame partiją AfD plačioms diskusijoms apie aplinkosaugą ir klimato politiką. Mes mylime savo šalį, o tai reiškia, kad svarbu saugoti aplinką ateities kartoms“, – „Facebook“ paskyroje parašė partijos jaunimo atstovai.

AfD save pateikia kaip vienintelę partiją Vokietijoje, pasisakančią prieš perėjimą prie atsinaujinančios energijos išteklių ir elektromobilių.

AFP/„Scanpix“ nuotr./AfD rinkiminis plakatas
AFP/„Scanpix“ nuotr./AfD rinkiminis plakatas

Per rinkimų kampaniją partija miestų gatvėse kabino plakatus, kuriuose buvo skelbiama: „Išgelbėkime dyzelį!“ Taip pat – „Sustabdykime anglies atsisakymą!“

AfD politikai puolė ir Europos jaunimo kovos su klimato kaita simboliu tapusią jaunąją švedę Gretą Thunberg, kurią vadino „protiškai atsilikusia“.

AfD kandidatai per rinkimų kampaniją kalbėjo apie „klimato psichozę“, „anglies dvideginio kultą“, „klimato paniką“, „smegenų plovimą“.

Dešiniųjų populistų kandidatai į pagalbą per kampaniją prieš kovą su klimato kaita pasitelkė ir tuos 3 proc. mokslininkų, nesutinkančiu, kad pasaulinį atšilimą didžiąja dalimi nulemia žmonijos veikla, pavyzdžiui, išmetami teršalai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Greta Thunberg
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Greta Thunberg

Kai AfD buvo įkurta 2013 metais, socialiniuose tinkluose partijos atstovai ir šalininkai apie klimatą beveik nekalbėjo, tačiau dabar ši tema liečiama tris kartus dažniau nei anksčiau.

Kandidatai kalbėjo apie „klimato psichozę“, „anglies dvideginio kultą“, „klimato paniką“, „smegenų plovimą“.

Žinoma, taip siekta pritraukti skeptiškai dėl pasaulinio atšilimo nusiteikusius rinkėjus, kuriems rūpi tradicinės darbo vietos aplinką teršiančioje pramonėje. Tokių rinkėjų Vakaruose tikrai yra – pavyzdžiui, Amerikoje jie masiškai balsuoja už Respublikonų partiją.

Partijos kritikai nė nenustebo paaiškėjus, kad AfD kovą su pastangomis saugoti aplinką remia Europos klimato ir energijos institutas.

Šios pseudomokslinės organizacijos atstovai neigia žmonijos įtaką klimato kaitai ir kuri yra susijusi su įtakingomis JAV konservatorių institucijomis. Pastarąsias savo ruožtu finansuoja Amerikos iškastinio kuro pramonė.

Migrantus keičia klimatas

Tokia aktyvi kampanija AfD per EP rinkimus nepadėjo. AfD nė neslėpė, kad vos 11 proc. balsų partijai buvo skaudus smūgis, juolab kad prieš dvejus metus ši politinė jėga pirmąkart prasibrovė į Bundestagą, kai per nacionalinius rinkimus ją parėmė beveik 13 proc. rinkėjų.

AfD sulaukia daugiausia balsų dviejose nuo angliakasybos pramonės priklausančiose žemėse – Brandenburge ir Saksonijoje.

Partijos vadovybė pripažįsta, kad į nepasitenkinimą tarp jaunesnių jos narių reikėtų kreipti daugiau dėmesio – ypač dėl klimato politikos.

„AfD negailės laiko Europos Parlamento rinkimų baigties aptarimui. Diskutuosime apie visus aspektus ir požiūrius“, – tikino partijos atstovas Berlyno regioniniame parlamente Georgas Pazderskis.

Vos įsikūrusiai AfD kaip iš dangaus nukrito partijos populiarumą smarkiai išauginusi migrantų krizė, kurį įkarštį pasiekė 2015-ųjų vasarą ir rudenį.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Europoje 2015 metais vyko daug prieš pabėgėlius nukreiptų protestų
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Europoje 2015 metais vyko daug prieš pabėgėlius nukreiptų protestų

Bet kadangi ji jau dingo iš pagrindinių žiniasklaidos antraščių, AfD ėmė kalbėti apie alternatyvias temas – augantį nusikalstamumo lygį, dėl kurio, tiesa, vėlgi kaltinami migrantai, ir klimato kaitą.

Apžvalgininkai netgi nemano, kad partijos vadovybė įsiklausys į jaunimo raginimus pakeisti nusistatymą dėl klimato kaitos.

Mat AfD sulaukia daugiausia balsų dviejose nuo angliakasybos pramonės priklausančiose žemėse – Brandenburge ir Saksonijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas