Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV agentai toliau renka informaciją apie pradinėje mokykloje siautėjusį žudiką

JAV prezidentui Barackui Obamai sekmadienį ruošiantis vykti į vieną Konektikuto miestelį guosti dėl šaudynių pradinėje mokykloje sielvarto apimtų gyventojų, federaliniai agentai planuoja patikrinti dešimtis ginklų parduotuvių ir šaudyklų, ieškodami informacijos, kuri, kaip tikimasi, nušvies žudiko Adamo Lanzos gyvenimą.
Šimtai amerikiečių pagerbė per susišaudymą mokykloje žuvusių žmonių atminimą
Šimtai amerikiečių pagerbė per susišaudymą mokykloje žuvusių žmonių atminimą / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vieni iš pagrindinių klausimų – kodėl jo išsiskyrusi pasiturinti motina, gyvenanti priemiestyje, laikė savo namuose kelis galingus šaunamuosius ginklus? Ar A.Lanza buvo įgudęs juos naudoti? Ir svarbiausias klausimas: kas jį paskatino nušauti 20 pradinukų ir kelis suaugusiuosius, kurie mėgino jį sulaikyti?

A.Lanza penktadienį nušovė savo motiną Nancy Lanzą jųdviejų namuose, vėliau nuvažiavo į Sendi Huko pradinę mokyklą jos automobiliu, turėdamas bent tris šaunamuosius ginklus, įsiveržė vidun, išdaužęs langą, ir pradėjo šaudyti, nurodė pareigūnai. Per kelias minutes jis nužudė dvi dešimtis vaikų, šešis suaugusiuosius ir galiausiai nusišovė.

Visos jo aukos mokykloje buvo nušautos iš pusiau automatinio šautuvo, bent dalis jų – iš arti; taip pat akivaizdu, kad į kai kurias aukas jis šovė ne vieną kartą, sakė Konektikuto teismo medicinos vyriausiasis tyrėjas H.Wayne'as Carveris. Ant kai kurių jo apžiūrėtų lavonų buvo net 11 šautinių žaizdų.

Aiškėjant šios tragedijos detalėms apie paskutines nekaltų mažamečių aukų gyvenimo akimirkas, pareigūnai paskelbė žuvusiųjų vardus, nurodydami amžių. Nušautieji pradinukai buvo 6-7 metų vaikai, o vyriausia iš nužudytų moterų buvo 56 metų.

A.Lanza mokykloje nušovė šešias suaugusias moteris, o tarp 20 jo aukomis tapusių vaikų buvo aštuoni berniukai ir 12 mergaičių.

Paklaustas, ar šie vaikai prieš mirtį kentėjo, H.W.Carveris nurodė: „Jeigu ir taip, tai nelabai ilgai.“

Išgirdęs klausimą, kiek iš viso kulkų buvo iššauta, jis atsakė: „Džiaugsiuosi, jeigu galėsiu atsakyti, kiek jų rasiu.“

Tėvai aukas atpažino iš nuotraukų, kad siekiant juos apsaugoti nuo didelio sukrėtimo, pridūrė tyrėjas.

Aiškėjant šios tragedijos detalėms apie paskutines nekaltų mažamečių aukų gyvenimo akimirkas, pareigūnai paskelbė žuvusiųjų vardus, nurodydami amžių. Nušautieji pradinukai buvo 6-7 metų vaikai, o vyriausia iš nužudytų moterų buvo 56 metų.

Tarp žuvusiųjų buvo pradinukė Ana Marquez-Greene, neseniai atvykusi gyventi į Niutauną iš Kanados; 27 metų mokytoja Victoria Soto, kuri matomai žuvo mėgindama paslėpti savo mokinius, ir mokyklos direktorė Dawn Hochsprung, kuri, pasak pareigūnų, puolė užpuoliką, mėgindama jį sutramdyti.

B.Obama planuoja sekmadienį dalyvauti ekumeniniame maldos budėjime. Tai bus jau ketvirtas atvejis, kai jam tenka lankytis masinių šaudynių vietoje.

Užpuoliko tėvas Peteris Lanza šeštadienį paskelbė pranešimą, kuriame išsakė savo šeimos jaučiamą skausmą dėl šios tragedijos.

„Mūsų šeima gedi kartu su visais, kuriuos paveikė ši didžiulė tragedija. Jokie žodžiai negali iš tiesų išreikšti, kokią širdgėlą jaučiame, – nurodė jis. – Mums sunku tuo patikėti, ir mėginame rasti atsakymus, kokius tik galime ... Kaip ir daugelis iš jūsų, esame nuliūdinti, tačiau stengiame susivokti tame, kas išaiškėjo.“

Švietimo pareigūnai sakė nenustatę jokio ryšio tarp A.Lanzos motinos ir mokyklos, nors žiniasklaida buvo paskelbusi, kad ji ten dirbo mokytoja. Tyrėjai sakė manantys, kad 20-metis Adamas Lanza mokėsi Sendi Huko mokykloje prieš daugelį metų, tačiau jie negalėjo paaiškinti, kodėl jis ten nuvažiavo penktadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas