Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV analitikai: Rusija prie Bachmuto gali prarasti visus elitinius „Wagner“ dalinius

Situacija prie Bachmuto – sudėtinga abiems konflikto pusėms. Ukrainai nusprendus toliau ginti tvirtove pramintą miestą, jos pajėgas puolančios rusų privačios karinės grupuotės „Wagner“ vadas Jevgenijus Prigožinas baiminasi, kad, nesulaukus pastiprinimo iš Rusijos gynybos ministerijos, „viskas iš esmės bus prarasta“.
Privačios karinės kompanijos „Wagner“ biuras Sankt Peterburge
Privačios karinės kompanijos „Wagner“ biuras Sankt Peterburge / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

JAV įsikūrusio Karo studijų instituto (ISW) analitikai atkreipė dėmesį, kad mūšyje dėl Bachmuto Rusija gali prarasti nemažą dalį elitinių „Wagner“ grupuotės dalinių.

Tokį scenarijų, pasak ekspertų, gali nulemti nepalanki Rusijos armijos padėtis, leisianti Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms sunaikinti nemažai okupanto gyvosios jėgos. Tvirtinama, kad Rusijos armija artimiausiu metu negalės apsupti Bachmuto, nepatirdama milžiniškų nuostolių.

Pastaruoju metu paaštrėję, galimai prie kulminacijos artėjantys, karo veiksmai prie Bachmuto gali sunaikinti efektyviausius Rusijos armijos dalinius, taip pat „Wagner“ pajėgas.

Pastebėta, kad Rusijos gynybos ministerijai bus sudėtinga rasti pamainą pajėgoms, kurių Maskva neteks per susirėmimus su Ukrainos ginkluotosiomis pajėgomis šiame fronto ruože, todėl Rusijoje jau dabar vėl pradėta vykdyti savanoriško verbavimo kampanija, siekiant atidėti antrosios mobilizacijos bangos paskelbimą.

Analitikai prognozuoja, kad Rusijos karinė vadovybė, siekdama sėkmės Bachmute, turės mesti į mūšį savo oro desanto pajėgas, kad paremtų „Wagner“, arba apskritai atsisakyti pastangų užimti miestą.

Grupuotės „Wagner“ vadas Jevgenijus Prigožinas pastarosiomis dienomis išplatino ne vieną pareiškimą, kuriame atsispindi jo nuogąstavimas, kad Rusijos gynybos ministerija nusiteikusi kovoti dėl Bachmuto iki paskutinio „Wagner“ pajėgų samdinio.

„AP“/„Scanpix“/Ukrainos pajėgos prie Bachmuto
„AP“/„Scanpix“/Ukrainos pajėgos prie Bachmuto

J.Prigožinas teigė parašęs laišką Rusijos pajėgų Ukrainoje vadui (greičiausiai – Generalinio štabo viršininkui armijos generolui Valerijui Gerasimovui) su skubiu prašymu, kad Rusijos vadovybė skirtų papildomos amunicijos „Wagner“ daliniams, tačiau jo pajėgų atstovui buvo neleista patekti į Rusijos štabą ir jis negalėjo įteikti prašymo.

Pirmadienį „Wagner“ vadas sureagavo į tą pačią dieną vykusio Volodymyro Zelenskio, Valerijaus Zalužno ir Oleksandro Syrskio susitikimą ir teigė, kad Ukraina Donecko srityje suformavo kelias puolamąsias grupes, kad „atblokuotų“ „Wagner“ blokadą Bachmute.

Pasak J.Prigožino, ši situacija įtempta – jeigu jo pajėgos negaus reikiamos amunicijos ir pastiprinimo, Bachmuto blokada bus nutraukta ir „viskas iš esmės bus prarasta“ – teigė JAV analitikai.

Susidaro įspūdis, kad J.Prigožino kreipimasis į Rusijos generalinį štabą ir ryžtas likti su „Wagner“ pajėgomis „iki galo“, pozicionuoja jį kaip kankinį, kuris pasiryžęs atiduoti gyvybę už ideologiją.

Tačiau svarbiau tai, jog jis nebeslepia, kad jo elitinėms pajėgoms gresia rimtas pavojus.

Ekspertai atkreipė dėmesį, kad stiprus elitinių „Wagner“ pajėgų susilpnėjimas ar net visiškas sunaikinimas turėtų teigiamų pasekmių ne tik mūšio lauke.

Pasinaudodamas „Wagner“ svarba fronto linijoje prie Bachmuto J.Prigožinas, ėmė demonstratyviai didinti pastangas skleisdamas „Wagner“ grupuotei būdingą militarizmą ir ideologiją visoje Rusijoje.

Pastebėta, jog įvairiose Rusijos srityse pradėjo veikti sporto klubuose įrengti verbavimo centrai, įsteigtas jaunimo skyrius ir lankomi moksleiviai, kuriems skaitomos paskaitos apie „Wagner“ pajėgų struktūrą ir rodoma necenzūruota kovinė vaizdo medžiaga iš mūšio lauko.

Iki šiol tariamas „Wagner“ proveržis Bachmute teikė J.Prigožinui didelį pranašumą informacinėje erdvėje, stiprino jo reputaciją ir padidino populiarumą iki tokio lygmens, kad tai greičiausiai turės ilgalaikį poveikį Rusijos vidaus sferoje.

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos pajėgos prie Bachmuto
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos pajėgos prie Bachmuto

Vienas iš kraštutinių Rusijos provakarietiškų nacionalistų, J.Prigožinas, priklauso išrinktųjų grupelei, turinčiai rimtas sau lojalias karines pajėgas. Ne vienas Vakarų karo ekspertas vertina jį kaip galimą grėsmę pačiam Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui arba būsimam jo įpėdiniui. Spėjama, kad dėl šių priežasčių Rusijos gynybos ministerija ieško pačių įvairiausių būdų pakenkti „Wagner“ pajėgoms Ukrainoje.

Sunkiai pakenkti J.Prigožino galiai ir reputacijai Rusijoje būtų svarbus pasiekimas, norint ilgainiui Rusijos visuomenėje atkurti sveiko proto instituciją, pastebėjo Karo studijų instituto analitikai.

Ekspertai pabrėžė, kad tai atitinka Amerikos ir Ukrainos interesus, todėl sprendimai dėl situacijos, kuri toliau eskaluojasi Bachmute ir aplink jį, įgauna vis daugiau simbolinės reikšmės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas