Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV artėja svarbūs rinkimai: kaip D.Trumpo administracija ruošiasi užtikrinti balsavimo saugumą?

Jungtinėse Amerikos Valstijose netylant pavojaus signalams dėl Rusijos kišimosi į rinkimus Amerikoje, prezidento Donaldo Trumpo administracija sulaukia daug kritikos dėl to, kad esą neturi aiškios nacionalinės strategijos, kaip apsaugoti demokratinį balsavimą šalyje – tiek per artėjančius vidurio kadencijos rinkimus, tiek vėliau, rašo AP.
Ar JAV rimtai rūpinasi rinkimų saugumu?
Ar JAV rimtai rūpinasi rinkimų saugumu? / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Padrikais Baltųjų rūmų administracijos veiksmus vadina tiek demokratai, tiek respublikonai – jų teigimu, federalinės tarnybos negeba suderinti strategijų.

Iki vidurio kadencijos rinkimų liko vos trys mėnesiai, tad susirūpinę kritikai ragina D.Trumpą ryžtingiau kovoti su problema, ypač svarbia JAV demokratijai.

„Viršuje akivaizdžiai nėra užtektinai lyderystės. Dabar yra laikas veikti, – įspėjo Merilando valstijai atstovaujantis senatorius Chrisas Van Hollenas. – Nemanau, kad daroma pakankamai.“

Negana to, D.Trumpas trečiadienį tviteryje net paragino JAV generalinį prokurorą Jeffą Sessionsą „tuoj pat“ sustabdyti „raganų medžioklę“ – omenyje prezidentas turėjo tyrimą dėl Rusijos kišimosi į 2016 metų prezidento rinkimus.

Dėmesio iš Baltųjų rūmų trūksta?

Balsavimo saugumu rūpinasi įvairios valdžios institucijos. Federalinis tyrimų biuras (FTB) įsteigė Užsienio įtakos darbo grupę, o žvalgybos agentūros kruopščiai renka informaciją apie kibernetinę Rusijos agresiją.

Vis dėlto pats D.Trumpas apie kišimosi grėsmę kalba retai, nors praėjo jau beveik dveji metai nuo dienų, kai buvo nustatyta, kad Rusija buvo įsilaužusi į JAV rinkimų sistemas ir bandė paveikti rinkėjus manipuliacijomis socialiniuose tinkluose.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Elektroninė balsavimo mašina JAV
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Elektroninė balsavimo mašina JAV

Baltuosiuose rūmuose per šį laikotarpį įvyko vos du susitikimai rinkimų saugumo tema. Vienas jų buvo surengtas praėjusią savaitę ir užtruko pusvalandį.

Pranešama, kad po susitikimo nebuvo paskelbta jokia prezidentinė direktyva, nurodanti federalinėms tarnyboms koordinuoti pastangas apsaugoti rinkimus.

Baltuosiuose rūmuose beveik per dvejus metus įvyko vos du susitikimai rinkimų saugumo tema. Vienas jų buvo surengtas praėjusią savaitę ir užtruko pusvalandį.

Bent jau taip teigė buvusi JAV vidaus saugumo sekretoriaus pavaduotoja Suzanne Spaulding, kuri buvo atsakinga už kibernetinį saugumą ir svarbios infrastruktūros apsaugą.

„Tai, kad Trumpas nesugeba tapti lyderiu, reiškia, jog praleidžiama proga parodyti valstijoms, kad grėsmė labai rimta, – tvirtino Nacionalinio saugumo tarybos (NSC) susitikime dalyvavusi S.Spaulding. – Nėra aiškios strategijos. Susitikime visi departamentai ir agentūros kalbėjo apie tai, ką daro kiekvienas atskirai.“

NSC atstovas Garrettas Marquisas, tiesa, tikina, jog administracija veikia budriai – esą veiksmai koordinuojami taip, kad rinkimų saugumas būtų užtikrintas.

Rusijos agentai tęsia veiklą

Antradienį Manhatane vykusioje JAV vidaus saugumo departamento konferencijoje apie kibernetinį saugumą šalies viceprezidentas Mike'as Pence'as irgi teigė esantis tikras, kad atsakingi pareigūnai neleis užsienio agentams vėl kištis į rinkimus.

„Mes atremsime bet kokias pastangas kištis į mūsų rinkimus“, – pabrėžė M.Pence'as.

„Scanpix“/AP nuotr./Mike'as Pence'as
„Scanpix“/AP nuotr./Mike'as Pence'as

Bet kitas respublikonas, senatorius Lindsey Grahamas tuoj pat atitarė: „Valdžios agentūros dirba daug ir gerai, bet niekas apie tai nežino.“

Politikui apmaudu dėl prieštaringų D.Trumpo pareiškimų, iš kurių galima suprasti, kad jis abejoja JAV žvalgybos vertinimu dėl Rusijos kišimosi į 2016 metų prezidento rinkimus.

Debatai dėl rinkimų JAV saugumo įsibėgėja kaip tik tokiu metu, kai kaupiasi įrodymai, kokios opios kibernetinės grėsmės.

„Jis turėtų vesti šalį į priekį ir pasirūpinti, kad 2018-ųjų rinkimai būtų saugūs, – CBS laidai „Face the Nation“ sakė L.Grahamas. – Jis turėtų vadovauti bendroms pastangoms, o ne per prievartą šokti šitą šokį. Tikiuosi, kad taip ir bus – kol dar ne per vėlu.“

Debatai dėl rinkimų JAV saugumo įsibėgėja kaip tik tokiu metu, kai kaupiasi įrodymai, kokios opios kibernetinės grėsmės.

Bendrovė „Facebook“ antradienį paskelbė aptikusi, kad per šį socialinį tinklą bandoma paveikti JAV politiką. Įtariama, kad ir vėl darbuojasi Rusija.

„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos agentų tinkle „Facebook“ pirkti ir kurti skelbimai
„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos agentų tinkle „Facebook“ pirkti ir kurti skelbimai

Iš „Facebook“ ir „Instagram“ buvo pašalintos 32 paskyros, iš kurių buvo skelbiamos „koordinuojamos“ politinės žinutės. Visos jos, regis, netikros, bet mažiausiai vieną paskyrą prenumeravo beveik 300 tūkst. vartotojų.

Taikosi į demokratus senatorius

Liepos mėnesį bendrovė „Microsoft“ paskelbė atradusi netikrą domeną, kuris buvo sukurtas kaip platforma vadinamosioms „phishingo“ atakoms – vėlgi įtariama su Rusijos žvalgyba siejama programišių grupuotė.

„Microsoft“ atstovas pirmadienį pridūrė, kad papildoma analizė parodė, jog atakos buvo rengiamos 2017 metų pabaigoje, o jų taikiniai buvo paskyros, susijusios su dviejų JAV įstatymų leidėjų, kurie rudenį sieks perrinkimo, biurais.

Nors įmonė šių JAV politikų neįvardijo, demokratė senatorė Claire McCaskill neseniai pareiškė, kad pernai kažkas nesėkmingai bandė patekti į jos kompiuterį Senato kompiuterių tinkle.

AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV senatorė demokratė Claire McCaskill
AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV senatorė demokratė Claire McCaskill

Dar viena demokratė senatorė Jeanne Shaheen – pažymėtina, kad abi jos dažnai kritikuoja Vladimiro Putino Rusiją, – pirmadienį AP teigė, kad į jos biurą kreipėsi asmuo, „kuris pasakė esąs vienos šalies pareigūnas“.

J.Shaheen sakė nežinanti, ar laiško iniciatorė buvo Maskva, tačiau kreipėsi į FTB. Jos teigimu, taikytasi ir į dar vieną Senato narį, atstovaujantį Demokratų partijai.

„Žmonės iš abiejų stovyklų jau dvejus metus muša būgną, siekdami atkreipti dėmesį į būtinybę prisiimti atsakomybę už kibernetinį saugumą“, – tvirtino J.Shaheen.

„Scanpix“/AP nuotr./JAV senatorė demokratė Jean Shaheen
„Scanpix“/AP nuotr./JAV senatorė demokratė Jean Shaheen

Panaikino svarbią pareigybę

JAV nacionalinės žvalgybos direktorius Danas Coatsas teigia, kad šalies žvalgybininkai ir toliau stebi aktyvią vadinamajame trolių fabrike – Interneto tyrimų agentūroje – dirbančių žmonių veiklą. Grupei jų specialusis prokuroras Robertas Muelleris jau yra pateikęs kaltinimus.

D.Coatso teigimu, Rusijos troliai dirba taip, kaip anksčiau – apsimetę amerikiečiais, jie kuria naujas paskyras socialiniuose tinkluose ir jose dar labiau kursto aistras, ir taip skaldančias JAV visuomenę.

„Scanpix“/AP nuotr./Danas Coatsas
„Scanpix“/AP nuotr./Danas Coatsas

Kai dar dirbo eksprezidento Baracko Obamos administracija, federalinių tarnybų veiksmus, užtikrinant rinkimų saugumą, sinchronizuodavo Baltųjų rūmų kibernetinio saugumo koordinatorius.

Tačiau D.Trumpo patarėjas nacionaliniam saugumui Johnas Boltonas gegužę panaikino šią pareigybę – esą biurokratijos ir taip per daug.

Pagal dabar galiojančią struktūrą rinkimų saugumu rūpinasi kontradmirolas Douglasas Fearsas, prezidento patarėjas vidaus saugumui ir kovai su terorizmu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus