Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV atsargos generolas įvertino NATO pasirengimą karui su Rusija ir užsiminė apie Lietuvą

NATO trūksta tinkamos oro gynybos, karinio mobilumo, amunicijos ir mąstysenos, kad būtų pilnai pasirengusi didelio masto konvenciniam karui, antradienį kalbėdamas Varšuvos saugumo forumo diskusijoje pareiškė JAV atsargos generolas leitenantas Benas Hodgesas, kurį cituoja naujienų svetainė „Kyiv Independent“.
Karinės pratybos
Karinės pratybos / Lietuvos kariuomenės nuotr.

Anot jo, daugelis Europos politinių ir karinių vadovų ne visiškai suvokia galimo karo su Rusija realijas.

Įspėjimų dėl Rusijos ir NATO susidūrimo padaugėjo nuo tada, kai Maskva 2022 m. pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą, o daugelis stebėtojų atkreipė dėmesį į nepakankamą Vakarų gynybos pramonės bazę ir kovinę parengtį.

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Benas Hodgesas – JAV atsargos generolas
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Benas Hodgesas – JAV atsargos generolas

„Neturime tinkamos priešraketinės ir priešlėktuvinės gynybos, kad apsaugotume savo jūrų uostus, oro uostus ir svarbią infrastruktūrą“, – pabrėžė B.Hodgesas.

Rytinis NATO flangas turi tik 5 proc. oro gynybos pajėgumų, būtinų atremti puolimą, dar gegužės mėn. pastebėjo britų leidinys „Financial Times“.

„Mes vis dar... negalime greitai judėti visoje Europoje, todėl karinio mobilumo klausimas tebėra iššūkis, kurį reikia išspręsti“, – pridūrė generolas.

Jo vertinimu, jei Rusija nuspręstų pulti NATO, jos pajėgos iš karto smogtų Europos transporto infrastruktūrai, kuri sąjungininkams reikalinga atsakui.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Pratybų akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Pratybų akimirka

„Taigi įsivaizduokite, kad po savaitės tai, kas vyksta Ukrainoje, įvyktų Gdanske, Klaipėdoje, Taline ar Bremerhafene, – kalbėjo B.Hodgesas. – Blogiausiu atveju Lietuvai tektų dvi savaites laukti, kol atvyks pastiprinimas.“

Pritardamas Rumunijos gynybos ministerijos valstybės sekretorės Simonos Cojocaru žodžiams, aukšto rango karininkas teigė, kad NATO kariuomenės turi būti pasirengusios išsikviesti pastiprinimą daug greičiau nei šiuo metu.

Jis priminė, kad Šaltojo karo metais Vakarų kariuomenės buvo pasirengusios dislokavimui per 24 valandas, tuo tarpu dabartinės kariuomenės iš esmės neturi tokio suvokimo ir parengties.

NATO turėtų turėti „drąsos pripažinti tai, ką matote kaip grėsmę, ir tada pradėti traukti šaudmenis iš bunkerių, pradėti dislokuoti karius, kad būtų pasirengta, ir tada per dvi ar tris dienas galima būti pasiruošus eiti ten, kur ši rizika.“

Pasak B.Hodgeso, sąjungininkų lyderiai dažnai nesiryžta reaguoti pakankamai greitai ir ryžtingai, baimindamiesi, kad tokie žingsniai bus suvokiami kaip provokacija.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Pratybos „Geležinis vilkas“
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Pratybos „Geležinis vilkas“

Jis taip pat paragino Europos šalis investuoti į pratybas ir amunicijos gamybą, kad būtų padidinta aljanso karinė parengtis.

„Praėjo dešimt su puse metų po to, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, o mes vis dar negalime parūpinti pakankamai šaudmenų savaitei. O mes ištuštinome savo bunkerius, kad galėtume padėti.“

Vis dėlto atsargos generolas pripažino, kad kai kurios Europos šalys „juda daug geresne kryptimi“ ir pagyrė Lenkijos planuojamą karinę transformaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas