Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV Aukščiausiasis Teismas nepriėmė nagrinėti poligamijos bylos

JAV Aukščiausiasis Teismas pirmadienį nepriėmė nagrinėti viename televizijos realybės šou išgarsėjusių vieno vyro ir keturių jo žmonų bylos, kuria siekiama panaikinti jų gimtojoje Jutos valstijoje galiojantį poligamijos draudimą.
Teisėjo plaktukas
Teisėjo plaktukas / cardplayer.com nuotr

Kody Brownas yra teisėtai vedęs Meri, tačiau taip pat jis gyvena su trimis kitomis moterimis – Janelle, Christine ir Robyn. Visi jie priklauso radikaliai religinei grupuotei, susijusiai su mormonų fundamentalizmu, o poligamiją jie laiko esminiu savo įsitikinimų principu.

K.Brownas ir jo „žmonos“ teismuose su Jutoje galiojančiu poligamijos draudimu kovoja jau septynerius metus. Jie teigia, kad šis draudimas pažeidžia jų žodžio ir religijos laisvę.

Visi jie taip pat filmuojasi televizijos TLC laidoje „Sister Wives“, kurioje rodoma, kaip gyvena jų „pliuralinė“ šeima.

2013 metų gruodį K.Brownas netikėtai laimėjo vieną bylą, kai JAV federalinis teismas nutarė, kad minėtas Jutos įstatymas, draudžiantis dvipatystę, prieštarauja Konstitucijai.

Tačiau apeliacinis teismas 2016-aisiais šį sprendimą panaikino.

Vašingtono Aukščiausiasis Teismas savo ruožtu pirmadienį atsisakė pridėti šią bylą į savo darbotvarkę ir nenurodė jokios šio sprendimo priežasties. Dėl to lieka galioti apeliacinio teismo priimta nutartis.

Aukščiausiasis Teismas nesprendė jokios su poligamija susijusios bylos nuo 1878 metų, kai buvo nutarta, kad įstatymas, draudžiantis dvipatystę, yra galiojantis.

Brownų šeimos advokatas Jonathanas Turley sakė, kad jie yra „nusivylę, bet nenustebę“ dėl Aukščiausiojo Teismo sprendimo nepriimti jų bylos.

„Akivaizdu, kad šis sprendimas neužbaigs kovos dėl teisės į teisingą teismo procesą bei veiksmingos teisminės gynybos. Brownai tebėra įsipareigoję šiam reikalui ir toliau jį gins religinės laisvės ir pliuralinių šeimų vardu“, – sakė jis pranešime.

Dešimtys tūkstančių mormonų fundamentalistų, kurių daugiausiai gyvena vakarinėje Jungtinių Valstijų dalyje, tebepraktikuoja poligamiją.

Mormonų bažnyčia, kurios formalus pavadinimas yra Pastarųjų Dienų Šventųjų Jėzaus Kristaus Bažnyčia, poligamiją draudžia nuo 1890-ųjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas