Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV diplomatijos vadovas Johnas Kerry išvyko kelionę po susirūpinusias Vidurinės Azijos valstybes

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry šeštadienį pradėjo penkių dienų kelionę per kurią aplankys penkias Vidurinės Azijos valstybes, siekdamas padrąsinti jas, kad jos nebus užmirštos.
JAV diplomatijos vadovo Kerry vizitas Kuboje
Johnas Kerry / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šiame regione didėja nerimas, kad baigiantis JAV karinėms operacijoms Afganistane Vašingtonas praras susidomėjimą jo šiaurinėmis kaimynėmis, neturinčiomis priėjimo prie jūros.

J.Kerry atskrido į Manaso oro uostą netoli Kirgizijos sostinės Biškeko ir išvyko susitikti su prezidentu Almazbeku Atambajevu bei užsienio reikalų ministru Abdyldajevu Erlanu Bekešovičiumi.

Vidurinės Azijos ekonomika patyrė skaudų smūgį dėl atpigusios naftos ir netiesioginių Rusijai taikomų tarptautinių sankcijų Rusijai padarinių.

Pasak aukšto rango JAV pareigūnų, šis J.Kerry vizitas Kirgizijoje, Uzbekistane, Kazachstane, Tadžikistane ir Turkmėnistane surengtas „labai laiku“, kai šis regionas siekia padrąsinimo iš išorės.

Vidurinės Azijos ekonomika patyrė skaudų smūgį dėl atpigusios naftos ir netiesioginių Rusijai taikomų tarptautinių sankcijų Rusijai padarinių.

Be to, džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ šiame regione verbuoja kovotojus, prie kurių prisidėjo net vienas Jungtinių Valstijų apmokytas specialiųjų policijos pajėgų vadas, todėl didėja ekstremistų smurto rizika.

Vašingtonas taip pat susirūpinęs, kad šios jaunos respublikos, kurios niekada nepasižymėjo tvirta demokratija, gali per aštriai reaguoti į šią krizę ir dar labiau suvaržyti savo gyventojų laisvę.

Tai savo ruožtu gali išprovokuoti religinį smurtą tame musulmoniškame regione.

Pavyzdžiui, Tadžikistano prezidento Emomalio Rachmono režimas uždraudė pagrindinę opozicijos partiją ir įkalino daugelį jos lyderių, kaltindamas islamo ekstremizmo kurstymu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas