Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV dronas Sirijoje nukovė grupuotės „Islamo valstybė“ lyderį

Vienas iš JAV dronų nukovė „Islamo valstybės“ (IS) grupuotės lyderį Sirijoje, praėjus kelioms valandoms po to, kai tuos pačius „MQ-9 Reaper“ bepiločius orlaivius virš vakarinės šalies dalies persekiojo Rusijos kariniai lėktuvai, pranešė Gynybos departamentas.
Islamo valstybės vėliava
Islamo valstybės vėliava / 123RF.com nuotr.

JAV gynybos pareigūnas sakė, kad penktadienį trims „MQ-9 Reaper“ dronams ieškant kovotojo, maždaug dvi valandas juos persekiojo Rusijos orlaiviai. Netrukus po to dronai smogė ir nukovė motociklu Alepo regione važiavusį Usamah al-Muhajirą, su anonimiškumo sąlyga sakė pareigūnas, neturėjęs teisės viešai apie tai kalbėti.

Pareigūnas teigė, kad smūgio metu U.alMuhajiras buvo Sirijos šiaurės vakaruose, tačiau paprastai jis veikdavo rytuose.

Iš karto nebuvo aišku, kaip JAV kariuomenė patvirtino, kad nužudytasis buvo U. al Muhajiras, nes jokios kitos informacijos nebuvo pateikta.

Sekmadienį paskelbtame JAV Centrinės vadavietės pareiškime teigiama, kad nėra duomenų, jog per šį smūgį būtų žuvę civiliai gyventojai. Kariuomenė vertino pranešimus, kad vienas civilis galėjo būti sužeistas.

Penktadienį jau trečią dieną iš eilės JAV pareigūnai skundėsi įtartinais Rusijos naikintuvų skrydžiais regione aplink amerikiečių dronus.

JAV karinių oro pajėgų Centrinės vadavietės vadas generolas leitenantas Alexas Grynkewichas pareiškime teigė, kad penktadienį Rusijos lėktuvai „atliko 18 neprofesionalių artimų praskridimų, dėl kurių „MQ-9 Reaper“ turėjo reaguoti, kad išvengtų nesaugių situacijų“.

Jau trečiadienio rytą pastebėta, kad Rusijos kariniai orlaiviai „elgėsi nesaugiai ir neprofesionaliai“, kai trys amerikiečių dronai „MQ-9 Reaper“ vykdė misiją prieš IS, pranešė JAV kariuomenė. Ketvirtadienį JAV kariuomenė pareiškė, kad Rusijos naikintuvai „neįtikėtinai nesaugiai ir neprofesionaliai“ skraidė prieš Prancūzijos ir JAV orlaivius virš Sirijos.

Centrinės oro pajėgų vadavietės atstovas spaudai pulkininkas Michaelas Andrewsas sakė, kad ketvirtadienį įvykęs incidentas truko beveik valandą, per jį vienas „SU-34“ ir vienas „SU-35“ kovos lėktuvas praskrido pavojingai arti ir paleido signalines raketas tiesiai į „MQ-9 Reaper“ dronus.

JAV pareigūnai teigė, kad ankstesnių skrydžių metu dronai buvo neginkluoti, tačiau penktadienį, ieškant U. al Muhajiro, turėjo ginklų.

„Mes aiškiai parodėme, kad ir toliau esame įsipareigoję nugalėti ISIS visame regione“, – pareiškime sakė JAV Centrinės vadovybės vadas generolas Erikas Kurilla.

Rusijos susitaikymo centro Sirijoje vadovas kontradmirolas Olegas Gurinovas praėjusią savaitę sakė, kad Rusijos ir Sirijos kariškiai pradėjo šešių dienų bendrus mokymus, kurie baigsis pirmadienį.

Sirijos valstybinės žiniasklaidos komentaruose O. Gurinovas pridūrė, kad Maskva yra susirūpinusi dėl JAV vadovaujamos koalicijos dronų skrydžių virš Šiaurės Sirijos, ir pavadino juos „sistemingais protokolų pažeidimais“, kuriais siekiama išvengti abiejų kariuomenių susidūrimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas