Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV ekspertai: Ukrainos kontrpuolimas daro akivaizdžią pažangą

Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) veikiančio Karo studijų instituto naujausioje apžvalgoje teigiama, kad Ukrainos kontrpuolimas daro akivaizdžią pažangą pietuose ir rytuose. Šalies pajėgos žengia į priekį keliomis kryptimis vakarų Chersono srityje ir užėmė teritoriją už Siverskio Doneco upės Donecko srityje.
Ukrainos kariai
Ukrainos kariai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Tikėtina, kad kontrpuolimo tempas kasdien smarkiai keisis, nes Ukrainos pajėgos stengiasi, kad rusai negautų būtinų atsargų, sutrikdytų jų vadovavimą ir kontrolę bei susilpnintų moralę“, – teigia ekspertai.

Apžvalgoje atkreipiamas dėmesys, kad Rusijos pusė kartais kontratakuos, atgaus dalį prarastų pozicijų ir, žinoma, vykdys aršias artilerijos bei oro atakas prieš išlaisvintas gyvenvietes ir ukrainiečių pajėgas.

„Ukrainos pajėgos padarė pakankamai didelę pažangą, kad Rusijos karinių tinklaraščių autoriai, kurie iki šios dienos laikėsi optimistinės Kremliaus retorikos, pradėtų rašyti realistiškesnius komentarus“, – rašoma toliau.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paskelbė, kad šalies pajėgos rugsėjo 4 d. išlaisvino dvi neįvardytas gyvenvietes Pietų Ukrainoje ir vieną gyvenvietę Donecko srityje.

54-oji Ukrainos mechanizuotoji brigada taip pat pasistūmėjo Lysyčansko-Siversko kryptimi ir užėmė pozicijas neįvardytose aukštumose.

Ukrainos pareigūnai pasidalijo filmuota medžiaga, kurioje matyti, kaip Ukrainos pajėgos iškelia Ukrainos vėliavą ant ligoninės pastato Vysokopilyje, į pietus nuo Chersono ir Dnipropetrovsko srities administracinės sienos. Socialinės žiniasklaidos šaltiniai patvirtino, kad Ukrainos pajėgos perėjo Siverskio Donecko upę ir išlaisvino Ozernę, esančią už 20 km į šiaurės vakarus nuo Siversko, teigiama apžvalgoje.

Rugsėjo 2-3 d. filmuotoje medžiagoje matyti, kaip Rusijos pajėgos šaudo iš daugkartinio paleidimo raketų sistemų, esančių Zaporižios atominės elektrinės (ZAE) teritorijoje, maždaug už 1 km atstumu nuo branduolinio reaktoriaus.

Rusijos opozicijos leidinio „The Insider“ filmuota medžiaga, kurioje matyti, kaip Rusijos pajėgos naudoja MLRS sistemas ZAE, dar kartą patvirtina ankstesnį Karo studijų instituto vertinimą, jog Rusijos pajėgos militarizavo elektrinės teritoriją.

Vertindami Kremliaus atstovo Dmitrijaus Peskovo pareiškimą, esą Rusija yra pasiruošuso derėtis, Karo studijų instituto ekspertai atkreipia dėmesį į toliau kartojamus reikalavimus Ukrainai pasiduoti, o tai reiškia, kad Maskva nėra pasiruošusi derėtis rimtai.

Pagrindinės išvados:

  • Ukrainos prezidentas V.Zelenskis paskelbė, kad Ukrainos pajėgos išlaisvino dvi neįvardytas gyvenvietes pietų Ukrainoje ir vieną gyvenvietę Donecko srityje. Karo studijų institutas nepriklausomai patvirtino gyvenvietės Donecko srityje ir vienos iš gyvenviečių Chersono srityje išlaisvinimą.
  • Geolokuotoje filmuotoje medžiagoje matyti, kaip Rusijos pajėgos šaudo MLRS sviediniais iš pozicijų Zaporižios atominėje elektrinėje.
  • Ukrainos pajėgos toliau smogė Rusijos antžeminėms ryšio linijoms, amunicijos sandėliams ir pagrindinėms pozicijoms, siekdamos išsekinti Rusijos pajėgas ir apriboti kovinę galią.
  • Ukrainiečių Vysokopilio išvadavimas įžiebė kritiškas diskusijas tarp kai kurių Rusijos karo blogerių, o Rusijos gynybos ministerija tvirtino, kad Ukrainos pajėgos toliau vykdė „nesėkmingus bandymus“ žengti į priekį.
  • Pranešama, kad Donecko liaudies respublikos 1-ojo armijos korpuso 127-ojo pulko kariai atsisakė kovoti dėl atsargų trūkumo.
  • Ukrainos pajėgos atgavo teritoriją kairiajame Siverskio Donecko upės krante Donecko srityje.
  • Rusijos pajėgos surengė ribotas antžemines atakas į šiaurės rytus nuo Bachmuto ir į vakarus nuo Donecko miesto.
  • Pranešama, kad Rusijos pajėgos perkelia karines priemones į teritorijas, esančias prie pagrindinių antžeminių ryšių linijų Zaporižios srities užnugario rajonuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas