Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV, ES ir arabų valstybės ragina sudaryti laikinas paliaubas Libane

Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga ir kelios arabų šalys trečiadienį paskelbė bendrą raginimą 21 dienai laikinai nutraukti ugnį Libane po to, kai Izraelio smūgiai „Hezbollah“ grupuotei sukėlė grėsmę, kad Artimuosiuose Rytuose prasidės plataus masto karas.
JT Saugumo Taryba susitinka dėl konflikto Libane tarp Izraelio ir Hezbollah. / David Dee Delgado / REUTERS
JT Saugumo Taryba susitinka dėl konflikto Libane tarp Izraelio ir Hezbollah. / David Dee Delgado / REUTERS

Nuo tada, kai Izraelis pradėjo smūgius, žuvo šimtai žmonių ir tūkstančiai buvo priversti palikti namus, o Libano sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad trečiadienį mirė dar 72 žmonės.

„Atėjo laikas sudaryti diplomatinį susitarimą, kuris leistų civiliams abiejose sienos pusėse saugiai grįžti į savo namus“, – sakoma bendrame Jungtinių Valstijų, Australijos, Kanados, Europos Sąjungos, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Japonijos, Saudo Arabijos, Jungtinių Arabų Emyratų ir Kataro pareiškime.

„Tačiau diplomatija negali būti sėkminga, jei šis konfliktas dar labiau paaštrės. Todėl raginame nedelsiant sudaryti 21 dienos paliaubas Libano ir Izraelio pasienyje, kad būtų sudarytos sąlygos diplomatinėms priemonėms siekiant diplomatinio susitarimo“, – priduriama jame.

Trečiadienį Jungtinėse Tautose, kur suvažiavę pasaulio lyderiai, vyko aktyvi diplomatinė veikla šiuo klausimu.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Noelis Barrot (Žanas Noelis Baro) neeiliniame JT Saugumo Tarybos posėdyje dėl Libano pareiškė, kad Paryžius ir Vašingtonas siūlo trijų savaičių paliaubas, „kad būtų sudarytos sąlygos deryboms ir tvaresnėms paliauboms“.

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) paragino nedelsiant nutraukti ugnį Libane ir perspėjo, kad „atsiveria pragaras“.

Izraelis teigė palankiai vertinantis diplomatiją Libano klausimu, tačiau neįsipareigojo nutraukti ugnies, žadėdamas siekti savo tikslo – susilpninti „Hezbollah“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas