Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV ir Europos galios per Sirijos sukilimo metines reikalauja B.al Assado atsakomybės

Prancūzija, Vokietija, Jungtinė Karalystė ir Jungtinės Valstijos per 12-ąsias Sirijos sukilimo metines bendrai paragino patraukti Basharo al Assado režimą atsakomybėn už žiaurius nusikaltimus.
Basharas al Assadas
Sirijos prezidento Basharo al Assado portretas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Keturios valstybės pareiškė, kad nenormalizuos santykių su Sirijos prezidento vyriausybe ir nefinansuos šalies atstatymo, „kol nebus tikros ir tvirtos pažangos siekiant politinio sprendimo“.

Nuo sukilimo pradžios jau žuvo maždaug 500 tūkst. sirų civilių, savo namus turėjo palikti milijonai gyventojų. Dar 10 tūkst. sirų žuvo per vasario pradžioje įvykusius didžiulius žemės drebėjimus.

„Liekame įsipareigoję remti Sirijos pilietinę visuomenę ir nutraukti Sirijos žmonių patiriamus žmogaus teisių pažeidimus ir piktnaudžiavimą – [vykdomus al] Assado režimo ir kitų“, – sakoma keturių valstybių pareiškime, pažymint, kad šie pažeidimai prasidėjo seniai, daug anksčiau nei įvyko žemės drebėjimai.

„Tarptautinė bendrija privalo dirbti drauge, kad patrauktų atsakomybėn [al] Assado režimą ir visus piktnaudžiavimo, pažeidimų ir žiaurių nusikaltimų kaltininkus“, – sakoma pareiškime.

„Besitęsiantis konfliktas sukūrė palankią aplinką teroristams ir narkotikų kontrabandininkams... dar labiau padidindamas grėsmę regiono stabilumui“, – pridūrė keturios šalys.

Raginimas buvo paskelbtas kitą dieną po B.al Assado apsilankymo Maskvoje, kur jis susitiko su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, siekiančiu mažinti įtampą tarp Sirijos lyderio ir Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano. Šis yra pasiuntęs turkų karių į šiaurinę kaimyninės Sirijos dalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas