Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV ir JK „gynybiniai“ smūgiai nesustabdys husių išpuolių – Jemeno lyderis

Jemeno tarptautiniu mastu pripažinta vyriausybė šeštadienį pareiškė, kad, anot jos, gynybinių JAV ir Jungtinės Karalystės (JK) smūgių husių sukilėliams nepakanka, ir paragino JAV ir Saudo Arabiją paremti pastangas atimti iš jų galimybes rengti išpuolius prieš laivybą Raudonojoje jūroje.
FAYEZ NURELDINE / AFP
FAYEZ NURELDINE / AFP
Temos: 2 Jemenas Husiai

„Gynybinės operacijos nėra sprendimas“, – Saudo Arabijos sostinėje Rijade surengtoje spaudos konferencijoje sakė Saudo Arabijos remiamos Jemeno prezidentinės vadovaujančiosios tarybos (PLC) vadovas Rashadas al Alimi (Rašadas Alimis).

„Sprendimas yra eliminuoti husių karinius pajėgumus.“

Jo komentarai pasirodė po to, kai ankstyvą šeštadienį Jungtinės Valstijos smogė priešlaivinei raketai husių kontroliuojamoje Jemeno teritorijoje, praėjus kelioms valandoms po to, kai Irano remiami sukilėliai panašia amunicija sukėlė gaisrą britų tanklaivyje Adeno įlankoje.

Sausio 12 dieną JAV ir JK pajėgos surengė pirmuosius bendrus smūgius, kuriais siekė sumažinti husių galimybes atakuoti laivus, plaukiančius pagrindiniu Raudonosios jūros prekybos maršrutu. Sukilėliai sako, kad tokiais išpuoliais jie siekia paremti palestiniečius Gazos Ruože, kur Izraelis kariauja su „Hamas“.

Ir Vašingtonas, ir Londonas sako, kad šie jų smūgiai yra „savigynos“ operacijos.

Analitikai yra įspėję, kad didėjanti įtampa regione gali sužlugdyti pastangas tarpininkauti sudarant paliaubas tarp husių ir Saudo Arabijos remiamos karinės koalicijos.

R. al-Alimi šeštadienį sakė, kad remia taikos procesą, tačiau tvirtino, kad husiai ir juos remiantis Iranas nenori taikos.

Jis taip pat sakė, kad norėtų Amerikos ir Saudo Arabijos paramos antžeminėms operacijoms prieš husius, ir aiškino, kad Jemeno pajėgos šiose operacijose turėtų būti „partnerės“.

„Mes reikalaujame (šios paramos) kiekvieną dieną, kiekvieną mėnesį, kiekvienais metais“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito