Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 22

JAV ir Kinijos aklavietė: kaip atšildyti santykius?

Aukščiausias Kinijos lyderis Xi Jinpingas Brazilijos prezidentui Luizui Inácio Lula da Silvai ištiesė raudoną kilimą ir gyrė jį kaip „seną Kinijos žmonių draugą“.
Joe Bidenas
Joe Bidenas / „The New York Times“/Al Drago nuotr.

Jis gurkšnojo arbatą sode su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu ir pagerbė jį senovinio kinų instrumento citros koncertu.

Jis kalbėjosi telefonu su sosto įpėdiniu princu Mohammedu bin Salmanu – faktiniu Saudo Arabijos valdovu – linkėdamas gero Ramadano – musulmonų šventojo mėnesio.

Tačiau nors Xi Jinpingas pastarosiomis savaitėmis maloniai ištiesė ranką šiems ir kitiems pasaulio lyderiams, JAV nesulaukia nė kiek dėmesio.

Kinija atmetė Joe Bideno administracijos bandymus atnaujinti aukšto lygio derybas ir sumažinti įtampą dėl Taivano. Be to, Xi Jinpingo vyriausybė suintensyvino pajuokos ir kritikos kampaniją JAV ir Vakarų demokratijai.

Galima teigti, kad pastangos sustiprinti ryšius su Amerikos sąjungininkais ir viešai diskredituoti Jungtines Valstijas atspindi vis griežtesnę Pekino poziciją, dvišaliams santykiams nukritus į žemiausią tašką per dešimtmečius dėl to, ką Xi Jinpingas apibūdino kaip Vašingtono vykdomą „Kinijos suvaržymą, apsupimą ir slopinimą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas