Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV įšaldė pagalbą Pakistanui saugumo srityje

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį dar šliūkštelėjo alyvos į savo viešą kivirčą su Pakistanu dėl prieglobsčio suteikimo kovotojams, paskelbusios, jog stabdo šimtų milijonų dolerių vertės pagalbą saugumo srityje.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prezidento Donaldo Trumpo administracija ne kartą reiškė nepasitenkinimą savo sąjungininko Pietų Azijoje Pakistano nesugebėjimu likviduoti šalyje esančių Afganistano Talibano ir įtakingo Haqqani klano bastionų.

Pakistanas griežtai reagavo į piktus D.Trumpo kaltinimus, o tarp sąjungininkų įsiplieskęs ginčas pakurstė nerimą, kad dėl jo gali sumažėti Islamabado parama JAV operacijoms Afganistane.

Tačiau ketvirtadienį Valstybės departamentas paskelbė, jog stabdomas karinės technikos tiekimas ir finansinės pagalbos saugumo srityje skyrimas, kol Pakistanas nesiims veiksmingesnių priemonių pažaboti šalyje veikiančius kovotojus.

Pareigūnai patvirtino, kad pernai rugsėjį Valstybės departamentas jau suspendavo 255 mln. JAV dolerių finansinės pagalbos skyrimą Pakistanui įsigyjant modernios ginkluotės iš JAV gamintojų.

„Ryžtingi veiksmai“

Dabar Gynybos departamentui buvo nurodyta nutraukti mokėjimus iš „koalicijos paramos lėšų“, skirtų padengti Pakistano išlaidas, susijusias su kovos su terorizmu operacijomis.

Išimtys bus daromos kritiniais atvejais, susijusiais su nacionaliniu saugumu.

„Scanpix“/AP nuotr./Heather Nauert
„Scanpix“/AP nuotr./Heather Nauert

Pareigūnai atsisakė įvardyti konkrečią sumą, kurios neteks Pakistanas, jei nevykdys iškeltų reikalavimų. Tačiau Nacionalinės gynybos įgaliojimo įstatymas (National Defense Authorization Act, NDAA) leidžia JAV kariuomenei 2017 finansiniais metais skirti iki 900 mln. dolerių, o 2018-aisiais finansiniais metais – 700 mln. dolerių.

Tačiau amerikiečių pareigūnai kaltina Islamabadą, kad šis nekreipia dėmesio į grupuotes, kurios iš Pakistano teritorijos rengia operacijas Afganistane, arba net su jomis bendradarbiauja.

Valstybės departamento atstovė spaudai Heather Nauert sakė, kad finansinė pagalba saugumo srityje sustabdoma, kol Pakistanas imsis „ryžtingų veiksmų“ prieš Afganistano Talibaną ir Haqqani klaną.

Pakistanas ėmėsi griežtų priemonių prieš kai kurias šalyje veikiančias islamistų kovotojų grupuotes, keliančias grėsmę šalies saugumui.

Tačiau amerikiečių pareigūnai kaltina Islamabadą, kad šis nekreipia dėmesio į grupuotes, kurios iš Pakistano teritorijos rengia operacijas Afganistane, arba net su jomis bendradarbiauja.

Šios kovotojų grupuotės kelia pavojų JAV palaikomai Afganistano vyriausybei ir rengia atakas prieš amerikiečių karius, pasiųstus į tą šalį po 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro išpuolių.

Jungtinės Valstijos ir anksčiau ne kartą tūžmingai kritikavo Pakistaną už tai, kad šis nepažaboja kovotojų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Barackas Obama
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Barackas Obama

D.Trumpo pirmtakas Barackas Obama nurodė rengti bepiločių skraidyklių smūgius prieš kovotojų slėptuves Pakistane ir pasiuntė JAV komandosus nužudyti teroristų tinklo „al Qaeda“ vadeivos Osamos bin Ladeno į jo slaptą būstą Abotabade.

Tačiau D.Trumpo agresyvus tonas, kuriuo jis kreipėsi į Pakistaną sakydamas kalbą rugpjūtį, o vėliau – ir savo pirmojoje Naujųjų metų žinutėje socialiniame tinkle „Twitter“, smarkiai supykdė Islamabadą.

„Jungtinės Valstijos per pastaruosius 15 metų kvailai suteikė Pakistanui daugiau kaip 33 mlrd. dolerių pagalbos, o jie mainais mums nedavė nieko, tik melą ir apgaulę, laikydami mūsų lyderius kvailiais“, – ankstų pirmosios 2018-ųjų dienos rytą parašė JAV vadovas.

„Jie suteikė saugų prieglobstį teroristams, mūsų medžiojamiems Afganistane, ir menkai tepadėjo. Daugiau taip nebus!“ – piktinosi D.Trumpas.

D.Trumpas: „Jie suteikė saugų prieglobstį teroristams, mūsų medžiojamiems Afganistane, ir menkai tepadėjo. Daugiau taip nebus!“

Pakistano lyderiai ginčija D.Trumpo nurodytą pagalbos sumą ir tvirtina, kad beveik pusė šių pinigų susiję su išlaidų kompensavimu. Ministro pirmininko biuras apkaltino D.Trumpą, kad šis neįvertina to, kiek Pakistanas prarado kovodamas su ekstremizmu.

Pakistanas nurodo, kad nuo 2003 metų konfliktas nusinešė daugiau nei 62 tūkst. gyvybių ir kainavo 123 mlrd. JAV dolerių. Tuo tarpu kariuomenė laikosi pozicijos, kad visos kovotojų slėptuvės šalyje jau likviduotos.

Amerikiečių diplomatai privačiuose pokalbiuose neigia, kad Vašingtono ir Islamabado santykius ištiko krizė, primindami apie neseniai įvykusius valstybės sekretoriaus Rexo Tillersono ir gynybos sekretoriaus Jameso Mattiso vizitus į Pakistaną.

Jie sako, kad Pakistanas neatsisako kovoti su Haqqani klanu, tačiau abi sostinės nesutaria dėl faktų ir realios situacijos. JAV žvalgyba tvirtina, kad kovotojai vis dar gali nevaržomai veikti Pakistano teritorijoje.

Sputnik/Jamesas Mattisas
Sputnik/Jamesas Mattisas

„Energingai pasipriešinti“

H.Nauert stengėsi pabrėžti, kad lėšos yra įšaldomos, o ne atšaukiamos, ir vėl bus skiriamos, jei Pakistanas imsis žingsnių įrodyti savo pasiryžimą pažaboti ekstremistus.

„Jungtinės Valstijos pasirengusios kartu su Pakistanu kovoti su visais be išimties teroristais“, – sakė ji.

„Ir viliamės, kad galėsime atnaujinti ir sustiprinti mūsų dvišalius saugumo ryšius, kai Pakistanas parodys savo pasiryžimą energingai pasipriešinti Afganistano Talibanui, Haqqani tinklui ir kitiems teroristams bei kovotojų grupuotėms, veikiantiems šalyje“, – sakė H.Nauert.

„Netieksime karinės technikos ir nepervesime su saugumu susijusių lėšų Pakistanui, nebent tai daryti įpareigos įstatymas“, – pridūrė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento