JAV įvaizdis ir vakarienės Baltuosiuose rūmuose: D.Trumpas mielai patiektų mėsainius?

Salotos su sūriu. Veršiuko galvos sriuba. Vėžlys su kukurūzų lazdelėmis. Tai 1939-aisiais JAV prezidentas Franklinas Delano Rooseveltas ir britų karalius George'as VI degustavo vakarienės metu Baltuosiuose rūmuose. Šiomis dienomis toks meniu greičiausiai neskamba apetitiškai. Tačiau ožkos sūris su pomidorų džemu, ką praėjusiais metais vienos vakarienių metu patiekė prezidento Donaldo Trumpo vadovaujama administracija, anomis dienomis būtų išprovokavęs panašią reakciją.
Donaldas Trumpas iškilmingos vakarienės sveikina prezidentą Emmanuelį Macroną
Donaldas Trumpas iškilmingos vakarienės sveikina prezidentą Emmanuelį Macroną / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Baltųjų rūmų iškilmingų vakarienių meniu rodo, kaip bėgant laikui pasikeitė amerikiečių skonis, ir tai, kaip valstybė prisistato pasauliui.

Valstybinių banketų metu priimti sprendimai, ir dėl pirmojo patiekalo, ir dėl pramogų, padėjo primesti norimą JAV vaizdinį tokiems lyderiams kaip Havajų karalius ar Sovietų Sąjungos premjeras Nikita Chruščiovas.

Vakarienė leidžia kurti norimą įvaizdį

Nuo pirmosios Padėkos dienos maistu nukrautas vakarienės stalas JAV gyventojams įgavo simbolinę reikšmę. Europa išgyveno pramonės revoliuciją, o Amerikoje ir toliau dešimtmečiais plėtota žemės ūkio ekonomika. Tautai, mitologizuojančiai ūkininkus ir jų rankas, vaišės tapo pasididžiavimu ir simboliu, atspindinčiu šalies gerovę – JAV turi tai, kas geriausia.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Baltųjų rūmų šefas Crisas Comerfordas rankose laiko pirmąjį patiekalą - tuną. Vakarienė Baltuosiuose rūmuose 2016 metais
AFP/„Scanpix“ nuotr./Baltųjų rūmų šefas Crisas Comerfordas rankose laiko pirmąjį patiekalą - tuną. Vakarienė Baltuosiuose rūmuose 2016 metais

Buvęs Baltųjų rūmų antrasis šefas Frankas Ruta iškilmingą vakarienę rūmuose apibūdina kaip „deklaraciją švęsti tai, kad JAV pripažįsta tos šalies vadovą ir svetingai jį ar ją pasitinka. Jis ar ji – garbingi vakaro svečiai“.

Iškilminga vakarienė neša dvigubą diplomatinę naudą. Viena vertus, ji skirta išreikšti nuolankumą – prezidentas ir jo sutuoktinis stengiasi, kad svečiai, dažniausiai kitų šalių vadovai, jaustųsi laukiami, patvirtinami gynybiniai ryšiai.

Tačiau vakarienė taip pat atskleidžia JAV ir tų, kurie ją valdo, skonį bei požiūrį.

Neužtenka, kad ožkos sūris būtų paprasčiausiai skanus. Tai, kokį patiekalą 2018-aisiais pasirinko D.Trumpo vadovaujama administracija, parodė, kaip JAV supranta gerą skonį.

Tai, kokį patiekalą 2018-aisiais pasirinko D.Trumpo vadovaujama administracija, parodė, kaip JAV supranta gerą skonį.

Žinoma, pasirinkimą lemia ne tik D.Trumpo norai. Jei taip būtų, Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas 2018-ųjų balandį greičiausiai būtų vaišinęsis „McDonald's“, „Burger King“ ar „Wendy’s“ mėsainiais bei šokoladiniu tortu.

Meniu derina pirmoji ponia

Tai, kad D.Trumpas, o jei tiksliau, jo žmona Melania Trump (valstybinių vakarienių meniu kuria pirmoji ponia kartu su administracijos vadovu, šefu ir vyno degustatoriumi), tąkart nutarė patiekti tokius patiekalus kaip minėtasis sūris, kepta ėriena su degintų svogūnų padažu, salotų asorti ir plaktos grietinėlės ledai, rodo, kad net ir pats nediplomatiškiausias prezidentas įžvelgia žinutės, kurią perteikia stalas, prasmę.

Žinoma, kiekvieno prezidento iškilmingos vakarienės meniu interpretacija skiriasi, priklauso ne tik nuo laiko, kada valdoma šalis, bet ir įsivaizdavimo, kokią vietą pasaulyje užima JAV.

VIDEO: JAV prezidentai ir iškilmingų vakarienių meniu. Kokie produktai dominuoja?

Ar geriau patiekti tradicinius šalies patiekalus, ar tuos, kurie universalūs? Kurie vynai geriausi? Ar omaro želė galėtų būti pasirinkimas? Prezidentams, nuo Lyndono Johnsono iki George'o H.W.Busho, atsakymas į paskutinįjį klausimą buvo „taip“, ir dažniau nei kartą.

Portalas „Foreign Policy“ surinko praėjusių 86 metų Baltųjų rūmų iškilmingų vakarienių meniu ir medžiagą susistemino – parengė infografikus, kurie reprezentuoja, kaip dažnai, kokie patiekalai vakarienių metu buvo patiekiami.

Vertinant duomenis, išryškėjo kai kurios tendencijos.

1930–1950 metais vakarienės Baltuosiuose rūmuose priminė tradicines Padėkos dienos vakarienes. Laikotarpiu nuo tada, kai šaliai vadovavo Johnas F.Kennedy ir George'as H.W.Bushas, meniu tapo gerokai ištaigingesnis ir labiau orientuotas į prancūzų virtuvę.

Pradedant Billu Clintonu, vakarienė pavirto įvairialype, akcentuojančia besisvečiuojančiojo virtuvę ir išaukštinančia vietinę.

Vakarienei – nulupta katė ir pitonas

„1990 metais Amerikos virtuvė tapo žymiai rafinuotesnė“, – rašo apžvalgininkas Michaelis Pollanas. 1970-aisiais Berklyje veikęs „Chez Panisse“ restoranas, Kalifornijos šefai Alice Waters, Wolfgangas Puckas ir kiti, anot jo, virtuvėje nusistovėjusią tvarką apvertė aukštyn kojom – susitelkta ties paprastumu, Amerikoje auginamais produktais.

Nė viena Baltųjų rūmų vakarienė neišgarsėjo tiek, kiek 1954-ųjų banketas. Jo metu delegacija, vadovaujama Kinijos liaudies respublikos pirmojo sekretoriaus Mao Dzedongo, buvo pavaišinta patiekalu, pavadintu „Drakonas, kovojantis su Tigru“. Stalo viduryje buvo paserviruota nulupta katė ir pitonas.

Delegacija griežtai atsisakė minėtą patiekalą valgyti, šalių santykiai dar labiau suprastėjo.

„Scanpix“/AP nuotr./Šefas Mario Batalis laiko makaronų padėklą. 2016 metų vakarienė Baltuosiuose rūmuose
„Scanpix“/AP nuotr./Šefas Mario Batalis laiko makaronų padėklą. 2016 metų vakarienė Baltuosiuose rūmuose

Po to karto Amerikos vakarienių-stalo diplomatija tapo delikatesnė. J.F.Kennedy'is, L.Johnsonas stengėsi įtikti svečiams patiekalus vadindami svečių vardais, pavyzdžiui, 1965 metais Japonijos premjerui Eisaku Sato buvo patiekta bavariška grietinėlė pavadinimu „Bavarois Sato“.

XXI a. prezidentai George'as W.Bushas ir Barackas Obama užsienio šalių lyderiams dažnai pasiūlydavo meniu, kuriame beveik pusė patiekalų būdavo įkvėpti tų valstybių, iš kurių svečias kilęs, virtuvių – 2015-aisiais Japonijos premjerui Shinzo Abei teko ragauti sušių, ant grilio keptos vištienos su ryžiais, tuno tartarą, sašimio salotas.

Atsirado vietos amerikietiškam vynui

Kitos tendencijos atspindi 80-ųjų amerikiečių lėkštėse vykusias permainas – keitėsi būdas, kaip patiekiamos salotos, nuo 1960 metų iškilmingų vakarienių metu ant stalo atsirado anksčiau nederamas amerikietiškas vynas.

„Nes dauguma jų – prasti“, – teigia apžvalgininkas M.Pollanas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Baltuosiuose Rūmuose vieši Emmanuelis Macronas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Baltuosiuose Rūmuose vieši Emmanuelis Macronas

Portalo surinkta medžiaga rodo, kad kai kurie prezidentai mėgstamą maistą patiekdavo nuobodžiai dažnai: Harry'is S.Trumanas daugiau nei kartą pateikė konservuotą arbūzą, beveik kiekvienos iškilmingos vakarienės, diriguojamos L.Johnsono, metu tekdavo ragauti jautieną, o B.Clintonas, vengęs riebaus maisto, tiekė jautieną vos du kartus.

Kalakutiena nuo laikų, kai šaliai vadovavo Dwightas D.Eisenhoweris, Baltuosiuose rūmuose patiekta nebuvo, o kiauliena, išskyrus kumpį ir vieno kąsnio sumuštinius, patiekta nebuvo niekada.

„Spėju, veršiena, ėriena ir jautiena atrodo labiau rafinuota“, – tikina F.Ruta.

„Vertinant bendrai, jautiena siejama su aspiracija, veržlumu“, – aiškina maisto apžvalgininkas Adrianas Milleris, 2017 metais išleidęs knygą „Prezidento virtuvė“. „Ir tiek daug kultūrų kiaulieną vertina kaip tabu“, – priduria jis.

Vakarienė ir pirmasis ponas

Kokia iškilmingų vakarienių ateitis? Nežinia. Po dvi kadencijas JAV vadovavę G.W.Bushas ir B.Obama surengė po 13 iškilmingų vakarienių. D.Trumpas, prezidentu tapęs prieš dvejus metus, iki šiol surengė tik vieną.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Emmanuelis Macronas iškilmingos vakarienės metu
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Emmanuelis Macronas iškilmingos vakarienės metu

Matant 2020 metais prezidento rinkimuose pasiryžusių dalyvauti moterų skaičių, kyla dar vienas klausimas: jei iškilmingą vakarienę tradiciškai rengia pirmoji ponia, ar pirmasis ponas šią atsakomybę perims sutuoktinei nugalėjus rinkimuose? Ar jis šią pareigą deleguos kam nors kitam?

Socialinių tinklų laikais Baltųjų rūmų iškilminga vakarienė yra šansas pasauliui parodyti Amerikos svetingumą, kurti saitus su užsienio šalių lyderiais.

Dabar, kai valstybių vadovai gali susisiekti lengviau, o prezidentas – poziciją išreikšti 280-čia simbolių, kelių patiekalų vakarienė atrodo žavus bendravimo būdas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis