Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
02 01 /20:35

JAV įvedė sankcijas naujakuriams Vakarų Krante dėl išpuolių prieš palestiniečius

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį dėl smurto prieš palestiniečių civilius Vakarų Krante įvedė sankcijas keliems ekstremistiškai nusiteikusiems žydų naujakuriams, pranešė pareigūnai.
Majdi Mohammed / AP
Majdi Mohammed / AP

Tai retas JAV žingsnis, nukreiptas prieš izraeliečius, kol vyksta karas su islamistų grupuote „Hamas“.

Prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) taip pat išleido įsaką, kuriuo nustatė veiksmų dėl išpuolių ir, jo teigimu, teroro aktų Vakarų Krante, kur, kol vyksta atskira karinė kampanija Gazos Ruože, naujakuriai smurtavo prieš palestiniečius, planą.

JAV paskelbs apie pirmines sankcijas keturiems asmenims. Bet koks jų turtas Jungtinėse Valstijose bus užblokuotas, o amerikiečiams bus uždrausta su jais vykdyti finansinius sandorius.

Tai pirmoji finansinė sankcija prieš naujakurius, nors J. Bideno administracija anksčiau paskelbė, kad atsisakys išduoti vizas su smurtu susijusiems ekstremistams.

Kiek vėliau ketvirtadienį Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) pareiškė, kad šios Vašingtono įvestos sankcijos negali būti taikomos.

„Izraelis visur kovoja su visais įstatymų pažeidėjais, todėl šiuo atžvilgiu nėra vietos išskirtinėms priemonėms“, – teigiama premjero biuro išplatintame pranešime. 

Ketvirtadienį J. Bidenas vyksta į Mičigano valstiją, lapkritį vyksiančiuose prezidento rinkimuose vaidinsiančią svarbų vaidmenį ir gyvenamoje didelės arabų kilmės amerikiečių bendruomenės, kurioje auga pyktis dėl J. Bideno paramos Izraeliui. Vieno Detroito priemiesčio meras nepritaria prezidento pozicijoms dėl karo.

Vienas aukšto rango JAV pareigūnas, aiškindamas sankcijas, sakė, kad J. Bidenas nuolat reiškė Izraeliui susirūpinimą dėl naujakurių smurto.

„Šie veiksmai kelia didelę grėsmę taikai, saugumui, stabilumui Vakarų Krante, Izraelyje ir Vidurinių Rytų regione“, – teigė pareigūnas, laikydamasis įprastos anonimiškumo sąlygos.

„Jie taip pat trukdo galiausiai sukurti nepriklausomą Palestinos valstybę, kuri egzistuotų greta Izraelio valstybės, o kartu ir ilgalaikę taiką bei stabilumą tiek palestiniečiams, tiek izraeliečiams“, – sakė jis.

2023 metais Izraelio naujakuriai okupuotame Vakarų Krante nužudė mažiausiai 10 palestiniečių ir padegė dešimtis namų – žmogaus teisių grupės „Yesh Din“ duomenimis, šie metai buvo žiauriausi per visą naujakurių išpuolių istoriją.

Pagal tarptautinę teisę neteisėtomis laikomose nausėdijose Vakarų Krante tarp maždaug trijų milijonų palestiniečių gyvena apie 490 tūkst. naujakurių.

Spalio 7 dieną „Hamas“ surengtame išpuolyje prieš Izraelį žuvo 1 163 žmonės, daugiausia civiliai, rodo naujienų agentūros AFP skaičiavimai, pagrįsti naujausiais oficialiais ketvirtadienį pateiktais duomenimis.

Izraelio kariuomenė į išpuolį atsakė žiauriu puolimu, per kurį, „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, Gazos Ruože žuvo mažiausiai 27 019 žmonių, daugiausia moterų ir vaikų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas