Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV kardiochirurgas M.Ozas: žmonės gali gyventi 120 metų

Jau dabar žmonės gali be didelių pastangų išgyventi iki 120 metų, tačiau to nežino, įsitikinęs amerikietis gydytojas Mehmetas Ozas. Be to, per artimiausius kelerius metus medicinoje įvyks tokie pokyčiai, kad šimtametis turės visas galimybes jaustis kaip penkiasdešimtmetis.
Pora
Pora / Photos.com nuotr.

Siekia nemirtingumo

Jeigu tokias naujienas skelbtų provincijos gydytojas, o ne pokalbių šou karalienės Oprah‘os Winfrey patarėjas sveikatos klausimais, greičiausiai į jo kalbas būtų reaguojama sukiojant vieną pirštą prie smilkinio. Tačiau M. Ozo paviešinti faktai apie naujausius vykdomus tyrimus medicinos srityje JAV sukėlė didžiulio entuziazmo bangą, - rašo portalas lrytas.lt.

Holivudo garsenybės ir televizijos žvaigždės puolė vartoti garsiausio Amerikos gydytojo rekomenduojamus preparatus, o verslo elitas suskubo investuoti į farmacijos produktus, kurie turėtų padėti žmonijai siekti nemirtingumo.

M.Ozas tvirtina, kad nors fantastikos romanų siužetai realybe taps ateityje, medicinos revoliucija vyksta čia ir dabar.

„Aš nekalbu apie egzistavimo pratęsimą, kai žmogus ilgai gyvena būdamas senas ir nepajėgus daryti daugelio savaime suprantamų dalykų. Aš kalbu apie senėjimo proceso sustabdymą, kai aštuoniasdešimtmečio kūnas ir protas yra toks pat, kaip keturiasdešimtmečio“, - pabrėžia medikas.

Didžiausia žmonijos liga – senėjimas

M.Ozo teigimu, svarbiausia yra suvokti, kad klastingiausia žmoniją kamuojanti liga nėra vėžys, AIDS ar, juo labiau, kiaulių gripas. Kaip rodo JAV atlikti tyrimai, jeigu medikams staiga pavyktų išgydyti visas šiuo metu žinomas ligas, tik 20 proc. pasaulio gyventojų sulauktų 95 metų. Visi kiti mirtų anksčiau. To priežastis – natūralus senėjimas, kuris ir yra didžiausias žmonijos priešas.

Vis daugiau mokslininkų sutinka, kad tikrasis medicinos tikslas yra ne ligų gydymas, bet senėjimo sustabdymas ar bent jau sulėtinimas. Daugelis rimtų susirgimų, tokių kaip infarktas, vėžys ar Alzheimerio liga yra žmonių per keturiasdešimt problema. Jeigu aštuoniasdešimtmečio kūno būklė būtų tokia, kaip trisdešimtmečio, nereikėtų rūpinti, kaip kovoti su jį užklupusiomis ligomis. Jis paprasčiausiai nesirgtų.

Nori ilgai gyventi – mažiau valgyk

M.Ozo teigimu, 70 proc. senėjimo proceso kontrolės yra paties žmogaus rankose. Tie, kurie šio fakto nežino arba jį ignoruoja, pasirašo sau ankstyvos mirties nuosprendį. Dar daugiau. Kuo žmogus vyresnis, tuo gyvenimo būdas turi didesnę įtaką ilgaamžiškumui.

Garsiausio JAV mediko teigimu, nuo penkiasdešimtojo gimtadienio net 80 proc. gyvenimo trukmės nulemia gyvenimo būdas ir tik 20 proc. – genetika.

Pirmas ir svarbiausias M. Ozo patarimas – sumažinti per dieną suvartojamų kalorijų kiekį. Kaip rodo klinikiniai tyrimai, jeigu kasdienę maisto normą vidutinis žmogus sumažintų trečdaliu ir nepamirštų sportuoti, jis galėtų lengvai išgyventi iki 120-150 metų.

„Suprantama, kad valgyti po tiek mažai galėtume ne kiekvienas. Tačiau jeigu sumažintume suvartojamų kalorijų kiekį 15 proc., iš karto prailgintume savo gyvenimą trisdešimt metų“, - tikina O. Winfrey išgarsintas sveikos gyvensenos guru.

Kova prieš oksidaciją

Nereikalingos kalorijos, kuriose nėra žmogui būtinų medžiagų, užkemša arterijas, prastina širdies darbą ir yra daugelio ligų priežastis. Nenorintiems užsiimti kalorijų skaičiavimu M.Ozas pataria paprasčiausią mitybos reguliavimo būdą – kiekvieną kartą atsikelti nuo stalo vis dar jaučiant alkį.

Tačiau tiems, kam 120 metų šioje žemėje neatrodo gana, M.Ozas negaili ir daugiau patarimų. Pasak mediko, antras žingsnis siekiant ilgaamžiškumo yra imuniteto stiprinimas ir kova su neigiamu aplinkos poveikiu.

Gydytojas savo teiginius įrodo eksperimentu. Perpjovęs obuolį pusiau, vieną pusę jis palieka gulėti ant stalo, tuo tarpu kitą apipurškia citrinos sultimis. Po kelių valandų pirmoji obuolio pusė pajuoduoja ir susiraukšlėja, o antroji lieka beveik nepakitusi.

„Tai vadinama oksidacija. Susidūręs su deguonimi, mūsų kūnas raukšlėjasi ir netenka gyvybingumo. Šiame pavyzdyje citrina veikia kaip antioksidantas. Mums taip pat reikia rasti būtų, kaip atsispirti oksidacijai“, - aiškina M.Ozas.

Senėjimą stabdantys vaistai – jau išrasti

Mediko teigimu, šiuo metu jau yra atrasta tokių stiprių antioksidantų, galinčių pristabdyti senėjimo procesą, apie kuriuos mūsų seneliai galėjo tik svajoti.

Vienas iš tokių sensacingų antioksidantų – Brazilijos miškuose augančios acai uogos. Po to, kai medikas per O.Winfrey pokalbių šou prabilo neįtikėtiną acai sulčių poveikį, jų pardavimai šoktelėjo keliais tūkstančiais procentų beveik per naktį.

Su acai uogomis konkuruoja nebent „karščiausias“ maisto papildas Amerikoje – resveratrolis. Pastarasis yra cheminė medžiaga, randama raudonajame vyne. Tačiau norint gauti rekomenduojamą resveratrolio kiekį, reikėtų išgerti po keliasdešimt butelių raudonojo vyno per dieną. Todėl JAV medikai rekomenduoja vartoti resveratrolio kapsules, kurioje ši medžiaga yra koncentruota.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas