Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV kariuomenės vadas M.Milley: reikia būti pasirengus karui su Rusija ir Kinija

Kinija ir Rusija yra iššūkis ir grėsmė Jungtinėms Valstijoms ir, nors karas su jomis nėra neišvengiamas, JAV kariuomenė turi būti pasirengusi kovai, kad apsaugotų šalies saugumą, sakė JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Markas Milley.
JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Markas A.Milley
JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Markas A.Milley / „AFP“/„Scanpix“

Jis tai pareiškė kovo 23 d. Atstovų Rūmų asignavimų komiteto posėdyje, kuriame buvo svarstomas kitų finansinių metų šalies gynybos biudžetas. Jo kalbą paskelbė Pentagono spaudos tarnyba.

M.Milley pabrėžė, kad nuo Antrojo pasaulinio karo susiformavusi tarptautinė tvarka patiria įtampą.

Pirmą kartą istorijoje JAV susiduria su dviem didelėmis branduolinėmis galybėmis, kurių gyvybiškai svarbūs nacionalinio saugumo interesai nesutampa su mūsų interesais.

„Pirmą kartą istorijoje JAV susiduria su dviem didelėmis branduolinėmis galybėmis, kurių gyvybiškai svarbūs nacionalinio saugumo interesai nesutampa su mūsų interesais. Tiek Kinija, tiek Rusija turi priemonių mums grasinti. Tačiau karas su Rusija ar Kinija nėra neišvengiamas“, – sakė M.Milley.

„AP“/„Scanpix“/Kinijos prezidentas Xi Jinpingas ir Rusijos lyderis Vladimiras Putinas
„AP“/„Scanpix“/Kinijos prezidentas Xi Jinpingas ir Rusijos lyderis Vladimiras Putinas

Generolas teigė, kad Kinija kelia iššūkį, nes per 10 metų ketina tapti regioniniu hegemonu vakarinėje Ramiojo vandenyno dalyje ir Azijoje, o iki 2049 m. pralenkti bendrus JAV karinius pajėgumus.

Kariuomenės vadas teigė, kad Rusija „kelia didelę grėsmę ir išlieka pavojinga“, nes jos karas prieš Ukrainą kelia pavojų taikai Europos žemyne ir pasauliniam stabilumui.

„Ne tik Ukrainos, bet ir JAV interesas yra apsaugoti sistemą, kuri jau aštuonis dešimtmečius užkerta kelią karui tarp didžiųjų valstybių“, – sakė jis.

M.Milley taip pat paminėjo Iraną, kuris „toliau trikdo taiką Artimuosiuose Rytuose, nes toliau remia teroristus ir didina savo branduolinio ginklo pajėgumus“.

M.Milley statymų leidėjams sakė, kad JAV kariuomenės kovinės parengties lygis šiuo metu yra aukštesnis nei per daugelį metų. Jis sakė, kad jungtinės JAV pajėgos dabar yra „mirtiniausios ir pajėgiausios ginkluotosios pajėgos pasaulyje“.

Generolas teigė, kad JAV kariuomenė turi būti pasirengusi kovoti ir laimėti visose konfliktų srityse, o ši idėja yra visų atgrasymo priemonių esmė. Jis pabrėžė, kad galutinis tikslas – užtikrinti Amerikos saugumą ir išvengti karo tarp didžiųjų valstybių.

„Ši kariuomenė yra pasirengusi. Esame pasirengę kovoti dabar ir būsime pasirengę kovoti ateityje“, – užbaigė M.Milley.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas