Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV keisis prezidentinių debatų formatas: ar pasiryš išjungti mikrofonus?

Pirmiesiems Donaldo Trumpo ir Joe Bideno debatams Klivlande virtus visišku chaosu, Prezidentinių debatų komisija jau paskelbė, kad likusios kandidatų diskusijos jau vyks kitokiu formatu. Kol kas dar neaišku, kaip bus keičiamos taisyklės – tiesa, akivaizdu, kad kažkas keistis turi, rašo „The New York Times“.
Joe Bidenas ir Donaldas Trumpas per debatus
Joe Bidenas ir Donaldas Trumpas per debatus / „Scanpix“/AP nuotr.

Dienraščio šaltinių Komisijoje teigimu, svarstomi keli pokyčiai, įskaitant kalbėjimo trukmės limitus. Kitaip tariant, atviros diskusijos dalies, kai kandidatai tradiciškai – tačiau tikrai ne antradienį – skatinami laisvai, bet civilizuotai ginčytis.

Šiuo metu kandidatams skiriama po dvi minutes atsakyti į tą patį moderatoriaus klausimą, o tada jie gali atsakyti tiesiai vienas kitams. Bet tokias paprastas taisykles D.Trumpas per pirmuosius debatus pažeidė daugybę kartų.

Kandidatų į prezidentus debatus nuo 1987 metų organizuojanti nešališka Prezidentinių debatų komisija, „The New York Times“ teigimu, liko labai nusivylusi antradienio renginiu – D.Trumpas pertraukinėjo ir J.Bideną, ir debatų moderatorių Chrisą Wallace'ą.

„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas ir Donaldas Trumpas per debatus
„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas ir Donaldas Trumpas per debatus

Bene svarbiausia svarstoma permaina politinių debatų Lietuvoje žiūrovams gerai pažįstama. Komisija esą svarsto moderatoriui suteikti galią išjungti debatų dalyvio, kuris pažeidžia taisykles, mikrofoną.

Tiesa, diskusijos dėl būtent tokios priemonės dar tik įsibėgėja. Ir nors socialiniuose tinkluose šiai idėjai entuziastingai pritariama, su mikrofono išjungimo gali nesutikti televizija. Be to, kandidatas gali toliau garsiai kalbėti salėje.

Dar vienas pasiūlymas – savotiškai nubausti oponentą pertraukinėjantį debatų dalyvį, jam skiriant mažiau laiko pasisakymui.

„Praėjusio vakaro debatai parodė, kad prie likusių debatų formato reikėtų pridėti papildomų struktūrų – taip užtikrinsime tvarkingą diskusiją. Komisija kruopščiai apsvarstys galimus pokyčius ir apie juos netrukus paskelbs“, – paskelbė Prezidentinių debatų komisija.

Pranešime taip pat pagirtas debatus moderavęs „Fox News“ žurnalistas Ch.Wallace'as, nors jis kaip tik sulaukė kritikos dėl to, kad neva nevaldė situacijos. Moderatorius esą elgėsi „profesionaliai“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Debatų moderatorius Chrisas Wallace'as
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Debatų moderatorius Chrisas Wallace'as

Nors būtent Prezidentinių debatų komisija nustato pagrindines debatų taisykles, kandidatų komandos dažnai ilgai derasi dėl įvairiausių smulkmenų ir tik tada sutinka su dalyvavimu diskusijoje.

Kiti D.Trumpo ir J.Bideno debatai numatyti spalio 15 dieną Majamyje. Tiesa, jų formatas bus kitoks – kandidatai atsakinės į auditorijos klausimus. Trečioji diskusija – Našvilio mieste Tenesio valstijoje spalio 22-ąją.

Po pirmųjų debatų, kurių kokybe daugelis amerikiečių, kaip parodė apklausos, pasibaisėjo, Amerikoje net pasigirdo svarstymai, kad kuris nors kandidatas atsisakys dalyvauti kituose debatuose. Tačiau bent jau J.Bideno komanda tokią galimybę iškart atmetė.

„Joe Bidenas niekada neatsisakys kalbėti su Amerikos žmonėmis“, – pareiškė demokratų kandidatė į viceprezidentus Kamala Harris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas