Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV pagalba Ukrainai: analitikai įvertino, ar Europa galės užtikrinti visko, ko reikia

Jei JAV karinė pagalba bus atnaujinta, Ukraina 2024 m. galės sustiprinti savo oro ir sausumos gynybą, apmokyti naujus karius, atremti Rusijos pajėgas tolimojo nuotolio smūgiais ir ruoštis 2025 m. puolimui, rašo „The Wall Street Journal“, remdamasis kariniais analitikais.
Volodymyras Zelenskis
Volodymyras Zelenskis / Vida Press nuotr.

Pažymima, kad Ukrainos karinės perspektyvos bus pagrindinė tema liepą, kai Vašingtone vyks NATO aukščiausiojo lygio susitikimas, skirtas jos 75-mečiui.

Jeigu Jungtinės Valstijos neatnaujins karinės paramos, o Rusijos pajėgos sustiprės, aljanso susitikimas gali virsti „blaiviu momentu“, kuris sukels susirūpinimą dėl to, ar Vašingtonas gali laikytis savo įsipareigojimų, teigia laikraštis.

„Žvelgdami atgal, kai kurie saugumo analitikai sako, kad J.Bidenas turėjo veikti greičiau ir pristatyti svarbiausias ginklų sistemas Kyjivui, kol Rusijos pajėgos dar neprisitaikė ir kol JAV įstatymų leidėjų kantrybė nepradėjo sekti.“

Kaip pavyzdys nurodomos mažesnio nuotolio raketos ATACMS, kurios galėjo būti pateiktos Ukrainai iki 2023 m. spalio, gerokai anksčiau, nei „Ukrainos kontrpuolimas pradėjo silpti“, pabrėžia WSJ.

Aukšto rango J.Bideno administracijos pareigūnas sakė, kad priimdami sprendimus dėl ginkluotės Baltieji rūmai turėjo atsižvelgti į Ukrainos ginkluotųjų pajėgų galimybes kurti naujus ginklus, taip pat į Rusijos prezidento Vladimiro Putino polinkį gąsdinti branduoliniu ginklu.

„Pirmąją konflikto dieną Ukraina nebuvo pasirengusi visa tai priimti“, – sakė jis.

Leidinyje taip pat pažymima, kad „tam tikri europietiški ginklai“ suvaidino lemiamą vaidmenį.

„Reuters“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas
„Reuters“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas

„Tačiau žemynas, kuris vis dar stengiasi įveikti savo gynybos pramonės bazės trūkumus, nesugebės padengti viso trūkumo, jei nebus greitai atnaujintas JAV artilerijos sviedinių, oro gynybos perėmėjų ir kitų svarbiausių ginklų sistemų tiekimas“, – teigia WSJ.

Vakarų analitikai įsitikinę, kad Rusija stengsis kuo labiau pasinaudoti šia padėtimi.

V.Putinas tikisi, kad Ukrainos sąjungininkai „nesugebės pakankamai greitai sukaupti savo jėgų“, ir jau dabar rusai aktyviai propaguoja faktą, kad Kijevas yra „pralaimėjimo padėtyje“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito