Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV pasiuntinys ragina Šiaurės Korėją sugrįžti į „diplomatinį kelią“

Šiaurės Korėja turėtų sugrįžti į „diplomatinį kelią“, pirmadienį pareiškė JAV pasiuntinys, Pchenjanui surengus virtinę raketų paleidimų ir daugėjant ženklų, kad jis tęsia branduolinius bandymus.
Kim Jong Unas civiliniame parade jo senelio garbei
Kim Jong Unas civiliniame parade jo senelio garbei / „Scanpix“/AP nuotr.

Šiaurės Korėja šiemet jau surengė keliolika ginklų bandymų, vėliausias jų įvyko šį savaitgalį. Dabartinė valdomų ginklų sistema, pasak valstybinės žiniasklaidos, turi pagerinti „taktinių branduolinių ginklų“ arsenalą.

JAV specialusis pasiuntinys Šiaurės Korėjai Sung Kimas pirmadienį atvyko penkių dienų vizito į Seulą ir susitiko su savo kolega, pietų korėjiečių atstovu Noh Kyu-duku.

Po derybų abu pasiuntiniai pasmerkė Pchenjano „pastarojo meto eskaluojančius veiksmus“, įskaitant, jų teigimu, „mažiausiai tris“ tarpžemyninių balistinių raketų (TŽBR) paleidimus.

„Sutarėme, kad reikia griežto atsako į destabilizuojantį KLDR [Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos] elgesį“, – žurnalistams sakė S.Kimas.

„Taip pat aptarėme, kaip reaguoti į būsimus KLDR veiksmus, įskaitant galimą branduolinį bandymą“, – pridūrė jis.

S.Kimas pakartojo, kad JAV siūlė Šiaurės Korėjos atstovams susitikti „bet kur, be jokių išankstinių sąlygų“, ir nurodė, kad Vašingtonas „neuždarė durų diplomatijai“.

„Dar kartą raginu Pchenjaną siekti diplomatinio kelio su mumis, – kalbėjo S.Kimas. – Noriu aiškiai pasakyti, kad neturime jokių priešiškų ketinimų KLDR atžvilgiu.“

Pchenjanas iki šiol atmeta pasiūlymus sėsti prie derybų stalo, kaltindamas Vašingtoną priešiška politika.

S.Kimo vizitas vyksta prasidėjus devynių dienų trukmės Seulo ir Vašingtono kasmet rengiamoms karinėms pratyboms. Šie manevrai pykdo Pchenhaną, vadinantį juos karo repeticija.

Sąjungininkės reguliariai rengia karines pratybas, tačiau pastaraisiais metais jos buvo mažesnio masto, kadenciją baigiančiam Pietų Korėjos prezidentui Moon Jae-inui stengiantis sudaryti sąlygas deryboms su Šiaurės Korėja.

„Šios pratybos – gynybos vadavietės mokymai naudojant kompiuterinę simuliaciją, o realių karinių manevrų pratybų nėra“, – sekmadienį pareiškė Seulo Jungtinis štabų vadų komitetas.

Šiaurės Korėja buvo sustabdžiusi tolimojo nuotolio ginklo ir branduolinius bandymus, o lyderis Kim Jong Unas susitiko su tuometiniu JAV prezidentu Donaldu Trumpu. Vis dėlto, šios diplomatinės pastangos žlugo 2019 m., o derybos nuo to laiko – atsidūrusios aklavietėje.

Praėjusį mėnesį Pchenjanas surengė ilgojo nuotolio TŽBR visavertį bandymą – pirmąkart nuo 2017 m.

Pastaruoju metu pasirodę ženklai apie naują veiklą pagrindiniame Šiaurės Korėjos branduolinių bandymų poligone taip pat sukėlė susirūpinimą dėl galimo branduolinių bandymų atnaujinimo.

Pietų Korėjos pareigūnai sakė, kad Pchenjanas gali surengti karinį paradą arba atlikti ginklų bandymą balandžio 25 d., per Korėjos liaudies armijos įkūrimo metines, arba maždaug tuo metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai