Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV paskelbė apie naują 375 mln. JAV dolerių karinę pagalbą Ukrainai

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) trečiadienį paskelbė apie 375 mln. JAV dolerių (336 mln. eurų) naują karinę pagalbą Ukrainai.
Antony Blinkenas
Antony Blinkenas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Į naujausią paketą bus įtrauktos didelio tikslumo raketų paleidimo įrenginiai HIMARS, kasetiniai šaudmenys, lengvosios taktinės mašinos. 

„Jungtinės Valstijos yra įsipareigojusios ginti Ukrainą nuo žiaurios Rusijos agresijos“, – sakoma A. Blinkeno pareiškime. Jame priduriama, kad Vašingtonas „kuo skubiau skirs šią naują pagalbą“.

Į paketą įeina HIMARS „amunicija ir palaikymas“, kasetiniai ir artilerijos šaudmenys, artilerijos šarvuotosios ir lengvosios transporto priemonės, šaulių ir prieštankiniai ginklai, tokie kaip „Javelin“ ir TOW raketos, taip pat prieštankiniai granatsvaidžiai AT-4. 

Nuo 2022 metų vasario, kai Rusija pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą, prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) vadovaujamos JAV suteikė Kyjivui maždaug 175 mlrd. JAV dolerių (157 mlrd. eurų) vertės karinės ir ekonominės pagalbos. 

Į naujausią paketą taip pat įtrauktos „atsarginės dalys, pagalbinė įranga, paslaugos, mokymai ir transportavimas“.

JAV prezidento rinkimai, numatyti lapkričio 5 dieną, gali paveikti Kyjivui teikiamą pagalbą, ypač atsižvelgiant į tai, kad ši šalis yra pagrindinė Ukrainos karinė rėmėja. 

Respublikonų partijos kandidatas į JAV prezidentus Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pavadino Ukrainos lyderį Volodymyrą Zelenskį „geriausiu pardavėju Žemėje“.

„Kiekvieną kartą, kai Zelenskis atvyksta į Jungtines Valstijas, jis išsiveža 100 mlrd. dolerių, – šią savaitę sakė buvęs JAV prezidentas. – Mes įstrigę tame kare, kol aš netapsiu prezidentu.“

A. Blinkenas savo pareiškime pakartojo, kad Vašingtonas toliau rems Kyjivą ir pridūrė, kad „Jungtinės Valstijos ir mūsų suburta tarptautinė koalicija ir toliau palaikys Ukrainą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas