Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

JAV politikai sugalvojo, kaip paskatinti Vokietiją perduoti tankus Ukrainai

JAV įstatymų leidėjai paragino nusiųsti Kyjivui bent vieną tanką „Abrams“. Politikai mano, kad toks sprendimas sukeltų domino efektą ir priverstų kitas šalis perduoti „Leopard 2“ tankus.
„Abrams“ tankas
„Abrams“ tankas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasak JAV Atstovų Rūmų Užsienio reikalų komiteto vadovo Michaelo McCaulo, Vašingtonas turi paskatinti savo sąjungininkus imtis veiksmų, kad ukrainiečiai išvengtų užsitęsusio kruvino išsekimo karo.

„Jei paskelbsime, kad ketiname suteikti „Abrams“ tankus, net ir vieną, tai sukels .. Iš to, ką girdžiu, Vokietija tikisi, kad mes imsimės iniciatyvos“, – „Politico“ citavo M.McCaulą.

Kartu jis mano, kad jei JAV perduos bent vieną tanką Ukrainai, kitos šalys paseks jos pavyzdžiu.

„Net jei pasakysime, kad pristatysime „Abrams“ tankus, manau, to pakaks, kad Vokietija pradėtų veikti“, – sakė JAV pareigūnas.

Demokratų senatorius Chrisas Coonsas sakė ABC, kad atėjo laikas atidėti šiuos nuogąstavimus į šalį.

„Jei dėl to reikės atsiųsti keletą tankų „Abrams“, kad būtų galima blokuoti tankų „Leopard“ gavimą iš Vokietijos, Lenkijos ir kitų sąjungininkų, aš tam pritarsiu“, – sakė jis.

„Suprantu, kad mūsų kariuomenės vadai mano, jog „Abrams“ yra per daug sudėtinga ir per brangi platforma, kad būtų tokia pat naudinga kaip „Leopardai“, tačiau turime ir toliau bendradarbiauti su artimais sąjungininkais ir judėti pirmyn“, – tęsė jis.

Penktadienį apie 50 valstybių susitarė suteikti Kyjivui milijardų dolerių vertės karinės įrangos, įskaitant šarvuočius ir amuniciją, reikalingą Maskvos pajėgoms atremti.

Tačiau Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius sakė, kad, nepaisant padidėjusių lūkesčių, „kalbant apie tankus „Leopard“, šiandien mes vis dar negalime pasakyti, kada bus priimtas sprendimas ir koks tai bus sprendimas“.

Vokietija yra šių tankų gamintoja, o Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis taip pat sakė laukiantis „aiškaus pareiškimo“ iš Berlyno, ar šalys, turinčios „Leopard“, gali juos perduoti Ukrainai.

Lenkija paskelbė esanti pasirengusi Kyjivui pristatyti 14 tankų ir teigia, kad šį klausimą aptaria su maždaug 15 šalių.

Jei Berlynas atsisakys tiekti tankus Ukrainai, „mes sukursime „nedidelę koaliciją“ šalių, pasirengusių padovanoti dalį savo modernios įrangos, savo modernių tankų“, sakė M.Morawieckis.

Trijų Baltijos valstybių užsienio reikalų ministrai bendrame pareiškime šeštadienį nurodė raginantys „Vokietiją dabar Ukrainai pateikti tankus „Leopard“.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas sekmadienį pareiškė, kad Prancūzija vis dar svarsto galimybę tiekti Ukrainai prancūzų gamybos sunkiuosius tankus „Leclerc“.

„Kalbant apie „Leclerc“ tankus, paprašiau Gynybos ministerijos dirbti šiuo klausimu. Niekas neatmetama“, – sakė jis, tačiau pabrėžė, kad dėl bet kokių pastangų siųsti techniką, kuri padėtų atremti Rusijos invaziją, turėtų būti sprendžiama ir derinama „kolektyviai“ su sąjungininkais, įskaitant Vokietiją.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas sekmadienį, atsakydamas į klausimą, ar Vokietija pritars, kad į karo draskomą šalį būtų siunčiami labai pageidaujami tankai „Leopard 2“, sakė, kad praeityje šalis visada veikė „glaudžiai bendradarbiaudama su savo draugais ir sąjungininkais“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius