Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 15 /09:51

JAV prašo Hondūro išduoti eksprezidentą Juaną Orlandą Hernandezą

Jungtinės Valstijos paprašė Hondūro išduoti joms savo buvusį prezidentą Juaną Orlandą Hernandezą, baigusį kadenciją praėjusį mėnesį ir įtariamą narkotikų kontrabanda, pirmadienį pranešė su situacija susipažinęs šaltinis.
Juanas Orlandas Hernandezas
Juanas Orlandas Hernandezas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs hondūriečių pareigūnas naujienų agentūrai AFP sakė, kad J.O.Hernandezas šiuo metu yra Hondūre. Pirmadienio vakarą buvo pastebėta, kaip policijos specialiosios pajėgos apsupo jo rezidenciją sostinėje Tegusigalpoje.

Hondūro užsienio reikalų ministerija anksčiau socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė, kad Aukščiausiajam Teismui buvo išsiųstas „oficialus JAV ambasados pranešimas“, kuriame prašoma laikinai suimti neįvardytą „Hondūro politiką“ ekstradicijos tikslais.

Amerikiečių televizija CNN parodė dokumentą, kuriuo pateikiamas „oficialus prašymas laikinai suimti Juaną Orlando Hernandezą Alvarado ekstradicijos į Jungtines Amerikos Valstijas tikslu“.

Praėjusią savaitę JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas pranešė, kad J.O.Hernandezas pernai buvo įtrauktas į asmenų, kaltinamų korupcija ar kenkimu demokratijai Salvadore, Gvatemaloje ir Hondūre, sąrašą.

„Jungtinės Valstijos skatina skaidrumą ir atskaitomybę Centrinėje Amerikoje, paviešindamos vizų apribojimus buvusiam Hondūro prezidentui Juanui Orlando Hernandezui dėl korupcinių veiksmų, – vasario 7-ąją tviteryje paskelbė A.Blinkenas. – Niekas nėra viršesnis už įstatymus.“

J O.Hernandezas po aštuonerių metų darbo prezidento poste savo kadenciją baigė sausio 27 dieną. Niujorko prokurorai įtaria, kad jis yra prisidėjęs prie prekybos narkotikais.

Eksprezidento brolis, buvęs Hondūro kongresmenas Tony Hernandezas, praėjusių metų kovą buvo nuteistas Jungtinėse Valstijose kalėti iki gyvos galvos už prekybą narkotikais.

Praėjusią savaitę A.Blinkenas pareiškime nurodė, kad „remiantis daugybe patikimų žiniasklaidos pranešimų“, J.O.Hernandezas „prisidėjo prie stambios korupcijos atlikdamas korupcinius veiksmus ir užsiimdamas prekyba narkotikais ar sudarydamas tam sąlygas“.

Valstybės sekretoriaus teigimu, Hondūro eksprezidentas taip pat skyrė „politinėms kampanijoms lėšas, gautas iš neteisėtos veiklos“.

J.O.Hernandezas neigia visus jam mestus kaltinimus ir tvirtina, kad jie yra dalis sąmokslo, rezgamo tų pačių narkotikų baronų, kuriuos jo vyriausybė suėmė ar išdavė Jungtinėms Valstijoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento