Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV prezidentai per inauguracijas groja, verkia, limuzinus maino į keliones pėstute ir sningant kankina rinkėjus ilgomis kalbomis

Jungtinių Valstijų prezidentų inauguracijos būna suplanuotos minučių tikslumu, vietos svečiams numatytos iš anksto, net rengiamos šios dienos, įeinančios į istoriją, repeticijos. Nepaisant kruopštaus pasirengimo, nutinka ir netikėtų dalykų – atšiaurus oras priverčia ceremoniją perkelti į vidų, suklysta priesaiką priimantis teisėjas, o prezidentas, užuot važiavęs į Baltuosius rūmus, nusprendžia pasivaikščioti.
JAV prezidentas Barackas Obama
JAV prezidentas Barackas Obama / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Čia galite rasti albumą iš buvusių JAV prezidentų inauguracijų.

Antrą kadenciją pradedantis eiti Barackas Obama tapo pirmu juodaodžiu JAV prezidentu. Jo inauguracija 2009-aisiais iki šiol prisimenama ir dėl vieno nemalonaus trikdžio. Kai federalinės teismų sistemos vadovas Johnas Robertsas pradėjo iš atminties sakyti priesaiką, prezidentas ėmė ją kartoti nesulaukęs, kol teisėjas nutils. O šis sukeitė konstitucijoje įrašytos priesaikos žodžius: vietoj „ištikimai vykdysiu Jungtinių Valstijų prezidento pareigas“ nuskambėjo „vykdysiu Jungtinių Valstijų prezidento pareigas ištikimai“.

Naujasis valstybės vadovas jau buvo bekartojantis, bet nutilo, kad teisėjas galėtų pasitaisyti. J.Robertsas pradėjo sakyti iš naujo ir žodį „ištikimai“ pasakė vietoje, bet praleido „vykdysiu“. Prezidentui, pagarsėjusiam ne tik oratoriniais sugebėjimais, bet ir šaltakraujiškumu net sunkiose situacijose, teliko pakartoti pirmąją klaidingą frazę. Abu vyrai priesaikos ceremoniją užbaigė šypsodamiesi, miniai džiaugsmingai sveikinant. Baltieji rūmai buvo įsitikinę, kad B.Obama tapo prezidentu, nepaisant nesusipratimo. Bet J.Robertsas nusprendė kitą dieną ceremoniją pakartoti be jokių klaidų, stebint nedidelei žurnalistų grupei.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./George'as Bushas vyresnysis su žmona Barbara
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./George'as Bushas vyresnysis su žmona Barbara

George'as Bushas pravirko

Panašių nesuplanuotų akimirkų istorijoje būta ne kartą. 2001 m. per 43-iojo prezidento George'o W. Busho inauguraciją greta stovėjo jo tėvas, buvęs valstybės vadovas George'as Bushas. Po priesaikos šis, apkabintas sūnaus, išspaudė ašarą. Prieš tai tik Johno F. Kennedy tėvas Josephas buvo išgyvenęs taip ilgai, kad galėtų dalyvauti sūnui duodant prezidento priesaiką.

Billas Clintonas 1993 m., kai davė pirmąją savo priesaiką, per inauguracijos pokylį kartu su Benu E. Kingu tūkstančių žmonių akivaizdoje saksofonu sugrojo „Your Momma Don't Dance and Your Daddy Don't Rock 'n' Roll“. Jis pagrojo ir dar dviejuose pokyliuose.

AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV prezidentas Billas Clintonas su žmona Hillary Clinton
AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV prezidentas Billas Clintonas su žmona Hillary Clinton

1989-aisiais G.Busho inauguracija vyko praėjus 200 metų nuo pirmojo prezidento George'o Washingtono priesaikos. Viena iš dviejų Biblijų, ant kurių padėjęs ranką jis prisiekė, buvo panaudota ir per pirmąją ceremoniją. Tąsyk pirmą kartą per 60 metų prezidentu buvo išrinktas tos pačios partijos, kaip ir kadenciją baigiantis lyderis – Ronaldas Reaganas, atstovas. G.Bushas dirbo jo komandoje viceprezidentu.

Ronaldui Reaganui teko ir šilčiausia, ir šalčiausia diena

Buvęs aktorius ir Kaliforniijos gubernatorius R.Reaganas, seniausias prezidentu išrinktas asmuo – beveik 70-metis, daug kam įsiminė jau nuo trumpos inauguracijos kalbos, pareikšdamas, kad „valdžia nėra problemos sprendimas, valdžia yra problema“. Pirmąją priesaiką 1981 m. jis davė neįprastai šiltą sausio dieną – esant 13 laipsnių šilumai.

Bet tai, kas atsitiko praėjus vos kelioms minutėms po ceremonijos, tą dieną padarė išties įsimintiną – R.Reaganas paskelbė, kad Iranas paleido 52 amerikiečius, JAV ambasadoje Teherane įkaitais laikytus 444 dienas nuo 1979-ųjų lapkričio. Susitarimą dėl įkaitų išlaisvinimo pavyko pasiekti paskutinėmis ankstesnio prezidento Jimmy Carterio darbo savaitėmis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ronaldas Reaganas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ronaldas Reaganas

Per antrąją R.Reagano inauguraciją 1985 m. dėl rekordinio 14 laipsnių šalčio ceremoniją teko perkelti į Kapitolijaus vidų, kur tradicinę kalbą prezidentas sakė tik kviestiniams svečiams. Dėl tos pačios priežasties buvo atšauktas ir paradas.

Tiesa, ne visus šaltis taip išgąsdindavo. Williamas Harrisonas į istoriją įėjo dėl daugelio priežasčių: kaip vyriausias prezidentas iki pat R.Reagano (antrąkart duodamas priesaiką buvo 68 metų ir 23 dienų amžiaus), paskutinis, gimęs iki paskelbiant Nepriklausomybės deklaraciją, pirmasis, miręs dar eidamas pareigas, trumpiausiai dirbęs šiame poste ir ilgiausios inauguracijos kalbos autorius.

Jo 1841-ųjų kalbą sudarė net 8445 žodžiai, kuriems pasakyti prireikė valandos ir 40 minučių. Tiek laiko W.Harrisonas šnekėjo per šaltį ir sniegą be jokio palto, kepurės ir pirštinių. Istorikai kalboje neįžvelgė nieko, dėl ko būtų buvusi verta tokia auka – pasigavęs plaučių uždegimą, prezidentas vos po mėnesio mirė.

Nepasididžiavo eiti pėsčiomis

Iš nedidelio mieste Džordžijos valstijoje kilęs J.Carteris pageidavo tikros tautos inauguracijos. Todėl 1977-aisiais jis spjovė į tradicinę kelionę limuzinu iš Kapitolijaus į Baltuosius rūmus. Pagal programą, prezidentas turėjo važiuoti Pensilvanijos aveniu, kol kartu žygiuojantys žmonės sustotų likus porai sankryžų iki oficialios rezidencijos. Vietoj to J.Carteris nusprendė paėjėti bemaž porą kilometrų kartu su parado dalyviais.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jimmy Carteris su žmona Rosalynn Carter
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jimmy Carteris su žmona Rosalynn Carter

Iš pradžių šalia prezidento ėjo žmona Rosalynn. Jie šypsodamiesi mojo susižavėjusiai ir gerokai nustebusiai miniai. Tuomet prie J.Carterio prisijungė sūnūs Jackas, Chipas ir Jeffas, o paskutinę atkarpą pirmoji pora įveikė laikydami už rankų jaunėlę – 9-metę Amy.

Tokių spontaniškų lyderių JAV turėjo ir anksčiau. Trečiasis JAV prezidentas Thomas Jeffersonas, kuris pirmasis davė priesaiką Vašingtone, atsisakė kelionei iš namų į Senato rūmus, kur turėjo vykti priesaikos ceremonija, paruoštų dviejų karietų su septyniais žirgais. Metraščiai byloja, kad šį kelią jis įveikė pėsčiomis, lydimas kongresmenų ir žiūrovų.

Priesaiką davė lėktuve

„Tepadeda man Dievas“ – šie žodžiai priesaikos pabaigoje skambėjo iš kiekvieno JAV prezidento nuo Franklino Delano Roosevelto lūpų (nuo 1933-iųjų). Konstitucija šios frazės nereikalauja, ji net neatitinka valstybės ir Bažnyčios atskyrimo principo, tad iš kur šie žodžiai atsirado?

Istorikai iki šiol ginčijasi, kas sugalvojo pridėti minėtą sakinį, bet dauguma mano, kad tai buvo George'as Washingtonas, pirmasis JAV prezidentas, rašoma huffingtonpost.com. Jam priklauso ir trumpiausia šios šalies vadovo inauguracijos kalba – vos 135 žodžių, kurią pasakė Filadelfijoje priesaiką duodamas antrąkart.

16-asis prezidentas Abrahamas Lincolnas nebuvo toks lakoniškas – jo antroji ištarmė pasiekė 700 žodžių, nors ir penkiskart mažiau nei pirmojoje, bet ši kalba laikoma viena puikiausių JAV istorijoje. Jo inauguracijoje 1865 m. pirmą kartą dalyvavo afroamerikiečiai.

„Scanpix“ nuotr./JAV prezidentas  Johnas F.Kennedy su žmona Jacqueline
„Scanpix“ nuotr./JAV prezidentas Johnas F.Kennedy su žmona Jacqueline

J.F.Kennedy prisimename ne vien dėl tragiškai pasibaigusio pasikėsinimo, bet ir dėl legendiniais tapusių žodžių „neklausk, ką tavo šalis gali padaryti dėl tavęs, paklausk, ką tu gali padaryti savo šaliai“, ištartų per inauguraciją. 1961-aisiais Amerikoje tvyrojo nerimas: J.F.Kennedy buvo ne tik pirmasis prezidentas katalikas ir sulaukęs vos 43-ejų (jaunesnis – 42-ejų – prisiekė tik Theodore'as Rooseveltas), bet ir jo pergalė prieš Richardą Nixoną buvo itin trapi (vos 113 tūkst. balsų persvara).

Turbūt net sau pačiam netikėtai šalies vadovu po J.F.Kennedy nužudymo 1963 m. tapęs viceprezidentas Lyndonas Johnsonas priesaiką davė lėktuve „Air Force One“, stebint ne tik skubiai parinktai teisėjai, jo bičiulei, bet ir ligtolinei pirmajai ledi našlei Jackie Kennedy, tebevilkinčiai vyro krauju aptaškytą suknelę.

Inauguracijos skaičiais

B.Obama yra 44-asis Jungtinių Valstijų prezidentas. Jo iškilminga inauguracija bus 57-oji nuo 1789 m., kai Niujorke prisiekė G.Washingtonas, suskaičiavo CNN.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Barackas Obama
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Barackas Obama

Iš viso JAV prezidentai priesaikas davė 69 kartus. Skaičių nesutapimas kyla iš tradicijos. Šiemet bus septintas kartas, kai sausio 20-ji – oficiali inauguracijos diena nuo to paties F.D.Roosevelt laikų – sutampa su sekmadieniu, bet dar nėra buvę, kad vieša ceremonija vyktų sekmadienį. Tokiais atvejais ji perkeliama į pirmadienį. Kai kurie prezidentai, įskaitant B.Obamą, sekmadieniais rengdavo tik privačias priesaikos ceremonijas.

16 iš 43 jo pirmtakų prezidentais buvo daugiau nei vieną kartą, o bene labiausiai žinomos net keturios F.D.Roosevelto priesaikos.

800 000 – tik žiūrovų pirmadienį laukiama Vašingtono gatvėse.

1,8 mln. – tiek žmonių – daugiausiai istorijoje – stebėjo pirmąją B.Obamos inauguraciją 2009 m. sausio 20 d.

4 – tiek dolerių kainavo bilietas į pirmąjį inauguracijos pokylį, surengtą 1809 m. prezidento Jameso Madisono garbei.

4 – tiek kadenciją baigiančių prezidentų nedalyvavo savo įpėdinių inauguracijoje.

6 – tiek kartų prezidentai buvo inauguruoti ne Vašingtone.

Pirmąkart...

1857 m. prezidento Jameso Buchanano inauguracija buvo bene pirmą kartą fotografuojama.

1897 m. prezidento Williamo McKinley inauguracija buvo pirmoji nufilmuota.

1949 m. presidento Harry Trumano inauguracija buvo pirmoji, parodyta per televiziją.

1997 m. prezidento B.Clintono inauguracija buvo pirmą kartą transliuojama internetu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas