Sportas gyvai
2023 06 08 /10:18

JAV prokurorai advokatams pranešė, kad D.Trumpui gali būti pareikšti kaltinimai

JAV prokurorai Donaldo Trumpo advokatams pranešė, kad jo atžvilgiu pradėtas tyrimas dėl įslaptintų dokumentų tvarkymo po to, kai jis pasitraukė iš prezidento posto, trečiadienio vakarą pranešė JAV žiniasklaida.
Donaldas Trumpas 
Donaldas Trumpas  / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tai vertinama kaip ženklas, kad jam gali būti pareikšti kaltinimai.

„The New York Times“, CNN ir kitų naujienų portalų teigimu, šį pranešimą paskelbė specialiojo patarėjo Jacko Smitho biuras ir tai yra aiškiausias ženklas, kad prokurorai artėja prie kaltinimų buvusiam prezidentui, siekiančiam sugrįžti į Baltuosius rūmus 2024 metais.

Laikraštis „The Times“, remdamasis dviem žmonėmis, susipažinusiais su šiuo klausimu, teigė, kad neaišku, kada D.Trumpo komandai buvo pranešta, kad jis yra tyrimo subjektas.

Generalinio prokuroro Merricko Garlando paskirtas specialusis patarėjas J.Smithas tyrė slaptų dokumentų, kuriuos D.Trumpas, išvykęs iš Baltųjų rūmų, saugojo savo Mar-a-Lago rezidencijoje, slėptuvę.

FTB, rugpjūtį išdavęs orderį, atlikti kratą Mar-a-Lago rezidencijoje, išsivežė apie 11 000 dokumentų, o D.Trumpui gali būti pateikti kaltinimai trukdymu vykdyti teisingumą, nes jis kelis mėnesius priešinosi pastangoms susigrąžinti šiuos dokumentus.

D.Trumpas ne kartą neigė bet kokius nusižengimus.

„Niekas man nesakė, kad esu kaltinamas, ir neturėčiau būti kaltinamas, nes nepadariau NIEKO blogo“, – trečiadienį savo socialiniame tinkle „Truth Social“ parašė D.Trumpas.

„Jau daugelį metų manau, kad esu GINKLUOTO JAV TEISINGUMO DEPARTAMENTO IR FTB taikinys“, – pridūrė D.Trumpas, kuriam jau pareikšti kaltinimai atskiroje byloje.

Tyrėjai kruopščiai tikrino kelis įtariamus bandymus trukdyti jiems susipažinti su dokumentais ir apsaugos kameros, esančios netoli slėptuvės Mar-a-Lago rezidencijoje, kurioje buvo laikomi dokumentai, įrašus.

D.Trumpas atvirai pripažino, kad paėmė ir saugojo dokumentus, taip paneigdamas savo advokatų prielaidą, kad juos paėmė netyčia, kai paliko Baltuosius rūmus.

Tuo tarpu tyrėjai gavo D.Trumpo garso įrašą, kuriame jis pripažįsta, kad išvykęs iš Baltųjų rūmų laikė slaptą Pentagono dokumentą, skelbia JAV žiniasklaida.

Pirmadienį JAV žiniasklaida taip pat pranešė, kad D.Trumpo advokatai Johnas Rowley, Jamesas Trusty ir Lindsey Halligan susitiko su Teisingumo departamento teisininkais – žurnalistai juos matė atvykstančius į Teisingumo departamento pastatą Vašingtone, tačiau jokių komentarų nepateikė.

Tuo metu laikraštis „The Washington Post“ pranešė, kad D.Trumpo advokatai atvyko pateikti argumentų, jog jų klientui neturėtų būti pareikšti jokie kaltinimai.

„Dramatiškas... ir skaldantis“

Buvęs prezidentas jau apkaltintas dešimtimis finansinių nusikaltimų, įskaitant įtariamą pinigų mokėjimą už tylą pornografijos žvaigždei, teigiančiai, kad ji turėjo su juo lytinių santykių. Jis turėtų būti teisiamas kitų metų kovą, įpusėjus pirminių rinkimų sezonui.

D.Trumpas susiduria su vis gausesniu respublikonų oponentų pirminiuose rinkimuose būriu, įskaitant jo paties buvusį viceprezidentą Mike'ą Pence'ą. Trečiadienį vakare CNN surengtame renginyje žurnalistams paklausus apie tyrimą, M.Pence'as vengė išsakyti savo poziciją.

„Norėčiau aiškiai pasakyti, kad niekas nėra aukščiau įstatymo, – sakė M.Pence'as.

„Norėčiau tik tikėtis, kad jie ras būdą judėti į priekį be dramatiško, drastiško ir skaldančio žingsnio apkaltinti buvusį Jungtinių Valstijų prezidentą“, – pridūrė jis.

Kitas pretendentas į partijos kandidatus 2024 metų rinkimuose, buvęs Arkanzaso gubernatorius Asa Hutchinsonas laikėsi griežtesnės pozicijos ir paragino D.Trumpą pasitraukti iš varžybų dėl prezidento posto.

„Donaldas Trumpas yra vykstančio baudžiamojo tyrimo taikinys, todėl jis turėtų pasitraukti ir šalies gerovę iškelti aukščiau už savo kandidatūrą“, – trečiadienio vakarą tviteryje rašė jis.

Be kriminalinių kaltinimų dėl pinigų už tylą ir įslaptintų dokumentų, D.Trumpas taip pat tiriamas dėl pastangų panaikinti 2020-ųjų rinkimų pralaimėjimą pietinėje Džordžijos valstijoje ir dėl galimo vaidmens per 2021-ųjų sausio 6-ąją jo šalininkų surengtą JAV Kapitolijaus šturmą.

Pastaraisiais mėnesiais buvo nustatyta, kad ir kiti politikai savo privačiuose namuose laikė vyriausybės dokumentų.

Sausį M.Garlandas paskyrė atskirą specialųjį patarėją ištirti, ar prezidentas Joe Bidenas nepažeidė įstatymų. Tokį sprendimą generalinis prokuroras priėmė po to, kai J.Bideno buvusiame biure ir rezidencijos Vilmingtone, Delavero valstijoje, garaže pareigūnai rado kai kuriuos įslaptintus dokumentus.

M.Pence'as neseniai buvo išteisintas dėl jo namuose Indianoje aptiktų dokumentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius