Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV rinkimų kampaniją išjudino diskusijos apie raganavimą, masturbaciją ir kreacionizmą

Prie spalvingo JAV politikos pasaulio įpratusius amerikiečius sunku nustebinti, tačiau kai konservatyvių pažiūrų politikos naujokė savo rinkimų kampaniją pradėjo paskelbdama, jog ji nėra ragana, iš nuostabos antakius pakėlė ne vienas rinkėjas.
Christine O'Donnell
Christine O'Donnell / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Jaunatviška Christine O'Donnell, kuri yra 41–erių, bet atrodo dešimčia metų jaunesnė, išskirtinio dėmesio sulaukė, kai kovoje dėl teisės tapti respublikonų kandidate į Delaverui skirtą vietą Senate netikėtai įveikė favoritu laikytą įtakingą partijos veteraną.

Lapkričio 2 dieną vyksiančiuose kadencijos vidurio rinkimuose dėl šios vietos, kuri anksčiau priklausė viceprezidentui Joe Bidenui, jai teks suremti ietis su Demokratų partijos kandidatu Chrisu Coonsu.

Konservatyvaus Arbatėlės judėjimo remiamos Ch.O'Donnell netikėta pergalė prieš respublikonų isteblišmento kandidatą praėjusį mėnesį vykusiuose priminiuose rinkimuose pavertė ją tikra žiniasklaidos žvaigžde.

Greitai iš archyvų buvo ištraukta ir virtinė dešimtojo dešimtmečio vaizdo įrašų, kurie buvo daryti tais metais, kai Ch.O'Donnell buvo konservatyvaus, krikščioniškomis vertybėmis pagrįsto politinio judėjimo aktyvistė.

Viename vaizdo įrašų Ch.O'Donnell ragina jaunimą atsisakyti masturbacijos ir taip prisidėti prie jos įkurtos organizacijos, pavadintos Išganytojo aljansu už tiesos išaukštinimą, kampanijos prieš pornografiją ir abortus.

„Biblijoje pasakyta, kad geidulys širdyje prilygsta santuokinei neištikimybei. Negalite masturbuotis nejausdami geidulio!“ – sako Ch.O'Donnell 1996 metų MTV dokumentiniame filme ir ragina laikytis seksualinės abstinencijos.

Biblijoje pasakyta, kad geidulys širdyje prilygsta santuokinei neištikimybei. Negalite masturbuotis nejausdami geidulio!Kitame interviu ji prisipažįsta jaunystės metais mėginusi raganauti. „Paviršutiniškai domėjausi raganavimu. Niekuomet nedalyvavau raganų sąlėkyje“, – sako Ch.O'Donnell.

Tuomet pasigirdo nemalonūs kaltinimai, kad Ch.O'Donnell pateikė melagingus duomenis apie savo išsilavinimą, tvirtindama, kad studijavo Oksfordo universitete Anglijoje, nors iš tikrųjų tik lankė kursus, kurių organizatoriai prestižinėje mokymo įstaigoje nuomojosi patalpas.

Būta ir daugiau nuostabą keliančių vaizdingų Ch.O'Donnell pasisakymų, pavyzdžiui, kai ji aiškino evoliucijos teorijos „mitą“ ar tvirtino, kad „Amerikos mokslo tyrimų kompanijos kryžmina žmones ir gyvūnus bei kuria peles su visiškai funkcionuojančiomis žmogaus smegenimis“.

Anksčiau finansinėmis machinacijomis kaltinta Ch.O'Donnell pelnė aršios dešiniojo sparno aktyvistės reputaciją ir yra gerai žinoma Delavero rinkėjams.

Tačiau šįsyk ji sugebėjo iškovoti stulbinamą pergalę valstijoje, sėkmingai pasinaudojusi prieš isteblišmentą nukreiptu visuomenės pykčiu ir užsitikrinusi buvusios respublikonų kandidatės į viceprezidentus Sarah Palin palaikymą

Lavina pastaruoju metu į dienos šviesą vėl ištrauktų keistų vaizdo įrašų su Ch.O'Donnell paskatino ją kelioms savaitėms dingti iš visuomenės akiračio ir pergrupuoti savo jėgas bei peržiūrėti strategiją.

Ilgai laukti nereikėjo – praėjusią savaitę Ch.O'Donnell kirto iš peties: „Nesu ragana. Viskas, ką girdėjote apie mane, yra melas. Aš esu jūs“.

„Nėra tobulų žmonių, tačiau nė vienas iš mūsų negali būti patenkintas tuo, ką matome aplink save: politikus, kurie mano, kad pinigų leidimas, paslaugų darymas ir užkulisiniai susitarimai yra priemonės išsaugoti postą. Vyksiu į Vašingtoną ir darysiu tai, ką darytumėte jūs“, – sakė Ch.O'Donnell.

Ji stengiasi parodyti, kad smarkiai skiriasi nuo savo būsimo varžovo demokrato Ch.Coonso, pabrėždama, kad niekuomet nestudijavo Yale'io universitete, ir tvirtindama, kad yra eilinė amerikietė.

„Tokie karjeros politikai, nuo pirmos dienos besirengiantys užimti postus, privedė mūsų šalį prie tokios padėties, kokioje ji yra dabar“, – neseniai sakė Ch.O'Donnell, kalbėdama nedideliame rinkimų kampanijos renginyje Niuarko mieste, kur jos pasiklausyti susirinko apie 70 žmonių.

„Aš, kaip dauguma čia esančių žmonių, žinau, kaip sunku uždirbti dolerį, todėl noriu vykti į Vašingtoną, kad apginčiau ir išlaikyčiau tą dolerį“, – sakė ji.

Interneto svetainėje „RealClearPolitics“ skelbiami viešosios nuomonės apklausų rezultatai rodo, kad Ch.O'Donnell nuo demokrato Ch.Coonso atsilieka 16 procentų.

Tradiciniam respublikonui elektoratui vis dar kelia nepasitikėjimą Ch.O'Donnell radikalumas ir būgštaujama, kad lapkričio 2 dieną ji atbaidys nuosaikių pažiūrų respublikonų rinkėjus.

 Tačiau Ch.O'Donnell rėmėjai jai atsidavę ir lojalūs. „Ji yra naujo raugo respublikonė“, – sakė politikės komunikacijos vadovas Dave'as Yonkmanas.

„Ji yra tyro oro gurkšnis“, – pritarė Ch.O'Donnell 31 metų rėmėjas, kuris visgi pripažino, kad vienu klausimu – dėl masturbacijos – „mūsų nuomonės nebūtinai turi sutapti“. „Tačiau tai ne bėda“, – pridūrė jis.

Ch.O'Donnell pasitelkė visas savo galias, kad atremtų, pasak politikės, prieš ją vykdomą didelio masto diskreditavimo kampaniją.

„Nesu tas žmogus, kurio portretas piešiamas liberalioje žiniasklaidoje. Man buvo daug kartų smogta...daug kartų mėginta suteršti mano reputaciją“, – tvirtina ji.

Ch.O'Donnell šalininkai nusiteikę ryžtingai. „Balsuoju už raganą“– kvatodama sakė Barbara Kalinka, su grupe Ch.O'Donnell šalininkų atėjusi prie pastato, kuriame tuo metu vyko demokrato Ch.Coonso susitikimas su rinkėjais.

„Manau, jie pamiršo savo šluotas“, – kikendamas atsikirto vienas iš Ch.Coonso šalininkų.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas