Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV: Š.Korėja nereaguoja į kreipimusis dėl amerikiečių kario

Jungtinės Valstijos pareiškė, kad Šiaurės Korėja nereaguoja į jų bandymus pasikalbėti apie amerikiečių karį, kuris pabėgo per stipriai militarizuotą Korėjų sieną ir kurio išlaisvinimo perspektyvos neaiškios esant didelei karinei įtampai ir neveikiant ryšių kanalams.

Karininkas Travis Kingas, kuris, atlikęs kalėjimo bausmę Pietų Korėjoje už užpuolimą, turėjo vykti į Fort Blisą Teksase, antradienį, per ekskursiją po pasienio Panmundžomo kaimą, pateko į Šiaurės Korėją. Jis yra pirmasis žinomas amerikietis, sulaikytas Šiaurės Korėjoje per beveik penkerius metus.

„Vakar Pentagonas kreipėsi į kolegas iš (Šiaurės) Korėjos liaudies armijos. Mano supratimu, į šiuos pranešimus dar nebuvo atsakyta“, – trečiadienį Vašingtone žurnalistams sakė JAV valstybės departamento atstovas spaudai Matthew Milleris.

Jis sakė, kad Baltieji rūmai, Pentagonas ir Valstybės departamentas bendradarbiauja rinkdami informaciją apie T.Kingo savijautą ir buvimo vietą. Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre patikino, kad JAV vyriausybė ir toliau stengsis užtikrinti jo saugumą ir grįžimą pas šeimą.

T.Kingo sienos kirtimo motyvas nežinomas. Toje pačioje ekskursijoje dalyvavusi liudininkė sakė, kad iš pradžių galvojo, jog jo bėgimas buvo kažkoks triukas, bet išgirdo patruliuojantį amerikiečių kareivį šaukiantį, kad kiti bandytų jį sustabdyti. Tačiau T.Kingas per kelias sekundes kirto sieną.

23 metų T.Kingas tarnavo Pietų Korėjoje kaip žvalgas 1-ojoje šarvuotoje divizijoje. Namie jis gali būti atleistas iš kariuomenės ir sulaukti kitų galimų nuobaudų, nes buvo pripažintas kaltu dėl nusikaltimų Pietų Korėjoje.

VIDEO: Dešimtmečius neregėta mistika: kas nutiks į Šiaurės Korėjos teritoriją įžengusiam JAV kariui?

Vasarį Seulo teismas skyrė jam 5 mln. vonų (3,5 tūkst. eurų) baudą, pripažinęs jį kaltu dėl nenustatyto asmens užpuolimo ir policijos automobilio apgadinimo Seule praėjusių metų spalį, sakoma nuosprendžio nuoraše, kurį gavo naujienų agentūra „The Associated Press“. Nutartyje teigiama, kad T.Kingas taip pat buvo kaltinamas sudavęs smūgį vyrui Seulo naktiniame klube, tačiau teismas šį kaltinimą atmetė, nes nukentėjusysis nenorėjo, kad amerikietis būtų nubaustas.

Nebuvo aišku, kaip T.Kingas leido laiką nuo pirmadienio, kai išvyko, iki antradienio, kai prisijungė prie ekskursijos po Panmundžomą. Kariuomenė suprato, kad T.Kingas dingo, kai šis neišlipo iš lėktuvo Teksase, kaip tikėtasi.

T.Kingo šeimos nariai sakė, kad karys galėjo jaustis prislėgtas teisinių problemų ir galimo atleidimo iš kariuomenės. Jie apibūdino jį kaip ramų vienišių, kuris nevartoja alkoholio ir nerūko, mėgsta skaityti Bibliją.

Šiaurės Korėja anksčiau yra laikiusi keletą amerikiečių, suimtų dėl kaltinimų antivalstybine veikla ar šnipinėjimu. Tačiau nėra žinoma, kad nuo 2018 metų, kai Šiaurės Korėja išsiuntė amerikietį Bruce'ą Byroną Lowrance'ą, būtų sulaikyta kitų amerikiečių. Šaltojo karo metais nedidelis skaičius į Šiaurės Korėją pabėgusių JAV karių vėliau pasirodė Šiaurės Korėjos propagandiniuose filmuose.

Šiuo metu nėra žinoma apie jokį aktyvų Šiaurės Korėjos dialogą su JAV ar Pietų Korėja.

Šiaurės Korėja vis stipriau kritikuoja Jungtines Valstijas dėl pastarojo meto žingsnių, kuriais jos stiprina savo saugumo įsipareigojimus Pietų Korėjai. Anksčiau šią savaitę JAV pirmą kartą per keturis dešimtmečius Pietų Korėjoje dislokavo branduolinį povandeninį laivą. Vėliau Šiaurės Korėja išbandė dvi raketas, pajėgias smogti Pietų Korėjos uostui, kuriame prisišvartavo JAV povandeninis laivas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas