Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV Senato lyderis Izraelyje: „Hamas“ turi būti sustabdyta

JAV Senato daugumos lyderis demokratas Chuckas Schumeris sekmadienį pareiškė, kad Vašingtonas palaiko Izraelį po praėjusios savaitės palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ išpuolių, ir teigė, kad grupuotė privalo būti sustabdyta.
AP-Scanpix nuotr.
AP-Scanpix nuotr.

Ch. Schumeris vadovavo penkių narių dvipartinei Senato delegacijai, kuri susitiko su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu ir jo kabineto nariais, prezidentu Isaacu Herzogu ir Gazos Ruože nelaisvėje laikomų JAV piliečių šeimomis.

„Izraelio žmonėms sakome: mes jus palaikome, jaučiame jūsų skausmą, mums skauda kartu su jumis ir mes (...) palaikysime jus šiais sunkiais laikais“, – spaudos konferencijos metu teigė Ch. Schumeris.

Jis pažadėjo, kad Vašingtonas liks „nepalaužiamu Izraelio partneriu“, ir sakė, kad per šį susitikimą su Izraelio pareigūnais buvo aptarti Izraelio poreikiai apsiginti ir numalšinti „Hamas“ grėsmę.

Ch. Schumeris pasmerkė „žiaurų, siaubingą, nežmonišką „Hamas“ šlykštumą“.

„Jei neužkirsime kelio „Hamas“ grėsmei pasikartoti, tai pasikartos (...) Jie turi būti sustabdyti“, – nurodė Senato daugumos lyderis.

Anot Izraelio pareigūnų, nuo spalio 7 dienos, kai „Hamas“ kovotojai įsiveržė į Gazos Ruožo pasienyje esančias bendruomenes ir paėmė apie 155 įkaitus, Izraelyje žuvo daugiau kaip 1,4 tūkst. žmonių.

Atsakydamas į netikėtą didelio masto ataką, Izraelis bombarduoja šį palestiniečių anklavą. Per šias atakas žuvo mažiausiai 2 750 žmonių.

Ch. Schumeris nurodė, kad JAV Senatas parengs pagalbos paketą Izraeliui, ir pakartojo, kad jis turi teisę gintis ir kad Vašingtonas padarys „viską, kas nuo jo priklauso, kad įkaitai būtų paleisti“.

Respublikonų senatorius Mittas Romney apkaltino Gazos Ruožą kontroliuojančią organizaciją „Hamas“, kad ji „savo žmones laiko gyvaisiais skydais“, ir pabrėžė, kad dėl civilių žūčių anklave kalta palestiniečių kovotojų grupuotė.

„Hamas“ yra palestiniečių kovotojų grupuotė, valdanti Gazos Ruožą; ji buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo Gazos Ruožo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

„Hamas“ remia Iranas, finansuodamas ginklų įsigijimą, juos pats tiekdamas ir suteikdamas karinius apmokymus. „Hamas“ politinis biuras veikia Katare, čia įsikūrę kai kurie jų lyderiai.

Gazos Ruože gyvena 2,3 mln. žmonių, tačiau teritorijai Izraelis su Egipto pagalba nuo 2007 metų taiko blokadą – apribojo prekių įvežimą į šią teritoriją ir jų išvežimą iš jos vandeniu, jūra ar oru bei pačių palestiniečių galimybes palikti šią teritoriją, išskyrus kelias dešimtis tūkstančių darbininkų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas